Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paaiškėjo naujasis Europos drifto karalius ir kurioje vietoje čempionate finišavo Benediktas Čirba

Didžiausias šonaslydžio renginys pasaulyje. Su tokiu pareiškimu savaitgalį finišavo Europos šonaslydžio čempionatas, kurio metu, stebint 53 000 žiūrovų, paaiškėjo 2023-ių metų drifto karalius.
Benediktas Čirba finišavo „Drift Masters“ Europos čempionate
Benediktas Čirba finišavo „Drift Masters“ Europos čempionate / Komandos nuotr.
Temos: 2 Driftas Autosportas

Nacionaliniame Varšuvos stadione triumfą šventė airis Conor Shanahan, tuo metu Lietuvos atstovas Benediktas Čirba sezoną užbaigė 11-oje pozicijoje.

Nuo 0 iki 95 taškų

Kad šonaslydis šiuo metu išgyvena autosporto aukso amžių – nekyla dvejonių. „Drift Masters“ Europos čempionatą šiemet stebėti rinkosi sausakimšos tribūnos – pradedant Airija ir aukšta nata užbaigiant Lenkijoje. Varšuvoje esantis nacionalinis stadionas, kuriame koncertus rengė tokios pasaulinio lygio žvaigždės kaip Beyonce, Taylor Swift ar Coldplay – sutraukė daugiau nei 53 000 autosportu alsuojančių širdžių ir į istoriją įėjo kaip didžiausias pasaulyje šonaslydžio renginys.

Tiesa, tokiam renginiui pasiruošti prireikė ir didžiulių organizatorių pajėgumų. Likus keletui dienų iki finalinių varžybų, stadione nugulė visiškai naujas asfaltas bei 15-a galingų oro ventiliatorių – turėjusių ištraukti iš po automobilių besiveržiančius dūmus.

Tiesa, dar treniruočių metu paaiškėjo, kad turimos amunicijos neužteks, tad į areną buvo pristatyta dar tiek pat ventiliatorių. Kitu atveju organizatoriai net svarstė planą B – laistyti trasą vandeniu, ko tikrai nenorėjo nei dalyviai, nei patys organizatoriai. Vis tik, šio plano imtis nereikėjo.

Supažindinus dalyvius su kvalifikacijos užduotimi bei pradėjus į areną plūsti fanų miniai atėjo laikas uždegti žalią šviesą. Finaliniame etape kvalifikavosi ne tik čempionato įskaitoje esantys lenktynininkai, bet ir svečio teisėmis prisijungę, gerai pasaulyje žinomi šios sporto šakos atstovai, tarp kurių ir Adam LZ. Tiesa, pastarajam kvalifikacijos barjero įveikti nepavyko.

Pirmasis kvalifikacinis važiavimas nebuvo sėkmingas ir Lietuvos atstovui. Benediktas Čirba važiavimą pradėjo užtikrintai ir daug žadančiai, tačiau klaida finišuojant ir smūgis į trasos atitvarus sportininkui uždirbo apvalų nulį iš teisėjų bei užkrovė nemažai darbo komandos mechanikams. BMW E92 grįžo ne tik kosmetiškai sužalotas – prireikė pasikeisti traversą ir traukę, pasidaryti suvedimą. Nepaisant krūvio – komanda mestą iššūkį įveikė ir šonaslydininką sugrąžino prie kvalifikacijos starto, kur laukė antrasis ir paskutinis šansas pelnyti bilietą į atkrentamąsias TOP32 kovas.

Antras kartas buvo ženkliai sėkmingesnis. Mūsų sportininkas dar kartą pademonstravo meistriškumą, kuomet, preciziškai įveikęs trasą, pakėlė savo fanus ant kojų ir iš teisėjų pelnė 95 balus. Galutinėje kvalifikacijos lentelėje B. Čirba užėmė 7 vietą. Kvalifikacijos lyderiu, surinkusiu beveik maksimalų – 99 balų vertinimą, tapo WRC ralio čempionas Kalle Rovanpera.

Trečias kartas – melavo

Kvalifikacijos rezultatai vėl lėmė, kad B. Čirbai TOP32 atkrentamuosiuose finaluose teks susirungti su čempionato kviestiniu svečiu – japonu Naoki Nakamura.

Švedijoje ir Vokietijoje įvykusių kovų metu mūsų atstovui teko pripažinti japono pergalę, tad šį kartą ne tik jis pats, bet ir minia lietuvio fanų tikėjosi, kad trečias kartas nemeluos ir „PGE Narodowy“ arenoje teisėjai ištars Lietuvos sportininko pavardę.

Deja, kova buvo kur kas sudėtingesnė, o teisėjų sprendimas sukėlė daugybę kontraversiškų diskusijų. Antrasis B. Čirbos ir N. Nakamuros važiavimas buvo paženklintas kontaktu, kuomet japonui sulėtėjus, BMW E92 savo kėbulu įsirėmė į Nissan S15. Nepaisant to, kad vairuotojų instruktažo metu buvo akcentuota, kad toje zonoje stabdymas nėra leistinas, varžybų metu teisėjai japono klaidos neįžvelgė ir trečią kartą pergalę skyrė N. Nakamurai. Toks teisėjų sprendimas buvo palydėtas fanų nepasitenkinimu ir diskusijomis, o ir kaip pats B. Čirba vėliau po varžybų komentavo: „Taip, mano lead važiavimas gal ir nebuvo tobulas, bet su šiuo teisėjų sprendimų šį kartą visiškai nesutinku“.

B.Čirba čempionate finišavo 11-tas

B.Čirbai užbaigus savo pasirodymą etape, kovos Varšuvos „PGE Narodowy“ stadione tęsėsi ir toliau. Stebint rekordinei fanų miniai paaiškėjo ne tik etapo nugalėtojas, bet ir 2023 metų Europos drifto karalius, kuriuo tapo finaliniame etape pergalę iškovojęs airis – Conor Shanahan. Šalia jo ant čempionato lyderių pakylos užlipo suomiai – antrą vietą užėmęs – Lauri Heinonen ir trečias likęs – Juha Rintanen. Tuo metu B. Čirba šių metų čempionatą užbaigė 11-oje pozicijoje.

6-o etapo kvalifikacijos rezultatai:

1 vieta – Kalle Rovanpera (99 taškai)
2 vieta – Kevin Piskolty (98 taškai)
3 vieta – Lauri Heinonen (96 taškai)
<...>
7 vieta – Benediktas Čirba (95 taškai)

6-o etapo rezultatai:
1 vieta – Conor Shanahan / Airija
2 vieta – Lauri Heinonen / Suomija
3 vieta – Pawel Korpulinski / Lenkija

2023 metų čempionato nugalėtojai:

1 vieta – Conor Shanahan (459 tšk.) / Airija
2 vieta – Lauri Heinonen (415 tšk.) / Suomija
3 vieta – Juha Rintanen (359 tšk.) / Suomija
<...>
11 vieta – Benediktas Čirba (187 tšk.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas