Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Palangą sudrebino galingų automobilių paradas

Graži Palangos „Aurum 1006 km“ tradicija – lenktyninių automobilių paradas. Beveik prieš kiekvienas lenktynes (tik pernai dėl karantino nebuvo) visi dalyviai suvažiuoja į centrinę Vytauto gatvę kurorto centre ir prisistato publikai. Po to, žiūrovų akims, surengiamas „Dynamit“ specialus sprintas.

Po techninės komisijos varžybų vadovai davė leidimą startuoti 41-am automobiliui. Palyginimui – pernai dalyvavo 28 automobiliai.

Iš viso 22-siose renginio istorijoje ilgų nuotolių lenktynėse Palangoje varžysis 142 sportininkai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Nyderlandų ir Didžiosios Britanijos.

Iš 142 sportininkų absoliuti dauguma, net 138, vyrai ir tik keturios moterys. Visos jos iš Lietuvos – Indrė Senkutė-Gedgaudienė, Ernesta Globytė, Joana Survilaitė ir Aistė Antanaitytė-Matukaitė.

Dviejų komandų – „Parnasas veža“ ir „Lesta Racing Team“ – vyrams lenktynininkams vadovauja moterys Katažina Šeinauskienė ir Inga Kačinskienė.

Parado metu žiūrovų akį traukė itin galingi automobiliai, išsirikiavę pirmosiose eilėse. Lietuviai tirštai apgulė lenktynėse debiutuosiantį „Mercedes-AMG GT3“ ir išvystantį net 550-560 AG pajėgumą. Jį vairuos broliai Nemunas ir Nerijus Dagiliai kartu su ralio ir žiedinių lenktynių meistru Deividu Jociumi.

„Pergalė GT3 klasėje, kurioje varžysimės, būtų menka paguoda, todėl į investavome į „Aurum 1006 km lenktynes“ ir atvažiavome į Palangą tik laimėti jų“, – ambicijų nė nebandė slėpti trijų tūkstantinių maratonų didžiausiame šalies kurorte laimėtojas Nemunas Dagilis.

Vytauto gatvėje debiutavo ir „Gera dovana – Šiauliai by RD signs Reimpex“ komandos „Lamborghini Huracan Super Trofeo Evo“, kurį vairuos Audrius Butkevičius, Paulius Paškevičius, Martynas Griška ir Egidijus Gelūnas.

Šio bolido pagrindinės charakteristikos dar įspūdingesnės: 1270 kg svorio lenktyninis GT klasės monstras išvysto 620 AG pajėgumą, 100 km/val. greitį pasiekia per 3 sek. ir gali skrieti maksimaliu 285 km/val. greičiu.

Pažįstami ir primiršti veidai

„Aurum 1006 km lenktynių“ gerbėjai įžanginiame renginio festivalyje ieškojo ne tik naujų automobilių, bet ir gerai pažįstamų veidų, ankstesnių lenktynių nugalėtojų ir prizininkų bei nemenkas ambicijas puoselėjančių debiutantų.

Lenktynių atidarymo ceremonijoje pasitikėjimą savo jėgomis spinduliavo ir pernykštė nugalėtoja – „Circle K milesPlus Racing Team“, kurios „Porsche GT3 Cup II“ vairuos Julius Adomavičius, Jonas ir Ignas Gelžiniai ir Ralf Aron.

Jonas – nekarūnuotas šių lenktynių karalius, įvairiais metais laimėjęs net devynias pergales, kupinas ryžto ir šiemet su ekipos draugais finišo liniją kirsti pirmas.

Gerokai kuklesnes ambicijas puoselėja po 10 metų pertraukos į greičių pasaulį sugrįžtanti viena iš keturių lenktynininkių, dailiosios lyties atstovių – Joana Survilaitė, kartu su „Lesta Racing Team“ komandos nariais Audriumi Navicku, Aurimu Jablonsku ir Jonu Karkliu vairuosianti „Cupra TCR“.

Pagrindiniai Joanos ir jos ekipos konkurentai neabejotinai bus „Interrao Lietuva by Texaco“ komandos lenktynininkų Egidijaus Valeišos, Justo Jonušio ir Mindaugo Varžos trejetukas, į didžiausių Baltijos šalyse „Aurum 1006 km lenktynių“ trasą išvairuosiantis „Audi TCR“ automobilį ir sieksiantis pergalės ne tik šioje klasėje.

Nemenko dėmesio susilaukė ir lenktynėse Palangoje debiutuojantys du Dakaro dykumų maratono vilkai – Vaidotas Žala ir Saulius Jurgelėnas.

Vaidotas kartu su patyrusiais Jurgiu Adomavičiumi ir Tomu Rimkumi debiutuoja „Bunasta Savesta Consulting“ ekipos lenktynininkų sudėtyje, o Saulius – komandos vadovo poste. Generaline repeticija jie laiko Estijoje vykusias šešių valandų lenktynes, kuriose su nauju koviniu ginklu – BMW M4 GT4 – jie laimėjo savo klasės varžytuves.

Kas paviliojo ralio čempionato lyderį ir ralių-reidų virtuozą V. Žalą išbandyti naująjį amplua?

Lenktynininkas neslepia, jog sužavėjo ne tik įspūdingai atrodantis naujasis „BMW Motorsport“ padalinio gaminys, per porą metų pelnęs daugiau nei 50 pergalių savo klasėse ir per 170 kartų finišavęs tarp trijų geriausiųjų įvairiose lenktynėse.

„Nemanau, kad čia bus sunkiau nei ant žvyro. Suprantu, jog reikės dar daug ko išmokti ir adaptuotis žiedinių lenktynių trasoje, tačiau, kaip rodo praktika, ralistams ant asfalto sekasi visai ne prastai, todėl tikiuosi, kad viskas bus gerai“, – sakė V. Žala.

Lenktynininkui pasitikėjimo teikia ir tas faktas, kad komandai vadovaus ilgametis jo šturmanas ir draugas S. Jurgelėnas, kuriam tai bus irgi pirmas kartas, kai teks „diriguoti“ žiedinių lenktynių komandai.
Tačiau pasitikėjimo suteikia Dakare išmoktos pamokos sprendimus priimti greitai ir nepasimesti nuolat besikeičiant sąlygoms.

Daugėja galingų automobilių

Jau daugelį metų nesikeičia populiariausias lenktynių automobilis, kurį renkasi daugiausia komandų. Tai BMW. Šiemet įvairų modifikacijų BMW vairuos net 17 ekipų sportininkai.

Kasmet kyla ir „Porsche“ akcijos. Įvairių modifikacijų šios markės automobiliams pirmenybę teikė 6 komandos – daugiausia per visus 22 metus, kai vyksta šios lenktynės.

Priminsime, jog pernai „Porsche“ rinkosi 5 komandos, 2018 ir 2019 metais – po 4 ekipas, o 2016 ir 2017 m. – po tris.

Kodėl taip yra, paaiškinti nesunku. Iš visų 21-ų jau įvykusių maratoninių lenktynių Palangoje keturiolika laimėjo komandos, kurių sportininkai vairavo būtent šios markės automobilius.

Trečia markė pagal masiškumą – „Volkswagen“ – 5 automobiliai, ketvirta „Audi“ – 3, penkta „Cupra“ – 2.

Po vieną sportinį automobilį lenktynių trasa skries šių markių: „Mercedes AMG GT3“, „Ginetta GT4 G55“, Lamborghini Huracan Super Trofeo EVO“, „Ford Mustang“, „Ford Shelby GT 350“, „Honda“, „Renault“ ir LADA.

Beje, „Mercedes AMG GT3“, „Lamborghini Huracan Super Trofeo EVO“ ir „Ford Shelby GT 350“ automobiliams tai bus debiutas Lietuvos trasose ir, neabejotinai, papildomas traukos objektas žiūrovams.

Ketvirtadienį laukia ir traukos varžybos

Iškart po renginių miesto centre, ketvirtadienį lenktynininkai pajudės į trasą ir pradės treniruotes. Taip pat vyks Traukos lenktynių kvalifikaciniai važiavimai, o nuo 19 val. – finalai pagrindinėje trasoje.

Penktadienio kvalifikacija

Penktadienis – labai svarbi lenktynių diena, nes išaiškės kvalifikacinė rikiuotė. Norint labai tiksliai išaiškinti TOP 10 rikiuotę, bus rengiamas specialus „Super pole“ dešimtuko važiavimas.

Be to visą dieną vyks ir žiūrovų slalomo varžybos, mechanikų bėgimas, „4x4 Gintarinis pajūris“ visureigių paradas ir lenktynės, 108 km Moterų iššūkio startas, istorinių automobilių „Seni kibirai“ lenktynės.

Šeštadienį sužinosime nugalėtojus

Šeštadienį 11 val. automobiliai rikiuosis starto tiesiojoje, 1006 km lenktynės prasidės 12 val. Šią dieną vyks garso sistemų konkursas „Decibelų dragas“, istorinių automobilių paroda „Memel Motor Fest“ „Sonax“ automobilių plovimo varžybos.

1006 km lenktynių finišas numatytas apie 21 val. Pagal taisykles maksimali lenktynių trukmė – 10 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito