Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Praeitą savaitgalį Slovakijoje paaiškėjo, kas tapo naujuoju Lietuvos plento žiedo karaliumi

Praeitą savaitgalį paskutiniame „Tukada Lietuvos plento žiedo čempionato“ etape Slovakijoje paaiškėjo nugalėtojai trijose aukščiausiose klasėse. Naujaisiais Lietuvos čempionais tapo: Tauras Norkūnas („Superbike„), Jonas Stankūnas („Superstock 600“) ir Vaidas Nomeika (B1200 klasėje).
Tauras Norkūnas. LMSF nuotr.
Tauras Norkūnas. LMSF nuotr.

Naujasis šalies motosporto karalius

2024 m. sezone „Superbike“ klasė buvo nenuspėjama. Pirmuose keturiuose etapuose - laimėjo keturi skirtingi sportininkai (Vitas Lopinys, Valdemar Klyševskij, Tauras Norkūnas ir Kęstutis Stankūnas). Vis dėl to penktame čempionato etape Kačerginėje V.Lopinys važiuodamas vieną greičiausių ratų savo gyvenime sudaužė savo „BMW M1000RR“ motociklą ir turėjo trauktis iš kovos. Šeštame etape „Porsche Ring“ trasoje krito ir savo situaciją gerokai komplikavo tuometinis čempionato lyderis V.Klyševskij, kuris dėl tos tos priežasties prieš paskutinį etapą nuo čempionato lyderio atsilikinėjo jau 17 tšk.

Dėl to pagrindinė kova dėl titulo persikėlė į Slovakiją, kur sezono lyderį T.Norkūną nuo P2 čempionate buvusio K.Stankūno skyrė vos 9 taškai.

Šeštadienio lenktynių laimėtojas paaiškėjo tik paskutiniame rate. Iš pradžių pirmavo T.Norkūnas, vėliau artėjant jų pabaigai jį aplenkę iš paskutiniųjų už titulo griebęsis Kęstutis Stankūnas. Netrukus sportininkai dar kelis kartus keitėsi pozicijomis, kol galiausiai T.Norkūnas ištaikęs palankų momentą atliko lemiamą lenkimą, po kurio finišavo P1 vietoje. Po šios pergalės Taurui tereikėjo sekmadienio lenktynėse finišuoti, kad taptų Lietuvos čempionu, ką jis ir padarė. Antras čempionate liko K.Stankūnas, o trečias V.Klyševskij.

T.Norkūno komentaras:

Po finišo legendinio Šarūno Plado mokinys T.Norkūnas paklaustas kaip jaučiasi tapęs čempionu prestižiškiausioje klasėje sakė: „Čempionu aš nesijaučiu. Tikrasis čempionas šiuo metu yra ligoninėje. Metų pradžioje su Š.Pladu šnekėjome apie tikslus ir mano didžiausias noras šiemet buvo finišuoti P2 „Superbike“ klasėje. Praktiškai taip ir gavosi, skaitausi čempionu tik formaliai. Šarūno aš niekada neaplenkiau, ir neaplenksiu.“

Čempionu aš nesijaučiu. Tikrasis čempionas šiuo metu yra ligoninėje. Šarūno Plado aš niekada neaplenkiau, ir neaplenksiu.

„Superstock 600“ klasėje triumfavo Jonas Stankūnas

Paskutiniame sezono etape Jonas Stankūnas užsitikrino Lietuvos čempiono titulą „Tukada plento žiedo čempionate“. Su „Alpe Adria“ varžybomis sujungtame etape jis startavo dvejose varžybose. Šeštadienį jis finišavo P17, o sekmadienio lenktynėse P23 vietoje (tarp 30-ies sportininkų).

Šių metų sezone važiuodamas „Superstock 600“ klasėje jis pakartojo savo 2023 m. pasiekimą, kai tapo Lietuvos ir Baltijos šalių čempionu.

Antras metinėje čempionato įskaitoje liko ne visuose sezono etapuose startavęs Žilvinias Paškevičius.

B1200 klasės superfinale čempionu tapo Vaidas Nomeika

Tai visą čempionatą buvo bene įdomiausia, artimiausia kova dėl titulo pažymėta klasė. Sezoną dvejomis pergalėmis pradėjęs Vytautas Krasnickas atrodė užtikrintai, tačiau tuomet trijuose etapuose iš eilės pergales pelnęs Vaidas Nomeika persvėrė situaciją į savo pusę, kol galiausiai titulo šeimininkas sprendėsi Slovakijoje.

Į dviejų grandų kovą ketvirtame ir penktame etape bandė įsiterpti abu kartus P2 finišavęs Tomas Melnikas, tačiau priešpaskutiniame etape sugedo jo motociklas ir jam teko skolintis kitą. Lyg tų problemų dar būtų negana, T.Melnikas „Porsche ring“ trasoje kartu su savo „Pro-Mode Racing“ komandos draugu Aurimu Jankūnu krito ir dėl patirtų traumų negalėjo startuoti paskutinėse sezono lenktynėse.

Šalia čempionato lyderių, paskutiniame etape Slovakijos žibėjo ir Ignas Pašilis iš Klaipėdos motosporto klubo. P2 ir P3 savaitgalio lenktynėse užėmęs Ignas tokiu būdu užsitikrino trečią vietą galutinėje čempionato įskaitoje. 4-oje vietoje liko Tomas Melnikas, o 5-as Mantas Liepis.

Paskutinio sezono etapo kvalifikacijoje V.Krasnickas pelnė „pole“ poziciją lietuvių tarpe, o V.Nomeika rikiavosi iškart po jo. Vien tai jau indikavo, kad abu sportininkai dėl pergalės grumsis tartum liūtai. Netrukus prasidėjus lenktynėms taip ir įvyko, sportininkų kovą priminė tikrą trilerį, Vaidas aplenkė Vytautą, šis atsakė tuo pačiu ir jie vis lenkdami vienas kitą, apsikeitė pozicijomis net kelis kartus. Galiausiai akimirkai į priekį išsiveržusiam Vytautui lėtame posūkyje nuslydo motociklo priekinis ratas ir jis krito, o lenktynėse pergalę pasiekęs Vaidas Nomeika užsitikrino šalies čempiono vardą.

Avarijos metu susižeidęs dešinę plaštaką V.Krasnickas antrose savaitgalio lenktynėse jau neprilygo V.Nomeikai ir šis pelnęs net penktą pergalę iš eilės, tapo „Tukada Lietuvos plento žiedo pirmenybių“ čempionu. Negano jis 2024 m. tapo ir Baltijos šalių B1200 klasės čempionu, nors didžiąją sezono dalį važiavo su traumuota koja, dažnai galėdamas startuoti tik nuskausminamųjų vaistų dėka.

Komandinėje įskaitoje nugalėjo „Pro-Mode Racing“

„Tukada Lietuvos plento žiedo čempionato“ komandinėje įskaitoje 2024 m. laimėjo „Pro-Mode Racing“ komanda.

Praeitų metų čempionate likę trečioje vietoje, šiemet jie šturmavo čempionatą gausiomis pajėgomis. Delegavę net vienuolika sportininkų – jie aplenkė praeitame sezone triumfavusią „Pladas Racing“ komandą.

Galutinė komandinė įskaita išsidėstė tokia tvarka: 1. „Pro-Mode Racing“, 2. „Pladas Racing“, 3. „Klaipėdos motosporto klubas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas