Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Praėjusį savaitgalį Poznanėje paaiškėjo 2024 metų BaTCC čempionai

Nuo 20 iki 22 rugsėjo kaimyninėje Lenkijoje įsikūrusioje „Tor Poznan“ trasoje dominavo gausybė sportininkų, besivaržančių ne tik vietiniame WSMP čempionate, bet mūsų lenktynininkų pamėgtas Baltijos šalių čempionatas (BaTCC).
Poznanėje paaiškėjo BaTCC čempionai
Poznanėje paaiškėjo BaTCC čempionai / autosportas, žiedinės lenktynės

Čia varžėsi net 201 sportininkas iš Lenkijos, Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos ir Prancūzijos. Finalines sezono lenktynes lydėjo ne tik saulėtas dangus, bet ir puiki atmosfera trasoje.

„BMW 325 Cup“ serija

Apžvelgiant pilną lenktynių savaitgalį, būtų keista pradėti ne nuo „BMW 325 Cup“ serijos: čia paskutinėms sezono lenktynėms susirinko ne tik šio sezono geriausieji: starto rikiuotėje pasirodė 28 automobiliai.

Čempiono titulą šiais metais jau spėjęs užsitikrinti Ricardsas Subeckis nepraleido progos išmėginti ir Lenkijos trasos svetingumą, morališkai padėdamas ir komandos draugui Matissui Malinovskiui iškovoti vicečempiono vardą.

Trasoje pasirodė ir 2021 metų šios įskaitos čempionas Karolis Jovaiša, nepraleidęs progos išmėginti naujos trasos posūkių. Jo pasirodymas ne vienam sumaišė kortas: užsitikrinęs pole poziciją lenktynėms, pirmojo važiavimo metu sportininkas stabiliai didino atotrūkį nuo kitų dalyvių. Šalia K. Jovaišos rikiuotėje startavo itin svarbius čempionato taškus medžiojęs M. Malinovskis, o antroje eilėje vienas šalia kito – „Dream 2 Drive“ komandos atstovai Julius Kiršis (su papildomu 30 kg balastu) ir Aurimas Mištautas (su papildomais 40 kg). Trečioje eilėje – Mantas Jasiulevičius ir Ricardsas Subeckis, priverstinai turėjęs automobilį pasunkinti 70 kilogramų.

Pirmąjį važiavimą K. Jovaiša baigė turėdamas 6 sekundžių atotrūkį. Julius Kiršis pusę važiavimo džiaugėsi turėdamas trečią vietą, kurią galiausiai atidavė R. Subeckiui. Artjomsas Koclamazasvillis kurį laiką laikėsi ketvirtos vietos, tačiau po sportinio incidento su Ramūnu Grigaičiu, pakrito žemyn, užleisdamas R. Grigaitį į priekį. J. Kiršis finišo liniją kirto penktoje vietoje, Aurimas Mištautas – šeštoje.

Antrasis važiavimas klostėsi labai panašiai: K. Jovaiša pabėgo į priekį, už jo laikėsi M. Malinovskis, R. Subeckis finišo liniją kirto trečioje vietoje, apsaugodamas savo komandos draugą nuo konkurentų mėginimų aplenkti.

Žinoma, bendrai pergale šiose lenktynėse džiaugėsi vienvaldis lyderis Karolis Jovaiša, antroji vieta teko M. Malinovskiui ir trečioji – Ricardsui Subeckiui. Greičiausias „Masters“ – patyrusių sportininkų – grupėje buvo Julius Kiršis, „Gentlemen“ grupėje triumfavo Olivieris Villenuevas, naujokų „Rookie“ įskaitoje – Eividas Sitavičius, o damų kategorijoje pergalę šventė Erika Arkušauskaitė.

Galiausiai, susumavus visų čempionato dalyvių surinktus taškus, tarp 42 dalyvių greičiausias šiemet – R. Subeckis, už savęs palikęs komandos draugą M. Malinovskį, o trečiąją vietą bendroje ir pirmąją „Masters“ grupėje iškovojo Julius Kiršis. Toje pačioje „Masters“ grupėje iškart už Juliaus išsirikiavo Janis Horeliksas ir Uldis Timaksas. „Rookie“ grupėje sezono pergale džiaugiasi Eividas Sitavičius, antrą vietą iškovojo Artursas Sarma, o trečią – Matas Mickevičius. Džentelmenų grupėje sezonas buvo sėkmingas prancūzui Olivieriui Villenuevui, aplenkusiam Vilnį Batraksą ir Normundą Dobumą. Merginų grupėje greičiausia buvo Emilija Ulvydaitė, aplenkusi Eriką Arkušauskaitę.

Gausios GT automobilių pajėgos

Tarp GT automobilių virė bene pagrindinės kovos: čia nugalėtojai nebuvo aiškūs iki pat finalinių lenktynių Lenkijoje „BGT PRO“, „BGT AM“ ir „BGT AM+“ įskaitose. Įspūdingai atrodanti starto rikiuotė iš 26 akį traukiančių ir abejingų nepaliekančių automobilių džiugino žiūrovus „Tor Poznan“ trasoje. „BGT PRO“ klasėje kovos tiesiog virte virė tarp „ES Motorsport“ komandai atstovaujančio Karolio Stasiukyno, „Porsche Baltic“ sportininko Roberto Kupčiko ir „DL Team“ lenktynininko Luko Laukaičio. Kur kas didesnė įtampa buvo juntama ir dėl lenktynėse nusprendusio dalyvauti Tonio Vanaselja su „Oldbac Kalana“.

Jis ir išplėšė pergalę pirmojo važiavimo metu. Šeštadienio lenktynėse nepavyko dalyvauti Robertui Kupčikui, kuris tuo pat metu buvo kitame renginyje. Sekmadienį įvykusios antrosios lenktynės sulaukė naujų kovų. Deja, dėl techninių nesklandumų iš jų turėjo pasitraukti T. Vanaselja. Rikiuotės gale startavęs R. Kupčikas buvo greičiausias klasėje, antras buvo K. Stasiukynas, trečioje – L. Laukaitis. Trečios lenktynės – tokiu pačiu rezultatu.

Susumavus rezultatus, Karolis Stasiukynas tapo šių metų čempionu, antrąją vietą iškovojo R. Kupčikas, o trečioji teko L. Laukaičiui.
„BGT AM‘ įskaitoje viskas pradėjo dėliotis Egidijui Gelūnui nepasirodžius lenktynėse Lenkijoje, pirmąją vietą iškovojo suomių legenda Jyrkis Jonkkaris. E. Gelūnas liko antroje vietoje, o Aivaras Remeika – trečioje.

„BGT AM+“ įskaitoje kovos virė tarp Roko Kvedaro ir Dariaus Gaučiaus, galiausiai, D. Gaučius su „Porsche Cayman“ iškovojo pergalę visų trijų važiavimų metu, išplėšdamas ir sezono pergalę. Trečioji vieta teko Martinsui Lukstinsui.

„BTC 2“ įskaitoje, kaip ir kiekienų lenktynių metu šiais metais, kovos tiesiog gniaužė kvapą. Dėl pirmosios vietos kovojančius Simo Lindą ir Kairo Kallasą prieš finalines lenktynes skyrė vos 6 taškai, o tai, kad laukia sudėtingos lenktynės paaiškėjo dar kvalifikacijos metu, kuomet abu varžovai ratą trasoje įveikė identišku tempu.

Greičiausias kvalifikacijoje buvo Agnius Narbutas, startavęs iš Pole pozicijos. Nors A. Narbutas ir demonstravo puikų tempą, lenktynėms įpusėjus, jo automobilio variklis sprogo ir sportininkas lenktynes stebėjo jau tik iš šono. Antroje vietoje buvusio K. Kallaso automobilio rato gedimas prieš pat finišą neleido sportininkui finišuoti, tad S. Lindas susirinko itin svarbius čempionato taškus. Antrojo važiavimo metu K. Kallas buvo greičiausias, tačiau surinktų taškų neužteko ir S. Lindas tapo čempionu.

„BTC 1“ grupėje netrūko savų intrigų. Čia čempiono titulą iškovojo Maris Bulansas, Leldę Jukamą aplenkdamas vos trimis taškais. Dovydo Akstino lenktynių savaitgalis Lenkijoje nebuvo sėkmingas ir kvalifikacijos metu įvykęs variklio gedimas neleido kovoti dėl aukštesnės vietos čempionate, tad šis lietuvių sportininkas liko 3 čempionato vietoje.

„BTC 3“ šį kartą sulaukė vos dviejų dalyvių. Galiausiai, po ilgų kovų su technika, etapo ir sezono lyderio vietą užsitikrino Tomas Jatkevičius, sezono suvestinėje už savęs palikdamas Emilsą Jakrinsą ir Martą Starką.

„Nankang 2H“ lenktynės

„Nankang 2h“ ištvermės lenktynės tiesiog puošė etapą Lenkijoje su 43 komandomis starto rikiuotėje. 4 km ilgio „Tor Poznan“ trasa puikiai tiko dalyviams saugiai pasiskirstyti pagal technikos galimybes ir pačios lenktynės praėjo be didesnių incidentų. Bene didžiausia intriga buvo „BTC 3“ įskaitoje, kur visos trys Estijos komandos turėjo lygiavertes galimybes iškovoti čempiono titulą. Kova virė bene 60 ratų, kol galiausiai pergalę išplėšė „Reinup Motorsport“, antroje vietoje palikusi „Lind Racing“, o trečioje – „RS Racing Team“ komandą.

Puikiai pasirodė „WSMP“ serijoje dalyvavusi „ES Motorsport“ komanda su Mercedes Benz ir Justu Simaška bei Rometu Reisinu už vairo: šis duetas varžėsi „D4 3500+“ įskaitoje, iškovojo čia pergalę ir finišą kirto būdami 3 vietoje tarp visų 43 komandų.

„Porsche Latvia Racing team“ su Vadimu Vakarjuksu ir Valtersu Zviedriu už vairo buvo vieni greičiausių ir iškovojo pergalę „BGT AM+“ įskaitoje, antroje vietoje čia liko „Baltic Karting Academy“, o trečią iškovojo „Porsche Baltic“. „BGT AM“ įskaitoje užtikrintą pergalę iškovojo „DMK Racing“ komanda su Deividu Sakalausku ir Tomu Baranausku, antroji teko „Energizer by RS Parts Motorsport“ komandai.

Gausiausioje „BMW 325 Cup“ įskaitoje nepasisekė ganėtinai anksti iš lenktynių pasitraukusiai „Dream 2 Drive“ komandai, o kovos toliau tęsėsi tarp „Papas Saucikus komanda/ GD Auto“ ir „BMW325cup by Gatavas.lt“ komandų. Nuo pergalės komandas skyrė vos kelios šimtosios sekundės dalys, galiausiai, pergalę iškovojo „BMW325cup by Gatavas.lt“. Trečioji vieta teko „Degviela Motorsport“ komandai.
Smagios kovos užfiksuotos ir „BTC 2“ įskaitoje tarp „Osmo Racing“ ir „Fri.Tech Racing“ komandų, kur galiausiai pergalę iškovojo „Osmo Racing“.

Smagus, nenuspėjamas ir išties permainingas BaTCC sezonas baigėsi: visas nuotraukas, filmuotą medžiagą bei taškų suvestines galima rasti organizatorių internetiniame puslapyje batcc.eu. Tuo tarpu, Lietuvos sportininkų dar laukia vienerios lenktynės šį savaitgalį Kačerginės „Nemuno žiede“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas