Sportas gyvai

Ralio kroso varžybos Vilkyčiuose pažymėtos džentelmeniška kova ir permainingais finalais

Sekmadienį Vilkyčių automobilių sporto komplekse įvyko trečiasis Lietuvos ir Latvijos automobilių ralio kroso čempionato etapas. Jame kovoti dėl pozicijų bei svarbių metinės įskaitos taškų ryžosi daugiau kaip 70 dalyvių, suskirstytų į aštuonias klases, rašoma pranešime.
Varžybų akimirka
Varžybų akimirka / Organizatorių nuotr.

Ralio kroso varžybos Vilkyčiuose šįkart buvo visiška priešingybė birželio pradžioje vykusio Europos automobilių kroso čempionato etapo metu matytam vaizdui. Tąkart per dvi varžybų dienas raudonos vėliavos dėl avarijų ir incidentų į viršų buvo iškeltos net 13 kartų.

Tačiau sekmadienį įvykusios ralio kroso varžybos tik dar kartą įrodė, kad ralio krosas – kur kas džentelmeniškesnė automobilių sporto šaka. Per visą dieną raudoną vėliavą žiūrovai išvydo vos sykį, bet ir tai ji buvo parodyta ne dėl susidūrimo, o „SuperCars“ finale užfiksavus falšstartą.

Nors visą dieną sportininkai kovojo išties artimoje distancijoje ir nevengė pasiramstyti kėbulais, tačiau nebuvo nė vieno susidūrimo, dėl kurio reikėtų stabdyti varžybas. Tačiau tai nereiškė, kad lenktynės stokojo veiksmo.

Jo netrūko visą dieną, o ypač daug staigmenų nutiko finale. Papildomo šarmo kovoms pridėjo ir „Joker“ rato taisyklė, leidusi kai kada išlaikyti intrigą iki pat paskutinio Vilkyčių automobilių sporto komplekso posūkio, kur susijungia pagrindinė distancija bei „Joker“ atkarpa ir po jos dalyviai jau skrieja į finišą.

Aštuoniose skirtingose klasėse Vilkyčiuose varžėsi sportininkai iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos. Daugiausiai prizinių vietų iškovojo latviai. Antri pagal sportininkų skaičių ant prizininkų pakylos – lietuviai.

„Yaris 1000“ klasėje, kurioje varžėsi 18 dalyvių, solidžiausiai atrodė Darvidas Šarkūnas, kuris iniciatyvos iš rankų nepaleido praktiškai visą dieną ir finale laimėjo net su šiokia tokia persvara prieš artimiausią persekiotoją. Antras finale buvo latvis Toms Bumbiers.

Organizatorių nuotr./Varžybų akimirka
Organizatorių nuotr./Varžybų akimirka

Itin dramatiškai diena klostėsi trečios vietos prizininkui Kerniui Šulinskui. Jis vienoje iš kvalifikacijų neteko radijo ryšio su savo komanda ir negavo nurodymo sukti į „Joker“ ratą. Šią sekciją privaloma įveikti sykį per važiavimą, tad neįvykdęs tokios užduoties sportininkas gavo laiko baudą. Dėl patekimo į finalą jam teko kautis paguodos finale, bet ten jaunuolis sparčiai brovėsi į priekį ir laimėjo kelialapį į finalą. Finale jaunasis lenktynininkas taip pat grubių klaidų nedarė ir džiaugėsi trečia vieta bei svarbiais sezono taškais.

„Yaris 1300“ automobilių klasėje po dramatiškos ir net kontaktinės kovos su oponentais triumfavo ASK „Vilkyčiai“ atstovas Nikita Iljin. Nors atrodė, kad finale pirma pozicija jam slysta iš rankų, tačiau vaikinas sugebėjo išlaikyti koncentraciją ir lemiamais momentais nepasidavė varžovų atakoms. Antras čia finišavo estas Kristo Muru. Trečioje vietoje pasirodymą baigė Ričards Laukšteins.

Organizatorių nuotr./Varžybų akimirka
Organizatorių nuotr./Varžybų akimirka

„Lada RX“ klasėje lietuvių registruota nebuvo. Čia triumfavo Rolands Bruzans. Antras finišavo Andris Krastins. Trečias pro šachmatinę vėliavą pravažiavo Niks Mezins.

Vos trys dalyviai susirinko „Xtreme“ klasėje, kur lenktyniaujama bagiais. Tačiau čia irgi netrūko kovos. Gana stabiliai rikiuotės priekyje didžiąją dienos dalį laikėsi Matas Zavarskis. Neblogai prasidėjo ir jo finalinis važiavimas, tačiau jo metu lenktynininkas susidūrė su pavarų perjungimo problemomis ir finišavo trečias. Finalą laimėjo legendinis latvis Janis Baumanis, o Roberts Rumbenieks finišavo antras.

Organizatorių nuotr./Varžybų akimirka
Organizatorių nuotr./Varžybų akimirka

Bene labiausiai žiūrovų dėmesį kaustė „Super 1600“ klasės finalas. Jame jau nuo pat pirmųjų ratų į priekį šovė Audrius Kragas, kuris ir laimėjo šį etapą. Antroje vietoje išsilaikė estas Andreas Aulik.

Trečioje vietoje po atkaklios kovos, priešpaskutiniame rate pasinaudojęs varžovo Ryčio Gurklio susikabinimu su oponentu, finišavo šio etapo organizatoriaus ir ASK „Vilkyčiai“ klubo vadovo Kazimiero Gudžiūno anūkas Valdas Mikužis.

Organizatorių nuotr./Varžybų akimirka
Organizatorių nuotr./Varžybų akimirka

„Super 2000“ kategorijos prizininkų podiumą užėmė latviai – atitinkamai Kristaps Kasparovičs, Lenards Patriks Lepsis ir Janis Saulite. Finale arčiausiai podiumo tarp lietuvių buvo Rokas Jakubauskas.

Organizatorių nuotr./Varžybų akimirka
Organizatorių nuotr./Varžybų akimirka

„BMW RX 3000“ klasėje nugalėtoju pripažintas Kristaps Kronbergs. Raivis Galvins užėmė antrąją vietą, o Janis Olle finišavo trečias. Vos per žingsnį nuo podiumo liko Lukas Sidabras, kuris finale kurį laiką važiavo antras, bet po to dvi pozicijas prarado. Šioje klasėje taip pat lenktyniavęs Ignas Petreikis iš paguodos finalo į pagrindinį finalą neprasimušė.

Organizatorių nuotr./Varžybų akimirka
Organizatorių nuotr./Varžybų akimirka

„SuperCar“ kategorijos nugalėtoju be didesnio pasipriešinimo tapo Paulius Pleskovas, kuriam šios varžybos Vilkyčiuose buvo tiesiog gera treniruotė prieš lenktynes Švedijoje. Antras čia finišavo Bruno Blumbergs, kuris net nubaustas papildomu „Joker“ ratu už falšstartą sugebėjo už savęs trečioje vietoje palikti tautietį Ivarsą Joelį.

Organizatorių nuotr./Varžybų akimirka
Organizatorių nuotr./Varžybų akimirka

Šiais metais Vilkyčių automobilių sporto komplekse vyks ir dar vienerios ralio kroso varžybos. Rugpjūčio 11 d. čia bus surengtas penktasis Latvijos ir Lietuvos ralio kroso čempionato etapas.

Daugiau informacijos apie įvykusias ir būsimas varžybas galima rasti organizatorių „Facebook“ puslapyje. Projektas iš dalies finansuojamas Šilutės rajono savivaldybės ir Lietuvos automobilių sporto federacijos lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius