Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šalčiausiai kelionei – drabužiai, su kuriais lietuvišką žiemą galima perkaisti

Jau rytoj, ketvirtadienį, nuotykių ieškotojas Karolis Mieliauskas iškeliaus į Jakutską, kur pradės beprotišką 1 000 km kelionę per Sibirą motociklu į šalčiausią apgyvendintą vietovę žemėje – Oimiakono kaimą. Temperatūra kelionės metu kris iki ekstremalių žemumų, tad motociklininkui labai svarbi šilta apranga. O kai speigas čiups už nosies -50 oC žvarba – vien žieminės striukės nepakaks, tad Karolis keliaus it svogūnas pasidabinęs daugybe sluoksnių pažangių suomiškų drabužių.
Karolis Mieliauskas
Karolis Mieliauskas / E.Babelio nuotr.

Motociklininkas pripažįsta, kad surasti tinkamą aprangą tokio tipo kelionei, kuri būtų ir pakankamai šilta ir saugi – nepaprastai sunku. Lietuvoje tokių ekstremalių šalčių nebūna, tad ir poreikio tokiai aprangai nėra. Teko ieškoti toliau.

E.Babelio nuotr./Karolis Mieliauskas
E.Babelio nuotr./Karolis Mieliauskas

„Dėl aprangos aš kreipiausi į kanadiečius ir suomius. Natūralu, Italijos drabužių gamintojai savo produkcijoje neturės nieko ultra šilto, nes jiems tai nėra aktualu. Tuo tarpu šiaurės šalių drabužių gamintojai turi paklausą tokio tipo aprangoms, kuria įvairiausias technologijas, tad ir gali pasiūlyti mūsų kelionei tinkamų produktų“, – aiškino K.Mieliauskas.

Vyriškis prasitarė, kad su suomiais jam pavyko geriau susikalbėti, tad tiek Karolis, tiek jį lydinti komanda naudos Suomijos drabužių kompanijos „Rukka“ produkciją.

„Naudosime tik vieno gamintojo drabužius, nes visas sluoksniavimas yra svarbus terminei kokybei užtikrinti. Man taip pat svarbu, kad komplektas būtų išbandytas esant ekstremaliomis sąlygomis, ir gamintojas patvirtino, kad šie drabužiai buvo sukurti specialiai Suomijos pasieniečiams, kad šie, sniego motociklu nuvažiavę į tikrinamąjį postą jame nejudėdami galėtų komfortiškai stovėti 8 valandas esant -30 laipsnių temperatūrai“, – gamintojo pavyzdį pateikė K.Mieliauskas.

Iš viso Karolio aprangą sudarys 6 drabužių sluoksniai. Pirmasis – merino vilnos termo rūbai. Antrasis – neperpučiamos kelinės ir džemperis, trečiasis – optimalią kūno temperatūrą palaikanti apranga. Ant šios motociklininkas vilksis elektra šildomą drabužių sluoksnį, kuris bus prijungtas prie motociklo, ir esant reikalui, galės greitai sušildyti kūną. Ant šio – plona, tačiau ypatingai šilta pūkinė striukė ir kelinės ir apsaugos. Galiausiai – sunkus, tačiau itin šiltas ir ekstremaliems šalčiams pritaikytas „Sinsalo“ kombinezonas. Toks, kokį naudoja Suomijos pasieniečiai.

Galiausiai – batai. Šie taip pat ypatingi. Abu „Scarpa“ batai sveria 3 kg ir iš tiesų yra ne pora, o 6 batai susidedantys vienas į kitą. Tai aukščiausios kategorijos alpinizmo batai, skirti kopti į kalnus, aukštesnius nei 8 km.

VIDEO: Projektas „The Coldest Ride“: Karolio Mieliausko apranga

Karolis Mieliauskas savo kelionę iš Jakutsko pradės vasario 4 dieną. Kaulų keliu ir bekele pasiekti už 1 000 km esantį Ojmiakono miestą jis tikisi per 5 dienas. Kelionės eigą galėsite stebėti 15min.lt portale arba „The Coldest Ride“ feisbuko paskyroje.

Batai. Jie alpinizmui skirti batai, gaminami specialiai lipti į kalnus, aukštesnius nei 8km. Aukščiausias alpinizmo kategorija. Vieno bato svoris yra apie 1,5 kg, ir tai iš principo yra 3 batai viename. Paprastai naudojami 3 dydžiais didesni.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas