Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kuo ypatingos šeštadienį Tauragėje rengiamos „Weekend Grand Race“ varžybos?

Kas yra ta sparčiai populiarėjanti „Weekend Grand Race“ lenktynių serija? Kodėl ji buvo sukurta ir kokias varžybas rengia? Tai klausimai, kuriuos norėdami išsiaiškinti pakalbinome saugias mėgėjiškas ir kiekvienam prieinamas lenktynes organizuojantį Edgarą Kurauską. Varžybos vyksta rugsėjo 4 dieną Tauragėje.
Varžybų akimirka
„Weekend Grand Race“ Varžybų akimirka / Genadij Batranak nuotr.

Jau trečius metus šias varžybas organizuojantis E.Kurauskas pabrėžia, kad nuo visų kitų panašaus tipo lenktynių jos išsiskiria tuo, kad rengiamos išskirtinai Lietuvos automobilių kroso čempionato reikalavimus atitinkančiose trasose.

Skirtumas tik tas, kad čia gali dalyvauti kiekvienas, nors ir su pačiu paprasčiausiu automobiliu. Šiose varžybose nereikalingas didžiulis biudžetas tam, kad išbandytum techniškas autokroso trasas. „Pas mus jau yra susikūrusi puiki draugiška bendruomenė, mes visi tik paprasti žmonės, su kiekvienam mirtingajam įperkamais automobiliais, dalyviai čia atvyksta kartu su šeimomis tarsi į kokią šventę. Mūsų tikslas, kad kiekvienas galėtų čia išbandyti save autosporte ir besivaržydamas smagiai praleistų laiką“, - teigė E.Kurauskas.

Varžybas rengiame tik Lietuvos automobilių kroso čempionato reikalavimus atitinkančiose trasose

Paklaustas apie saugumą E.Kurauskas patikino, kad čia visada dirbo tik Lietuvos automobilių sporto federacijos (LASF) licencijuoti teisėjai. Kiekvienas dalyvis privalo turėti galiojančią LASF išduotą vairuotojo licenciją. Arba, norėdamas gauti vienkartinę licenciją, turi pateikti atliktos medicininės apžiūros pažymą bei galiojantį draudimo nuo nelaimingų atsitikimų polisą. Dėl saugumo net neleidžiama dalyviams savo automobilių puošti įvairiais papuošimais, klijuoti ant jų pašalinius daiktus, trasoje varžybų metu budi kvalifikuota medikė.

E.Kurauskas pasakoja: „Pats nuo 12 metų dalyvauju įvairiose autosporto varžybose, todėl puikiai žinau, kiek kainuoja aukšto lygio varžybos. Tad visada svajojau sukurti tokią lenktynių seriją, kurioje galėtų dalyvauti kiekvienas. Investuoju į garso aparatūrą, kviečiu įvairius rėmėjus, steigiu prizus tam, kad dėl čia vyraujančios atmosferos praleistas laikas žmonėms suteiktų kuo daugiau teigiamų emocijų, jie jaustųsi tarsi dalyvaudami savotiškoje greičio šventėje.“

Visada svajojau sukurti tokią lenktynių seriją, kurioje galėtų dalyvauti kiekvienas.

Siekiant išlaikyti kuo panašesnio lygio dalyvių techniką, norint pažaboti galimą dalyvių sukčiavimą tobulinant automobilius, varžybų taisyklėse yra numatyta, kad po varžybų bet kurį automobilį būtų galima nusipirkti už 1000 Eur sumą nepriklausomai nuo jo užimtos pozicijos.

Taip pat į kiekvienos komandos automobilį yra montuojami laiko matavimo davikliai, todėl, kilus nesutarimams, dalyviai turi galimybę kreiptis net į sporto arbitražą.

Kiekvienose varžybose trasą lygina greideris, trasa taip pat laistoma, kad nedulkėtų ir būtų užtikrintas geras matomumas.

Maksimaliai varžybose gali dalyvauti 45 komandos, kurios būna suskirstytos į tris grupes po 15 automobilių. Visi komandos nariai gali važiuoti iki penkiolikos minučių trukmės sesijose. Greičiausi iš jų (susumavus visų trijų komandos narių geriausius užfiksuotus laikus) patenka į finalinę lenktynių sesiją. Lenktynes laimi ta komanda, kuri pirmoji įveikia 55 lenktynių ratus.

Komandos sudėtyje būtinai turi būti bent viena moteris. Dažniausiai pirmos startuoja moterys, jos gali vaikinams užleisti vietą automobilyje ne anksčiau kaip įveikusios 15 pirmųjų lenktynių ratų.

Dalyviai čia atvyksta kartu su šeimomis tarsi į šventę.

Lenktynių serijoje dalyviai skirstomi į tris klases: priekiniais ratais varomų automobilių su iki 1.8 l darbinio tūrio varikliais, turinčius virš 1.8 l darbinio tūrio variklius ir galiniais ratais varomus automobilius.

Kiekvienų varžybų metu „Weekend Grand Race“ socialiniuose tinkluose sekantys gerbėjai renka sportiškiausią renginio automobilį, kurio savininkai varžybų pabaigoje apdovanojami rėmėjų įsteigtais prizais.

Dalyvio mokestis ekipažui įprastai siekia iki 180 Eur.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Varžybų akimirka
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Varžybų akimirka

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas