Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šis tas, ko tikriausiai nežinojote apie „Formulė 1“ bolidų sėdynes – jas išimti lengviau nei galite pamanyti

„Formulė 1“ vairuotojai, kaip tikriausiai žinote, sėdi specialiai jiems skirtose sėdynėse. Jos tobulai atitinka jų kūno linijas, nevaržo judesių ir suteikia atramas posūkiuose. Taip pat šios sėdynės yra ir saugumo įrangos dalis – jos yra nedegios ir jau pačios savaime apsaugo nuo kai kurių traumų. Tačiau tai žino praktiškai visi bent kiek dėmesio skyrę automobilių sportui, bet yra kelios „Formulė 1“ bolidų įdomybės, kurių tikriausiai nežinojote.
Bolide Maxas Verstappenas sėdi panašioje padėtyje kaip ir šiame simuliatoriuje
Bolide Maxas Verstappenas sėdi panašioje padėtyje kaip ir šiame simuliatoriuje / RedBull nuotr.

„Formulė 1“ yra vienas populiariausių automobilių sporto čempionatų. Atviri bolidai pasižymi itin aukštomis technologijomis – vienos leidžia lėkti milžinišku greičiu, kitos – saugo vairuotojų sveikatą bei gyvybę. Net žiežirbos, kurios kartais pasipila iš po greitai lekiančio bolido, turi savas priežastis, susijusias su saugumu. O ką jau kalbėti apie sėdynes.

„Formulė 1“ vairuotojai savo boliduose užima pusiau gulimą padėtį. Toks neįprastas sėdėjimas turi kelis privalumus. Visų pirma, jis leidžia išlaikyti žemesnį bolido profilį. Antra, tokia padėtis padeda vairuotojui lengviau ištverti didžiules apkrovas. Patys lenktynininkai teigia, kad tokia padėtis taip pat yra labai patogi ir prie jos lengva priprasti. Žinoma, padeda ir tai, kad sėdynės yra paruošiamos kiekvienam vairuotojui atskirai – jos tobulai atitinka kiekvieno lenktynininko kūno linijas. Sėdynės gaminamos iš anglies pluošto ir nedegių sintetinių audinių.

RedBull nuotr./Į bolidą patenkama pro atviros kabinos viršų. Vairuotojams svarbu mokėti greitai išlipti, jei prireiktų gelbėtis nuo ugnies
RedBull nuotr./Į bolidą patenkama pro atviros kabinos viršų. Vairuotojams svarbu mokėti greitai išlipti, jei prireiktų gelbėtis nuo ugnies

„Formulė 1“ taisyklės numato, kad specialūs paminkštinimai turi būti išdėstyti ir aplink piloto galvą. Jie avarijos metu turi sušvelninti smūgį. Tokie paminkštinti lopai yra įrengiami abiejose galvos pusėse bei už jos. Jei atidžiai stebite „Formulė 1“ varžybas, tikriausiai esate pastebėję, kad papildomi paminkštinimai dengia ir kojas – visa tai yra saugumo įrangos dalis, įtraukta į techninius reikalavimus bolidams.

Bet sugrįžkime prie sėdynių. Į savo vietą vairuotojas įsirango per atviro bolido viršų, o tuomet jo pečius dar uždengia specialus skydas. Vietos čia visai nedaug, o vairuotojo kūną vienoje vietoje išlaiko ir diržai. Po vieną diržą juosia kiekvieną petį, vienas segamas skersai juosmenį, o dar du apglėbia kojas. Tiesa, nors diržų daug, juos nusisegti galima labai greitai – tai būtina tam, kad vairuotojai galėtų lengvai pabėgti iš degančio automobilio. O štai ir įdomus faktas apie sėdynes – bolido sėdynė gali būti pašalinama kartu su vairuotoju neatsegus saugos diržų.

„Formulė 1“ taisyklėse rašoma, kad kiekviena sėdynė privalo būti lengvai pašalinama neardant bolido ir neatsegant vairuotoją juosiančių saugos diržų. Tai yra labai svarbu greitai vairuotojo evakuacijai. Paliekant sužeistą vairuotoją sėdynėje galima išvengti tolesnių stuburo pažeidimų. Taigi, taisyklės nurodo, kad visų bolidų sėdynės privalo būti tvirtinamos vos dviem varžtais, kurie privalo būti lengvai pasiekiami nepatraukiant vairuotojo kūno. Visos komandos privalo naudoti vienodus varžtus – jiems atsukti reikalingus įrankius turi trasose dirbantys gelbėjimo pareigūnai.

Wikimedia/Po avarijos bolido sėdynė gali būti išmontuota pašalinus vos du varžtus
Wikimedia/Po avarijos bolido sėdynė gali būti išmontuota pašalinus vos du varžtus

Tai yra gana įdomus ir svarbus faktas. Ar galite pagalvoti, kad didelė „Formulė 1“ bolido sėdynė yra tvirtinama vos dviem varžtais? Tačiau ne viskas taip paprasta. Sėdynę savo vietoje laiko ir pats automobilio rėmas. Taigi, tie varžtai ją laiko tik vertikalioje plokštumoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas