Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 01

Sunku patikėti: kodėl F1 uždraudė bolidus su keturiais varančiaisiais ratais?

Keturi varomi ratai, aišku, yra labai svarbūs visureigiams, bet praverčia ir sportiniams automobiliams, kurie važinėja tik lygiu trasos asfaltu. Keturiais ratais varomas automobilis lengviau suranda sukibimą, kad galėtų įdarbinti visas savo arklio galias. Tiesa, „Formulėje 1“ keturi varomi ratai nėra reikalingi (ar leidžiami), bet istoriškai tokių bolidų buvo.
Lotus 56B ne tik buvo varomas visais ratais, bet dar ir turėjo turbinos variklį. (Raimund Kommer, Wikimedia(CC BY-SA 3.0)
Lotus 56B ne tik buvo varomas visais ratais, bet dar ir turėjo turbinos variklį. (Raimund Kommer, Wikimedia(CC BY-SA 3.0)

„Formulės 1“ lenktynės yra griežtai apibrėžtos taisyklėmis ir techniniais reikalavimais. Pati Formulė šios automobilių sporto šakos pavadinime nurodo taisykles. Aišku, šiek tiek laisvės konstruktoriai turi ir bolidai tikrai nėra vienodi, bet fundamentalūs techniniai principai yra įtvirtinti labai griežtai. Pavyzdžiui, „Formulės 1“ bolidai neturi ABS ir dažnai blokuoja ratus. Ir degalų papildymas lenktynių metu jau seniai nėra leidžiamas. Ar žinote kodėl?

Turbūt nebūtų net jei taisyklės tai leistų – papildomas svoris, kurį sukurtų visų varomų ratų sistema, tikriausiai, nusvertų privalumus. „Formulė 1“ savo istoriją skaičiuoja nuo 1950-ųjų metų. Automobilių sporto viršūnėje varžėsi 8 visais ratais varomi bolidai, bet šiame straipsnyje paminėsime tik įsimintiniausius pavyzdžius.

Ne traktorius „Ferguson“

1961-ųjų „Ferguson P99“ buvo pirmasis visais ratais varomas bolidas „Formulės 1“ čempionatų istorijoje. Šis britiškas automobilis ir buvo sukurtas tam, kad populiarintų „Ferguson Research“ sukurtą keturių varomų ratų sistemą. „Fergusson“, kartu su kompanijos įkūrėju Harry Fergusonu, išgarsėjo dėl modernių traktorių, bet norėjo kurti ir praktiškus šeimyninius automobilius su keturiais varomais ratais.

„Ferguson P99“ buvo keistas bolidas. Visų pirma, jo variklis buvo priekyje – tiems laikams tai jau buvo neįprasta. Antra, variklis buvo šiek tiek paverstas ant šono, kad šalia jo tilptų velenas, perduodantis galią priekiniams ratams. Dėl tos pačios priežasties ir vairuotojo vieta P99 kabinoje yra arčiau dešinės pusės, ne visai per vidurį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas