Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Svarbi saugumo misija Rokiškio ralyje: 15min žurnalistui talkins patyręs šturmanas

Jau trečiadienį Rokiškyje prasidėjo „Samsonas Rally Rokiškis“ parengiamieji darbai – kelio knygų ir GPS išdavimas, administracinė komisija. Ketvirtadienį – susipažinimas su trasa, penktadienio rytą nuo 9.30 val. – testinis greičio ruožas, 12.40 val. – atidarymas, o 13 val. ralio startas. Finišas ir apdovanojimai planuojami šeštadienio vakarą.
„Nulinis“ ekipažas, kurio tikslas – patikrinti trasą prieš lyderių startus
„Nulinis“ ekipažas, kurio tikslas – patikrinti trasą prieš lyderių startus / 15min koliažas

Šių metų „Samsonas Rally Rokiškis“ 15min žurnalistai dirbs ne tik Spaudos centre ar techninio aptarnavimo zonoje. Pirmą kartą naujienų portalo istorijoje ekipažu „nulis nulis“, važiuos žurnalistas, padedantis organizatoriams ir teisėjams užtikrinti saugumą trasoje.

15min rubrikos GAZAS redaktoriui Žilvinui Pekarskui ypatingą raliui sukurtą serijinį automobilį „Toyota Yaris GR“ tikroje žvyro trasoje pasiūlė išbandyti „Inbank Team Pitlane“ komanda. Tokiu automobiliu tokią pačią misiją „zero“ WRC „Rally Estonia“ yra atlikęs ir Benediktas Vanagas.

„Man tai yra unikali galimybė išbandyti šį automobilį tikroje trasoje, tuo pačiu pasitarnaujant ir ralio organizatoriams.

Pagal reglamentą lėčiausiu automobiliu, pažymėtu nuliais (šiuo atveju – Nr. 05), važiuojama be šalmų ir saugos lankų. Tačiau jį privalo pilotuoti LASF licenciją turintis vairuotojas. Man smagu tokiu būdu vėl grįžti į autosportą, nes pastarąjį kartą lenktynininko licenciją esu turėjęs 2007 m., kai bandžiau jėgas žiedinėse lenktynėse Nemuno žiede ir Palangoje“, – džiaugėsi jam parodytu pasitikėjimu Ž.Pekarskas.

Marius Samuolis: man – tai puikus būdas grįžti į ralį

Šio nulinio ekipažo šturmanas – patyręs autosporto žmogus, legendinio šturmano Broniaus Samuolio sūnus Marius Samuolis.

J.Staselio nuotr./Toyota Yaris GR – Samsonas Rally Rokiškis „nulinis“ ekipažas
J.Staselio nuotr./Toyota Yaris GR – Samsonas Rally Rokiškis „nulinis“ ekipažas

„2006 – 2013 m. važiavau Lietuvos, Latvijos, Estijos beveik visus čempionatų etapus. Su Roku Kvaraciejum dalyvavome ir WRC etape Švedijoje. 2011 m. Latvijoje tapome 2WD grupės įskaitos nugalėtojais“, – prisimena M.Samuolis.

Šiemet „Orlen Lietuva Rally 2021“ su Mariumi Žiukeliu LARC9 klasėje su BMW 325 užėmė antrą vietą.

„Šiuo metu esu tarsi pavaduojantis šturmanas. Todėl važiavimas nuliniu ekipažu man yra puiki galimybė ir džiaugsmas grįžti į ralį“, – juokėsi M.Samuolis. Ralio dvasia jo kraujyje pulsuoja nuo pat vaikystės, kai su tėčiu ir mama važiuodavo stebėti ralio net į Estiją.

Su kitu lenktynininku Algirdu Pranckūnu kadaise buvo nusipirkęs Lietuvos čempiono Giedriaus Notkaus buvusią „Astrą“.

„Vieną 300 ežerų ralį esame sulėkę, vairavau ir pats. Bei dar keletą B klasės varžybų“, – kuklinasi M.Samuolis.

Svarbi ralio saugumo misija

Visų penkių „Samsonas Rally Rokiškis“ važiuojančių „nulinių“ ekipažų misija šiame ralyje – saugumo užtikrinimas.

„Jie startuoja prieš visą sportininkų peletoną. Važiuoja greitai, bet atsargiai, ypač ekipažas 05. Jo tikslas – trasos, prižiūrinčio žiūrovus personalo patikra (ar stovi savo vietose prie šalutinių keliukų, ar prižiūri žiūrovus). Ir jei mums atrodo, kad trasoje yra taisytinų dalykų, informuojame apie tai trasos teisėjus sustoję finiše. Kiekvienas kitas nulinis ekipažas važiuoja vis greitesniu tempu, tarsi norėdamas žiūrovams pranešti: dėmesio, RALIS prasidėjo. Išskirtinis nulinių ekipažų bruožas – švyturėliai ant stogo ir nuo tolo girdimos sirenos“, – paaiškino ralio šturmanas Marius Samuolis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito