Ir vasarą naujienų netrūksta. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Jaunieji Lietuvos sklandytojai kvėpuoja į nugarą patyrusiems pilotams

Pociūnų aerodrome vykstančiame Lietuvos sklandymo čempionate dalyvauja ir mūsų šalies jaunimo sklandymo rinktinės atstovai.
Sklandymas
Sklandymas / Organizatorių nuotr.

Šis čempionatas vaikinams yra pasiruošimas atstovauti šaliai Australijos čempionate, kuris vyks šių metų gruodžio mėnesį.

Penki sklandytojai: Joris Vainius, Marius Pluščauskas, Ignas Bitinaitis, Laurynas Šupinys ir Rokas Liaugaudas – Lietuvos jaunimo sklandymo rinktinė. Kartu su Lietuvos sklandymo federacijos, jaunimo rinktinės treneriu bei vienu geriausių dabartinių Lietuvos sklandytojų – Vladu Motūza priešakyje, tobulina ir analizuoja tiek individualaus, tiek komandinio skrydžio įgūdžius. O esant netinkamam skrydžiams orui, sklandytojai gilina teorines žinias ir semiasi patirties iš sklandymo asų.

Po pirmųjų čempionato skrydžių, Lietuvos jaunimo rinktinės atstovai, nurungę patyrusius pilotus, demonstruoja itin aukštus rezultatus. Pirmos dienos skrydžio nugalėtoju tapo ir pirmos vietos medaliu pasipuošė Marius Pluščauskas

Sklandytuvo variklis – saulė ir piloto sumanumas

Organizatorių nuotr./Sklandymas
Organizatorių nuotr./Sklandymas

Vidutiniškai vienas skrydis nuo pakilimo iki nusileidimo trunka 4-6 valandas, priklausomai nuo maršruto ilgio. Ilgai išbūti ore sklandytuvui padeda žmogaus akimi nematomos kylančios oro srovės, kurios paprastai susidaro po debesimis.

Taip 500 kg sveriantis orlaivis gali skraidyti visą dieną nenaudodamas jokio variklio. „Tai ir yra sklandymo sportas – tų srovių teisingas “pamatymas„, kuris lemia greičiau apskristą maršrutą ir pergales čempionatuose“, – sakė vienas iš jaunimo sklandymo rinktinės atstovų, Joris Vainius.

Apie pavojus, lydinčius sklandytojus

Organizatorių nuotr./Sklandymas
Organizatorių nuotr./Sklandymas

Sklandytuve, priešingai nei lėktuve, nėra variklio, tad skrydžio metu atmetama variklio gedimo tikimybė ir šansai, kad sklandytuvas netikėtai nukris, stipriai sumažėja. Pilotai, skrisdami virš miškų, visada laikosi saugaus aukščio, kurio užtektų nusklęsti iki artimiausios pievos, neradus keliančios srovės.

Tačiau sklandytojai turi būti itin atidūs čempionatų metu, kad išvengtų susidūrimų su kitais dalyviais. Jų metu pilotai dažnai skrenda spiečiais, po 20-30 sklandytuvų, 120-200 km/h greičiais, tad reikia greitai reaguoti ir priimti teisingus sprendimus reikiamu metu, gresiant pavojui susidurti.

Kadangi sklandytuvas ore išbūna saulės šilumos dėka, kartais, saulei pasislėpus už debesų, sklandytuvas nebegali išsilaikyti ore ir tenka leistis į nepažįstamus laukus ar ūkininkų fermas. Ten pavojų kelia: tvoros, laidai, akmenys ir kitos kliūtys, kurias, skrendant 150km/h greičiu ir kelių šimtų metrų aukštyje, nėra lengva pamatyti.

VIDEO: Follow The Sun - Gliding

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius