Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Donatas Puslys: Geriausią gimtadienio dovaną portugalų treneris gavo iš Cristiano Ronaldo

Trečiadienį savo gimimo dieną atšventęs Portugalijos rinktinės treneris Paulo Bento teigė, kad didžiausias jo gimtadienio troškimas yra pradžiuginti visus savo šalies futbolo sirgalius. Troškimas išsipildė dėl vienintelio taiklaus Cristiano Ronaldo smūgio.
Crisiano Ronaldo
Crisiano Ronaldo / AFP/„Scanpix“ nuotr.
 

„Jūs palaikote, mes laimime“, – toks šūkis puikuojasi ant portugalų varžovų čekų autobuso. Palaikymo ketvirtadienį Michalo Bileko vienuolikei tikrai netrūko, tačiau iki pergalės čekams buvo labai toli. Daug ką pasako vien sausa statistika – čekai vos dukart smūgiavo vartų link ir nė karto nepataikė į vartų plotą. Nesmūgiuojant į vartus pergalės tikėtis yra naivu.

Taktika

Portugalijos rinktinės treneris P.Bento, kaip ir buvo laukta, į aikštę išleido tradicinį vienuoliktuką, kuris pradėjo visas šio čempionato kovas. Taktinė schema 4-3-3 taip pat liko nepakitusi.

Net penkiems portugalams rungtynėse su Čekija teko saugotis geltonos kortelės, kuri būtų reiškusi priverstinį poilsį pusfinalio rungtynėse. Aišku, į jį dar reikėjo patekti. Visas penketas: Fabio Coentrao, C.Ronaldo, Raulis Meirelesas, Joao Pereira ir Helderis Postiga ketvirtadienį sugebėjo išvengti arbitro Howardo Webbo nuobaudų. Tiesa, H.Postiga jau pirmajame kėlinyje dėl traumos paliko aikštę, tad dėl jo žaidimo pusfinalyje kyla daugiausia abejonių.

Tuo tarpu čekų strategas startinėje komandos sudėtyje, lyginant su paskutinėmis rungtynėmis, atliko vieną pakeitimą. Vietoje Danielio Kolaržo aikštėje nuo rungtynių pradžios žaidė labiau atakuojantis saugas Vladimiras Darida. Čekų gretose ir vėl trūko Tomašo Rosickio, tad V.Daridos pasirodymą galima vertinti kaip M.Bileko bandymą bent dalinai kompensuoti šio kūrybingo žaidėjo netektį. Vis tik drąsiai galima teigti, kad bandymas buvo nepasisekęs. Čekai atakoje atrodė labai blankiai. Be to, kad nė karto nesmūgiavo į varžovų vartų plotą, čekai labai dažnai klysdavo ir atiduodami perdavimus. Tikslūs buvo tik 72 proc. jų perdavimų, o tai – trečias blogiausias šio turnyro rezultatas.

Čia galime prisiminti ir nuostabų Emily Dickinson eilėraštį, kuriame skaitome šias eilutes: „Idant sutvertas būtų klonis/ Tereikia dobilo, ir bitės/Ir svajonės/Ir tik svajonė reikalinga/ Jei bičių stinga“. Čekams ketvirtadienį bičių tikrai stigo, ypač jau minėto T.Rosickio. Eilėraštis skelbia, kad trūkumus galima kompensuoti svajonėmis, kurių siekiama visa širdimi, tačiau čekų ketvirtadienį tai taip pat negelbėjo. Taip, jie kovojo, tačiau jau nuo pirmojo kėlinio antrosios pusės tapo vis aiškiau, kad M.Bileko kariauna atsilaikys tik iki pirmojo portugalų įvarčio.

Rungtynių didvyris

C.Ronaldo asmenybė nuolat kelia diskusijas tiek futbolo ekspertų, tiek sirgalių gretose. Niekas nepaneigs šio žaidėjo talento, jo svarbos ekipai, lyderio savybių. Komplimentų galima būtų išvardyti ir daugiau. Tačiau, žiūrėdamas šio futbolininko žaidimą, gali susidaryti įspūdį, kad stebi kažkokį realybės šou, kurio pagrindinis aktorius būtent ir yra šis portugalas. Viskas – šio žaidėjo šukuosena, mimikos, gestai, ritualai prieš atliekant baudos smūgius – yra tarsi išimtinai skirti televizijos kameroms. C.Ronaldo puikiai atspindi šiuolaikinio komercializuoto futbolo esmę, kai pats futbolininkas tampa masinio vartojimo preke. Tačiau ši prekė tikrai nebūtų tokia populiari, jei ne Cristiano talentas, prieš kurį tiesiog verta nulenkti galvą.

„Prie ginklų! Prie ginklų! Krante ir jūroje! Prie ginklų! Prie ginklų! Tėvynė kovoje! Mes prieš patrankas žygiuokime, žygiuokime“, – skamba žodžiai Portugalijos himne. Ketvirtadienį portugalus į kovą prieš čekų gynybinėse užkardose išstatytas patrankas vedė būtent C.Ronaldo. Daugiausia jo pastangomis šios užkardos, gana neblogai veikusios didžiąją pirmojo kėlinio dalį, ėmė trūkinėti. Galiausiai šturmą vainikavo puikus smūgis galva, o dar dukart čekus gelbėjo tik vartų konstrukcijos.

„Mes dažnai pataikome į vartų konstrukcijas. Prisimenu, kad paskutiniame mače dukart pataikiau į virpstą, tačiau dabar svarbiausia, kad man pavyko pasižymėti šiandien. Mes laimėjome ir esame pusfinalyje. Dabar laikas plačioms šypsenoms ir gerai muzikai“, – po rungtynių kalbėjo C.Ronaldo.

Pagyrimų portugalų gretose nusipelno ir rezultatyvų perdavimą C.Ronaldo atlikęs Joao Moutinho. Jis buvo labai svarbi jungtis tarp gynėjų ir puolėjų aikštės viduryje. Šis portugalas atliko daugiausia perdavimų ir nubėgo ilgiausią distanciją. Aišku, tai tik plika statistika, o svarbiausia yra tai, kad J.Moutinho ketvirtadienį buvo labai efektyvus.

Čekų gretose daugiausia pagyrimų vertas Petras Čechas. Ketvirtadienį jis sužaidė geriausias savo rungtynes šiame turnyre ir ne kartą gelbėjo komandos draugus nuo įvarčio. Nepailstantis krašte buvo Petras Jiračekas, tačiau jam labai trūko komandos draugų paramos, ypač po skersuotų kamuolių, kai M.Barošas nuolatos vėluodavo į dvikovą arba iš viso būdavo pasislėpęs už portugalų gynėjų nugarų.

Rungtynių nusivylimas

M.Barošą įvardyti vien tik šių rungtynių nusivylimu būtų per daug švelnu. Šis puolėjas nežibėjo visose čempionato rungtynėse ir namo keliauja su apvaliu nuliu pelnytų įvarčių grafoje. O 2004 metais Portugalijoje Milanas sugebėjo tapti ir rezultatyviausiu turnyro žaidėju. Geriausi šio futbolininko metai jau yra praeityje, tad čekams, jei jie nori išsilaikyti Europos elite, skubiai reikia rasti pamainą šiam veteranui.

Daugiau ketvirtadienį buvo galima laukti ir iš Vaclavo Pilaržo. Čekų Lioneliu Messi imtas pravardžiuoti futbolininkas ketvirtadienį negailėjo savo jėgų, tačiau savo energijos nesugebėjo paversti kažkuo labiau apčiuopiamu. Trūko ir jo reidų krašte, ir aštrių perdavimų į baudos aikštelę.

Apibendrinimas

Plačiai šypsodamiesi ir klausydamiesi geros muzikos, portugalai jau laukia varžovo pusfinalyje. Juo bus arba ispanai, arba prancūzai. Aišku viena, kovoje dėl vietos finale Rui Patricio tikrai turės daugiau darbo nei dvikovoje su čekais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai