Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Euro 2012“ Lenkija – Rusija rungtynių analizė: taktika, deriniai, įžvalgos

Rytų Europos derbis, apipintas politine skraiste ir lydimas piktų sirgalių susirėmimų – taip būtų galima apibūdinti Lenkijos ir Rusijos rinktinių susirėmimą.
Alanas Dzagojevas
Alanas Dzagojevas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Lenkija – Rusija 1:1 (0:1)

Įvarčiai: 37 min. A.Dzagoevas (Rusija), 57 min. J.Blaszczykowskis (Lenkija)

2012.06.12 d. A grupė, Varšuva, Lenkija

Pradinė komandų taktika ir statistika
Pradinė komandų taktika ir statistika

Rusai sulaukė itin daug liaupsių po pirmųjų rungtynių su čekais. Taip, jos buvo puikios, tačiau ne daug ką pasakančios. Kiekvienas varžovas yra kitoks, ypač jeigu kitas priešininkas yra turnyro šeimininkai, kuriuos stadione palaiko tūkstantinės sirgalių minios.

Dickas Advocaatas išrikiavo tą pačią sudėtį, ta pačia schema kaip ir pirmosiose rungtynėse: 4-3-3.

Lenkai išlaikė 4-2-3-1 schemą, atliko du keitimus, vieną vartininko pozicijoje (priverstinis keitimas), kitą – saugų linijoje. Pasirodęs gynybinio tipo centro saugas Dariuszas Dudka šeimininkų žaidimui aikštės viduryje suteikė stabilumo ir kietumo.

Jausdama didžiulį sirgalių palaikymą, Lenkijos komanda varžybas pradėjo agresyviau. Užsiėmusi aikštės vidurį, atakuodama, ji jau 7 min. turėjo realią progą įmušti įvartį po smūgio galva. Rusai atrodė nervingi, pralaimėjo bene kiekvieną dvikovą „antrame aukšte“. Rusų centro gynėjai Sergejus Ignaševičius ir Aleksejus Berezutskis nesusitvarkė su Robertu Lewandowskiu. Būdamas daug lengvesnis ir greitesnis nei gynėjai, lenkas kildavo aikštėje iki centro saugų pozicijų, prašydavo kamuolio ir vėliau jį skirstydavo savo nuožiūra arba užbaigdavo atakas smūgiu.

Nepastebimas su rusais buvo pirmosiose varžybose žibėjęs Jakubas Blaszczykowskis. Lenkų žaidimas pasižymėju dinamiškumu. Visi žaidėjai stengdavosi dalyvauti atakose, o jau po akimirkos visi susispausdavo savo aikštės pusėje gindamiesi. Todėl rusai neturėjo daug erdvės kontraatakoms, nes kamuolys tarp jų judėjo lėčiau nei priešininkai.

D.Advocaato auklėtiniams reikėjo „užsikabinti“ už kamuolio, nuraminti emociškai žaidžiančius šeimininkus. Tuo tikslu Andrejus Aršavinas pradėjo judėti visoje aikštėje ieškodamas kamuolio.

Buvo aišku, kad lenkai neišlaikys tokio žaidimo tempo visų rungtynių metu, kokį patys pasiūlė varžovams. 

22 min. įvyko lūžis. Buvo aišku, kad lenkai neišlaikys tokio žaidimo tempo visų rungtynių metu, kokį patys pasiūlė varžovams. Rusams tereikėjo atlaikyti pirmąjį šturmą, vėliau spausti varžovus. Taip ir įvyko.

Franciszeko Smudos auklėtiniai pradėjo klysti. Itin aktyvus buvo rusų kairysis atakos kraštas, kur dominavo Jurijus Žirkovas. Jis nenustojo to daryti visų varžybų metu, neutralizavo J.Blaszczykowskį (išskyrus 57 min., kai šis pelnė įvartį), todėl mes jį išrinkome geriausiu šių varžybų žaidėju.

Vienu ryškiausiu buvo ir geriausias šių metų Rusijos lygos žaidėjas Igoris Denisovas. Jis ne tik gerai skirstė kamuolius, bet ir puikiai užsiimdamas pozicijas gynėsi, laimėjo daug dvikovų. Saugai nuolat ieškojo Aleksandro Keržakovo, kuris kaip ir I.Denisovas buvo pastebimas tiek puolant, tiek ginantis. Tuo tarpu pirmųjų varžybų žvaigždė Alanas Dzagojevas buvo prižiūrimas itin aktyviai net 2-3 lenkų žaidėjų, todėl bene visą žaidimą „ant savęs“ pasiėmė kapitonas A.Aršavinas. Būtent po jo perdavimo 37 min. A.Dzagojevas ir pelnė įvartį.

Nieko keisto, kad jis buvo pelnytas po baudos smūgio. Kai žaidimas toks nervingas, nei vienas varžovas neturi aiškios persvaros, o besiginanti komanda nusileidusi žemai gynyboje tinkamai dengiasi, pelnyti „iš žaidimo“ itin sudėtinga. Įdomu tai, kad lenkai gerai žaisdami galva visų varžybų metu nespėjo patys nuo tokio smūgio apsiginti. Keli epizodai parodė (Žirkovo smūgis po kampinio), jog ir patys rusai yra itin gerai pasiruošę išnaudoti standartines situacijas.

Pirmojo kėlinio antroje pusėje lenkai puolime nesukūrė nieko pavojingo. A.Berezutskis perprato R.Lewandowskio judesius, gynėsi itin kibiai ir iš arti, o jam padėjo S.Ignaševičius. Matėsi, jog lenkų puolėjui reikia pagalbos, besijungiančių į ataką kelių komandos draugų, tačiau to nebuvo. Žirkovas savo aktyvumu privertė J.Blaszczykowskį gintis ir atitraukė jį prie savo vartų, Ludovicas Obraniakas buvo pavojingas tik realizuojant standartines situacijas, o Rafalui Murawskiui trūko kokybės bei technikos.

Po pertraukos atsikvėpusios komandos pradėjo žaisti labai atvirą futbolą. Taktinės schemos iš esmės nepasikeitė, bet prie R.Lewandowskio puolime jungėsi saugai ir netgi aktyvūs krašto gynėjai. Rusai savo varžovams leido per daug: jie stovėjo per toli nuo savo dengiamų žaidėjų, leido jiems apdoroti kamuolį, pakelti galvą ieškant draugo ir perduoti kamuolį. Tuo tarpu pailsėję lenkai priešininkus spaudė daug labiau.

Atviras žaidimas turėjo baigtis įvarčiu. Galimybę turėjo A.Aršavinas, kai greitoje atakoje su keturiais komandos draugais atsidūrė prieš tris lenkus, tačiau fiziškai silpnai atrodęs kapitonas netiksliai perdavė kamuolį. Už tai rusai buvo nubausti savo pačių stiliumi – greita kontrataka ir puikus lenkų kapitono smūgis.

Ir toliau varžybos vyko permainingai: 62-68 min. dominavo rusai, 68-80 min. – lenkai. Matėsi, jog rusai pavargo, o lenkai nenorėjo rizikuoti. Atlikti keitimai aikštėje nieko nepakeitė. Lygiosios – tai rezultatas, suteikiantis dideles viltis abiem komandoms galvoti apie patekimą į kitą EURO 2012 etapą.

Straipsnį parengė FK „Navigatoriai – LT Aqua“, www.navigatoriai.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas