Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Euro 2012“ Rusijos – Čekijos rungtynių analizė: taktika, deriniai, įžvalgos

Ilgai lauktas Europos futbolo čempionatas prasidėjo. Šeimininkai lenkai sužaidę lygiosiomis, sceną užleido rusams ir čekams. 15min.lt pateikia savo skaitytojams antrųjų Senojo žemyno pirmenybių mačo analizę.
Rungtynių akimirka
Rungtynių akimirka / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Rusija –Čekija 4:1

Įvarčiai: 15 min. A.Dzagoevas (Rusija), 24 min. R.Širokovas (Rusija),
52 min. V.Pilaras, 79 min. A.Dzagoevas (Rusija), 82 min. R.Pavlliučenka (Rusija)

2012.05.08 d. A grupė, Vroclavas, Lenkija

Pradinė komandų taktika ir statistika
Pradinė komandų taktika ir statistika

Komandos rengtis Europos turnyrui turėjo tik kelias savaitės. Per šį laiką reikėjo suburti ekipą iš atskirų žaidėjų. Daugelio trenerių nuomone, tai padaryti praktiškai neįmanoma. Žinodamas šį faktą Rusijos rinktinės treneris Dickas Advocaatas pasielgė itin išmintingai. 

Jis sulipdė ekipą „Zenit“ ir „CSKA“ klubų pagrindu. Startinėje sudėtyje buvo net 10 žaidėjų iš šių dviejų ekipų, net 7 iš „Zenit“, vienintelis Jurijus Žirkovas atstovavo „Anzhi“. Tad nieko keisto, kad Rusijos žaidimas priminė „Zenit“ braižą, kurį pradėjo formuoti dar pats D.Advocaatas, su šiuo klubu 2008-aisiais laimėjęs UEFA taurę. Braižas gana paprastas ir efektyvus: griežta drausmė gynyboje ir greitas puolimas. 

Rusai susitikimą pradėjo taktine schema 4-3-3 ir kiek netikėtai, iniciatyvą pačioje varžybų pradžioje atidavė čekams. Pastarieji išsidėstę 4-2-3-1 skyrė daugiau dėmesio puolamiesiems veiksmams, kurie, reikia pastebėti, nebuvo efektyvūs. Rusams to ir reikėjo. Lūžis įvyko 12-14 rungtynių minutę. Keli perimti kamuoliai aikštės viduryje, leido D.Advocaato auklėtiniams surengti kelis greitus ir pavojingus išpuolius.

Puikiai gynėjams padėję „Zenit“ saugai Igoris Denisovas ir Konstantinas Zyryanovas, perėmė svarbius kamuolius ir suteikė galimybes atakuoti trims Rusijos puolėjams, prie kurių jungėsi rezultatyvus saugas Romanas Širokovas.

Reikia paminėti ir aktyvius gynėjo Žirkovo veiksmus kairiajame krašte. Jo dėka buvo pelnytas pirmasis varžybų įvartis. Jį 15 min. įmušė varžybų didvyris Alanas Dzagoevas, žaidžiantis Maskvos „CSKA“.   

Čekai žaidė labai plačiai, ketino „ištampyti“ rusų gynybą, kelti aukštus kamuolius į vartininko aikštelę. Tačiau šie sumanymai nebuvo sėkmingi dėl kelių priežasčių. Pirma, čekai nebeturi aukštojo Jano Kollerio, tad dėl aukšto perdavimo turėjo kovoti Milanas Barošas, kurio stiprioji pusė yra greitis, bet ne kova „antrąjame aukšte“.

Tuo tarpu Rusijos gynėjai nors ir lėti, bet puikiai kovoja galva. Antra, prasiveržimai buvo daromi tik per saugo Peterio Jiračeko kairiają čekų atakų pusę, dešinėje – nors ir aktyvus Theodoras Gebre Selassie, žaidė kiek toliau nuo priešininkų vartų, todėl pavojaus nekėlė. Trečia, puikiai gynėsi Rusijos vidurio saugai, o šios pozicijos čekų žaidėjai darė daug klaidų. 

Bene visų varžybų metu akivaizdžiai matėsi, kad rungtynių tempą ir braižą diktuoja rusai. Tiek individualiai, tiek taktiškai jie buvo stipresni. Jie leido čekams ateiti į jų aikštės pusę, neretai gynėsi schema 4-5-1 ar net 5-5. Tačiau sukaupę jėgas, tarsi išsiskleidžianti spyruoklė greitai bėgdavo į puolimą, kur ataka dažniausiai baigdavosi smūgiu į Petro Čecho vartus. Rusai padarė vienintelę grubią klaidą gynyboje, kai gynėjas Aleksandras Anyukovas nespėjo išeiti iš gynybos ir nepaliko Čekijos aktyviojo Vaclavo Pilaro nuošalėje. Šis po akimirkos pelnė vienintelį savo komandos įvartį 52 min. 

Dar po 8 minučių prasidėjo atviras žaidimas, neretai vadinamas “tenisu”, nes kamuolys neužsibūdamas vienoje aikštės pusėje spiriamas į kitą, nei viena komanda nedominuoja, tiesiog puola, kol praranda kamuolį, vėliau skubiai grįžta į gynybą. Ir taip iki kito reikšmingo įvykio. Atrodė, jog varžybose grįžta intriga, tačiau D.Advocaatas pakeitė pavargusį A.Keržakovą kitu puolėju Romanu Pavliučenka. Šis atliko rezultatyvų perdavimą ir pats pelnė gražų įvartį į viršutinį dešinį P.Čecho vartų kampą.   

Čekai atliko kelis taktinius keitimus „nuleisdami“ Tomašo Rosicky žemiau prie gynėjų, sukeitė krašto saugus vietomis, tačiau tai vaisių nedavė. Prasidėjęs atviras futbolas dar labiau išryškino rusų pranašumą ir parodė, kad jie yra universali, stipri komanda, galinti žaisti tiek atvirą, tiek ir  uždarą, kontraatakomis paremtą futbolą. 

Didelius nuopelnus dėl iškovotos pergalės priskiriame treneriui D.Advocaatu, kurio sprendimai dėl taktikos, žaidimo scenarijaus, startinės sudėties ir keitimų itin pasiteisino. Rusai patvirtino, kad yra rimti pretendentai kovoti dėl medalių, o čekų dar neskubame nurašyti, nes jų pademonstruotas kovingumas gali duoti vaisių.

Straipsnį parengė FK „Navigatoriai – LT Aqua“, www.navigatoriai.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito