Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ispanams net įkąsti nepavyko (nuotraukos)

Europos vyrų krepšinio čempionate Lietuvos rinktinė palaidojo viltis prasibrauti į ketvirtfinalį. Antrose F grupėse rungtynėse Lodzėje pirmadienį Ramūno Butauto auklėtiniai triuškinamai 84:70 nusileido Ispanijos nacionalinei komandai. Netrukus – trenerio ir žaidėjų komentarai.
Krepšinio milžinų dvikova dėl išlikimo
Lietuvos rinktinei beliko trinktelėti durimis. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Lodzė Ispanija

Pirmą kartą nuo 2001 metų Lietuvos rinktinė nepatenka tarp stipriausių aštuonių Europos čempionato komandų. Po triuškinamo pralaimėjimo slovėnams šeštadienį lietuviai galėjo tikėtis prasibrauti į ketvirtfinalį Lenkijoje tik iškovoję pergalę dvikovoje su ispanais ir trečiadienį įveikę serbus.

Pirmadienį lūžis įvyko antrame kėlinyje, kai 23:0 spurtavę ispanai nubraukė visas lietuvių viltis. Paskutinėse F grupės rungtynėse su Dušano Ivkovičiaus auklėtiniais trečiadienį (16.45 val.) mūsų šalies krepšininkai galės tik skambiai trinktelėti durimis prieš vykdami namo.

Lietuvos rinktinė taip pat neteko galimybės patekti tarp šešių stipriausių turnyro komandų ir iškovoti bilietą į 2010 metų pasaulio čempoionatą Turkijoje, tačiau gali tikėtis vieno iš keturių FIBA kvietimų į jį.

Išsami Europos krepšinio čempionato komandų ir žaidėjų statistika

Rungtynių eiga

 Starto penketai
Ispanija: P.Gasolis, R.Fernandezas, R.Rubio, J.C.Navarro, J.Garbajosa.
Lietuva: M.Lukaukis, M.Kalnietis, M.Petravičius, J.Mačiulis, K.Lavrinovičius.

Pirmas kėlinys

Simas Jasaitis dėl rungtynėse su Slovėnija sutrenkto kairės kojos kelio nežaidžia. Be sportinės aprangos sėdinčiam krepšininkui medikai rekomendavo pailsėti pora dienų. Lietuvos krepšininkai kovingai su ugnele pradeda rungtynes, tačiau ispanai po dviejų atakų pirmauja 4:0. Po K.Lavrinovičiaus ir M.Kalniečio tritaškių bei J.Mačiulio dvitaškio lietuviai priekyje 9:12.

Aikštėje matyti visai kita mūsų šalies rinktinė, nei prieš tai buvusiose rungtynėse. M.Kalnietis daro stebuklus - puikiai įžaidinėja kamuolį ir pats taikliai meta - 10:17 pirmauja Lietuvos rinktinė. Ispanai stringa, o R.Butauto auklėtiniai susikrauna jau 9 taškų pranašumą - 10:19. Arenoje skanduojama "Lie-tu-va". Kibi R.Butauto auklėtinių gynyba atsiperka - ispanai 4 minutes negali pelnyti taškų. Vieno iš krepšių 24 sek. laikmatis streikuoja - komandos priverstos laukti. Pirmą kėlinį po netikėtai taiklių R.Javtoko abiejų baudos metimų lietuviai laimi 15:24. Iki tol R.Javtokas buvo pataikęs tik 1 baudos metimą iš 10.

Antras kėlinys

Kol kas beveik visas mikrodvikovas laimi Lietuvos krepšininkai. Jiems priklauso iniciatyva. R.Butautas pernelyg karštai reaguoja dėl teisėjo sprendimo ir gauna pastabą. Vėl stringa laikmatis virš ispanų krepšio. Ispanai spurtuoja ir lygina rezultatą 24:24. Prie to prisideda 4 taškus iš eilės pelnęs P.Gasolis, o tuoj po lietuvių klaidų R.Fernandezas su J.C.Navarro persveria rezultatą ispanų naudai 29:24.

Vaizdas aikštėje pasikeičia - ispanai tvirtai perima iniciatyvą į savo rankas ir jau pirmauja 36:24. R.Butauto auklėtiniai šaudo netaikliai, žaidimas sulėtėja. Pirmuosius taškus šiame kėlinyje praėjus beveik 7 minutėms pelno L.Kleiza. Po jo ir M.Petravičiaus reidų - 40:31. Antrą kėlinį laimi ispanai 40:32.

Ispanijos ekipoje rezultatyviausias J.C.Navarro ir P.Gasolis - atitinkamai 10 ir 9 taškai, o Lietuvos rinktinėje išsiskiria M.Kalnietis - 8 taškai. Per 20 minučių lietuviai suklydo 8 kartus, o ispanai - 5.

Trečias kėlinys

Po pertraukos komandos apsikeičia netaikliais metimais ir klaidomis - daug dėmesio skiriama gynybai. Po L.Kleizos dėjimo iš viršaus pavyksta sumažinti skirtumą - 42:37, tačiau neilgam. Ispanai beveik įpusėjus ketvirčiui vėl turi 10 taškų pranašumą - 47:37. Lietuviai vis labiau nervinasi dėl netaiklių metimų, tuo tarpu ispanai nusiramino ir atsipalaidavo.

Sirgaliai skatina mūsų šalies krepšininkus "Eina, eina", tačiau lietuviai ir toliau stringa puldami, tuo tarpui ispanai po J.Garbajosa tritaškio didina skirtumą iki 15 taškų - 54:39. Lietuvos rinktinė kovoja dėl kiekvieno kamuolio, tačiau panašu, kad sėkmė nuo jų nusisuko. Trečią kėlinį ispanai laimi 64:43. L.Kleiza susinervinęs smogia ranka į orą po paskutinio netaiklaus tritaškio.

Ketvirtas kėlinys

Lietuvių sirgaliai iškėlė plakatą "Maskwičiau užsivesk". Lietuviams pavyksta šiek tiek sumažinti skirtumą, bet priartėti neleidžia klaidos. R.Butauto auklėtiniai suklydo jau 16 kartų. Ispanai pirmauja 73:53.

Lietuvos rinktinė jau po truputį nuleidžia rankas - stebuklo sukurti nepavyks, o ispanai - ne ta komanda, kuri leistų varžovams atsikovoti beveik 20 taškų per 4 minutes. Likęs laikas - formalumas. Ispanijos rinktinė sustiprino savo šansus patekti į ketvirtfinalį, tuo tarpu lietuviai gali pradėti krautis lagaminus.

 

Išsami Europos vyrų krepšinio čempionato komandų ir žaidėjų statistika

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas