Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

10 mln. eurų – Sakartvelo komandai pinigus meta prieštaringas oligarchas

Sakartvelo turtingiausias žmogus Bidzina Ivanišvilis pažadėjo Sakartvelo futbolininkams didžiulę premiją, jei Europos futbolo čempionato aštuntfinalyje jie nugalės Ispaniją.

Sakartvelo komanda jau nustebino daug futbolo specialistų.

Europos čempionato debiutantė trečiadienį netikėtai 2:0 įveikė Portugaliją ir pateko į aštuntfinalį. Prieš tai grupės varžybose kartvelai 1:3 nusileido Turkijai ir sužaidė 1:1 su Čekija.

Sakartvelo rinktinė pagal reitingą (75 vieta FIFA) užima žemiausią vietą tarp Europos čempionato komandų, o dabar jos laukia akistata su Ispanija.

Suprasti akimirksniu: Europos čempionato aštuntfinalis:
​​​​​​

  • Šeštadienis: Italija – Šveicarija, Vokietija – Danija
  • Sekmadienis: Anglija – Slovakija, Ispanija – Sakartvelas
  • Pirmadienis: Prancūzija – Belgija, Portugalija – Slovėnija
  • Antradienis: Rumunija – Nyderlandai, Austrija – Turkija

Europos čempionate ispanai vieninteliai kol kas laimėjo visas trejas rungtynes ir sutvirtino savo, kaip vienų turnyro favoritų, statusą. Ispanijos ir Sakartvelo poros nugalėtojas ketvirtfinalyje susitiks su Vokietijos-Danijos mačo laimėtoju.

Užduotis prasibrauti tolyn sunki, bet Sakartvelo futbolininkams žadamas pinigų lietus.

VIDEO: „EURO futbolas 2024“: kartvelų stebuklas, tuščias C.Ronaldo ir atkrintamųjų poros

Valdančiosios „Sakartvelo svajonės“ partijos lyderis Bidzina Ivanišvilis pareiškė, jog skirs 30 mln. Sakartvelo pinigų larių (apie 10 mln. eurų) už patekimą į atkrintamąsias varžybas.

Dar 10 mln. eurų iš savo labdaros fondo jis žada sumokėti Sakartvelo rinktinei, jei ši nugalės Ispaniją.

B.Ivanišviliui tai nebūtų itin dideli pinigai, nes bendra jo turtų vertė yra kone 5 mlrd. dolerių.

DN nuotr./Bidzina Ivanišvilis.
DN nuotr./Bidzina Ivanišvilis.

Sakartvele gimęs B.Ivanišvilis išvyko studijuoti į Maskvą ir savo verslą užsuko Rusijoje su vietos verslininku ir politiku Vitalijumi Malkinu. Griuvus Sovietų Sąjungai jie prekiavo kompiuteriais ir mobiliaisiais telefonais, o paskui pasuko į brangių metalų ir bankų sektorių.

Būdamas Rusijoje jis rėmė Aleksandro Lebedžio prezidentinę kampaniją 1996 metais – šis rusų generolas 1989 metais Tbilisyje vadovavo kruviniems sovietų karių veiksmams, malšinant kartvelų protestus, kai jie šaukėsi Nepriklausomybės.

Vėliau B.Ivanišvilis grįžo į Sakartvelą ir buvo šios šalies ministru pirmininku 2012-2013 metais.

Vida Press nuotr./Bidzina Ivanišvilis
Vida Press nuotr./Bidzina Ivanišvilis

Manoma, kad ir nebūdamas oficialiai valdžioje jis tampė daug nematomų virvelių. Trys iš keturių pastarųjų Sakartvelo ministrų pirmininkų yra dirbę turtuolio valdomose kompanijose. Sakartvelo vidaus reikalų ministras yra buvęs B.Ivanišvilio asmens sargybinis, buvęs sveikatos ministras buvo jo žmonos dantistas, o švietimo ministras – vieno iš vaikų mokytojas.

B.Ivanišvilis garsėja ir kaip egzotiškų gyvūnų mėgėjas – yra atsivežęs į savo zoologijos sodą kengūrų, lemūrų ir kitų žvėrių, o namų teritorijoje esančiame baseine plaukioja rykliai.

Dabar jo vadovaujama partija „Sakartvelo svajonė“ priėmė skandalingą „užsienio agentų“ įstatymą, kuriuo galėtų kontroliuoti ir bausti nevyriausybines organizacijas, kurios gauna finansavimą iš užsienio.

Apžvalgininkų nuomone, toks sprendimas artina Sakartvelą prie Maskvos, o ne prie Europos Sąjungos, link kurios nori judėti dauguma kartvelų.

Dėl to Tbilisyje praėjusį mėnesį vyko tūkstančių žmonių protestai.

Daug kartvelų tiki, kad B.Ivanišvilis nėra nutraukęs verslo santykių su Rusija, kurios kariai 2008 metais yra atplėšę dalį Sakartvelo teritorijų per neilgai trukusį kruviną karą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius