Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

15min – jau Prancūzijoje: „Euro 2016“ pasitinkamas šiukšlinomis gatvėmis ir skurdoka apsauga

Didžiausia pagal plotą Europos Sąjungos valstybė pasitinka svarbiausią šių metų Europos futbolo šventę. Truputį įbauginti, truputį sunerimę dėl „Les Bleus“ rinktinę prašienavusio traumų dalgio, bet vis tiek kupini ryžto prancūzai viliasi, kad liepos 10-ąją vyksiančiame turnyro finale turės progą visa gerkle užtraukti „Marselietę“ bei išvysti, kaip Hugo Llorisas trečią kartą iškelia svarbiausią šiuolaikinio Europos futbolo gralį.
„Euro 2016“ startas – jau penktadienį
„Euro 2016“ startas – jau penktadienį / Mariaus Bagdono nuotr.

15min pradeda pasakojimus iš Prancūzijos. Pirmoji stotelė – Paryžiaus priemiestis Sen Deni, kurio „Stade de France“ stadione penktadienio vakarą bus duotas pirmenybių pradžią skelbiantis švilpukas.

Prieš 1998-ųjų metų pasaulio čempionatą pastatyta ir svarbiausią visų laikų Prancūzijos futbolo pergalę padovanojusi arena po 18 metų išlieka esmine šalies futbolo katedra. Po praėjusių metų lapkričio 13-ąją šalia stadiono nugriaudėjusių teroristinių išpuolių „Stade de France“ vėl tapo visos prancūzų tautos vienybės ir kovos su blogiu simboliu.

Po nugriaudėjusių teroristinių išpuolių „Stade de France“ vėl tapo visos prancūzų tautos vienybės ir kovos su blogiu simboliu.

Prancūzai meldžiasi, jog šią kovą laimėjo ir panašios tragedijos niekada daugiau nepasikartos. Lygiai taip pat jie tikisi, kad „Les Bleus“ bus galima išvysti šioje šventovėje ne tik per penktadienį vyksiančią čempionato atidarymo dvikovą su rumunais, bet ir pačią paskutinę pirmenybių dieną, kai vyks finalas.

Čempionato rengėjai neslepia, jog nori surengti ne tik patį didžiausią iki šiol (24 komandos dalyvauja pirmą kartą), bet ir patį geriausią Europos čempionatą. Tiesa, šioms jų ambicijoms pagalius į ratus pastaruosius mėnesius kišo tai, jog teko vos ne pagrindinį dėmesį skirti tam dalykui, apie kurį dar prieš dvejus metus niekas net negalvojo, – ypatingam saugumui.

Juodojo penktadienio pėdsakų neliko

Ant Senos upės kranto stūksančio „Stade de France“ teritorija apjuosta aukštomis tvoromis. Čempionato organizatoriai tikina, kad patekti į stadioną bus galima tik įveikus tris saugos ir bilietų patikrinimus, tačiau bent jau čempionato atidarymo rungtynių išvakarėse kiekvienas norintis galėjo prieiti prie „Stade de France“ 50–100 metrų atstumu.

Priminsime, jog juodąjį penktadienį sprogimas irgi nugriaudėjo prie vartų į H tribūną. Vėliau buvo dar du. Vienas teroristas netgi turėjo bilietą į tądien vykusias Prancūzijos ir Vokietijos draugiškas rungtynes, bet jį sustabdė bilietus tikrinęs pareigūnas, pastebėjęs ant nepažįstamojo juosmens mirtininko diržą. Galiausiai jis susisprogdino tik pats, tad dar didesnės tragedijos pavyko išvengti.

Prancūzijos specialiųjų pajėgų vadovai dar prieš kurį laiką pranešė, kad „Stade De France“ stadione ir jo prieigose čempionato metu bus įvestas planas Vigipirate.

Praėjo daugiau nei pusė metų ir Prancūzijos futbolo tėvo Jules'o Rimet gatvėje įvykusios tragedijos ženklų neliko nė kvapo. Dabar čia pastatyta nauja tvora.

Beje, visos gatvės aplink „Stade de France“ turi istorinį kontekstą. Šiaurinė gatvė pavadintas Henri Delaunay vardu. Būtent šis vienas Prancūzijos futbolo federacijos įkūrėjų praėjusio amžiaus trečiajame dešimtmetyje subrandino Europos čempionatų idėją, tad ir dabartinis stipriausiai žemyno komandai įteikiamas trofėjus yra vadinamos jo vardu. Rytinės gatvės skirtos pirmosios Prancūzijos sporto sąjungos vienam įkūrėjų Charles'ui Brennusui bei legendiniam JAV lengvaatlečiui Jesse'iui Owensui.

Įvestas specialusis planas

Nuodugniai bus tikrinami ne tik 80 tūkst. penktadienį Sen Deni stadiono tribūnas užpildysiančių žiūrovų. Specialų apsaugos patikrinimą turi praeiti ir kiekvienas oficialus pareigūnas, žiniasklaidos atstovas ar savanoris.

Prancūzijos specialiųjų pajėgų vadovai dar prieš kurį laiką pranešė, kad „Stade De France“ stadione ir jo prieigose čempionato metu bus įvestas planas Vigipirate. Tai reiškia, kad saugumo lygis pirmenybių dieną bus maksimalus.

Čempionato kvapo – dar nedaug

Atidarymo rungtynių išvakarėse Sen Deni priemiestyje čempionato dvasios dar beveik nesijautė. Visi pagrindiniai keliai, vedantys Prancūzijos futbolo šventovės link, papuošti „Euro 2016“ dalyvių vėliavomis, taigi futbolo sirgaliams susigaudyti nėra sudėtinga.

Ilgą laiką miestelis buvo žinomas kaip didžiausia Prancūzijos monarchų kapavietė, tačiau prieš aštuoniolika metų labiausiai lankytinos vietos estafetę perėmė „Stade de France“.

Tačiau tai yra kone vienintelis apie 100 tūkst. gyventojų turinčio Sen Deni akcentas, rodantis, kad jau penktadienį už kelių kilometrų prasidės svarbiausias Europos futbolo renginys.

Prancūzija pirmenybes pasitinka santūriai ir ramiai. Prie ramybės šis Paryžiaus priemiestis įpratęs. Būtent Sen Deni VII amžiuje buvo įkurta abatija, o dar po penkių šimtmečių pastatyta ir gotikinė vienuolyno bazilika.

Ilgą laiką miestelis buvo žinomas kaip didžiausia Prancūzijos monarchų kapavietė (čia yra palaidoti 25 Prancūzijos karaliai, 10 karalienių ir 84 princai bei princesės), tačiau prieš aštuoniolika metų labiausiai lankytinos vietos estafetę perėmė „Stade de France“.

UEFA nuotr./„Stade de France“ stadionas
UEFA nuotr./„Stade de France“ stadionas

Per kelis šimtmečius keitėsi ir paties Sen Deni paveikslas. Vis dažniau šis miestelis yra laikomas tiesiog Paryžiaus šiauriniu priemiesčiu, o pastaraisiais dešimtmečiais yra įgijęs ir ne paties saugiausio rajono reputaciją. Sen Deni pasižymi skurdu, aukštu nusikalstamumu ir purvinomis bei šiukšlių pilnomis gatvėmis. Dabar čia daugiausia gyvena juodaodžiai imigrantai – net 70 proc. vietos gyventojų yra kilę iš imigrantų šeimų.

Atidarymo rungtynių išvakarėse Sen Deni priemiestyje čempionato dvasios dar beveik nesijautė.

Anot vietos gyventojų, Prancūzijos valdžia dar prieš pusmetį užtikrino, kad per „Euro 2016“ sirgalių ir miesto svečių saugumas bus užtikrintas, tad aplankyti vieną iškiliausių žemyno futbolo arenų buvo kviečiami ne tik vietos gyventojai.

Beje, Prancūzija išlieka kone vienintele Europos šalimi, kurios nacionalinė rinktinė turi savo stadioną. „Stade de France“ turi valstybinį statusą, tad jame savo rungtynes žaidžia tik nacionalinės futbolo ir regbio rinktinės ir labai išskirtiniais atvejais čia pamatysi kovojančius klubus, pavyzdžiui, Prancūzijos taurės finale.

Ši arena šiemetiniame čempionato kontekste yra išskirtinė ir dar dėl vienos priežasties. Prieš aštuoniolika metų pastatytam stadionui beveik nereikėjo jokios kosmetinės „operacijos“. Visi kiti devyni stadionai buvo arba pastatyti naujai, arba smarkiai rekonstruoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas