Sportas gyvai

16-metis, C.Ronaldo rekordai ir dvi išskirtinės rinktinės: įdomūs „Euro 2024“ faktai

Laukimas baigėsi. Jau šį vakarą Vokietijos ir Škotijos akistata atidarys 17-ąjį Europos futbolo čempionatą. Prieš jį 15min kviečia susipažinti su įdomiais faktais apie šio turnyro dalyvius.

Tikras veteranas gins Portugalijos rinktinės garbę – vidurio gynėjui Pepe šių metų vasarį suėjo jau 41-eri. Nepaisant to, jis turėtų žaisti startinėje sudėtyje vienoje iš turnyro favoričių.

Pepe
Pepe

Įdomu tai, kad toje pačioje komandoje žaidžia ir antras pagal amžių turnyro žaidėjas – 39-erių Cristiano Ronaldo. Jam taip pat numatyta vieta startiniame vienuoliktuke.

Dar keturi turnyre rungtyniausiantys futbolininkai yra 38-erių – tai pagrindinis Vokietijos vartininkas Manuelis Neueris, Kroatijos rinktinės simbolis Luka Modričius, ispanų veteranas Jesusas Navasas ir kartvelų vartininkas Giorgis Loria.

Savo ruožtu jauniausiam turnyro dalyviui Lamine'ui Yamaliui – viso labo 16-ka. Ispanijos talentas praktiškai visą praėjusį sezoną žaidė pagrindinėje „Barcelona“ sudėtyje, o dabar turėtų patekti ir į startinį ispanų vienuoliktuką, nors jam tik „Euro 2024“ finalo išvakarėse, liepos 13-ąją, sueis 17 metų.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Lamine Yamalis
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Lamine Yamalis

Įdomu, kad turnyre daugiau nebus ne tik 16-mečių, bet ir 17-mečių. „Euro 2024“ rungtyniaus keturi 18-mečiai, o jauniausias iš jų – Prancūzijos ir „Paris Saint-Germain“ talentas Warrenas Zaire'as-Emery, kuris pilnametystės sulaukė tik prieš tris mėnesius.

Vyriausi ir jauniausi treneriai

Dar didesnis amžiaus skirtumas skiria vyriausią ir jauniausius čempionato trenerius. Įdomu, kad abu jie – vokiečiai.

65-erių Ralfas Rangnickas „Euro 2024“ treniruos Austrijos rinktinę, o 36-erių jo tautietis Julianas Nagelsmannas stovės prie turnyro šeimininkės Vokietijos vairo. Įdomu tai, kad vokiečių vartus ginsiantis M.Neueris yra 2 metais vyresnis už komandos vyr. trenerį.

UEFA nuotr./Julianas Nagelsmannas
UEFA nuotr./Julianas Nagelsmannas

J.Nagelsmannas šįvakar taps jauniausiu Europos čempionato komandą treniravusiu treneriu istorijoje – jis šešiomis dienomis aplenks slovėną Srečko Katanecą, dirbusį 2000 m. pirmenybėse.

Iš karto už vokiečių rikiuojasi du italai.

Vos 9 mėnesiais už R.Rangnicką jaunesnis Italijos rinktinės strategas Luciano Spalletti – jam taip pat 65-eri. Savo ruožtu Belgijos rinktinės treneriui Domenico Tedesco – 38-eri.

Italijos trenerių viešpatavimas

Būtent italų specialistų šiame Europos čempionate išvysite daugiausiai.

Be L.Spalletti ir D.Tedesco, „Euro 2024“ dar dirbs Francesco Calzona, Vincenzo Montella ir Marco Rossi – jie treniruos atitinkamai Slovakijos, Turkijos ir Vengrijos rinktines.

Po du trenerius be Vokietijos į turnyrą deleguos Ispanija ir Prancūzija.

Ispanai Luisas de la Fuente ir Roberto Martinezas stovės prie atitinkamai Ispanijos ir Portugalijos rinktinių vairų, o prancūzai Didier Deschamps'as ir Willy Sagnolis treniruos atitinkamai Prancūziją ir Sakartvelą.

Po vieną trenerį „Euro 2024“ turės Kroatija, Čekija, Danija, Anglija, Nyderlandai, Lenkija, Rumunija, Škotija, Serbija, Slovėnija, Šveicarija ir Ukraina.

Dar vienas specialistas treniruos Albanijos rinktinę – tai brazilas Sylvinho. Jis bus vienintelis Europos čempionato treneris ne iš Senojo žemyno.

Patyrusių vilkų trejetas

Trims žaidėjams tai bus jau bent penktas Europos čempionatas jų karjerose.

AP nuotr./Luka Modričius
AP nuotr./Luka Modričius

Pepe ir L.Modričius žaidė 2008, 2012, 2016 ir 2020 m. turnyruose, tad varžybos Vokietijoje jiems bus jau penktas bandymas užkariauti Europą.

O C.Ronaldo žemyno čempionate rungtyniaus net šeštą kartą – jis pirmąsyk dėl Senojo žemyno karūnos varžėsi dar 2004 metais, kai turnyras vyko būtent Portugalijoje. Legendinis puolėjas yra visų laikų rekordininkas, nes daugiau joks žaidėjas nėra sužaidęs šešių Europos čempionatų.

Neaplenkiamas portugalas

39-erių C.Ronaldo priklauso ir daugiau turnyro rekordų.

Jis per penkis ligšiol sužaistus čempionatus jau 14 kartų yra nuginklavęs varžovų vartininkus, o tai – visų laikų geriausias rezultatas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Cristiano Ronaldo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Cristiano Ronaldo

Joks kitas futbolininkas nėra pasižymėjęs dviženklį kartų skaičių: antroje vietoje besirikiuojanti Prancūzijos legenda Michelis Platini įmušė 9 sykius.

Tarp šio čempionato žaidėjų arčiausiai C.Ronaldo yra prancūzas Antoine'as Griezmannas, belgas Romelu Lukaku ir ispanas Alvaro Morata – jie yra pelnę atitinkamai 7, 6 ir 6 įvarčius.

C.Ronaldo pirmauja ir pagal apskritai rinktinėje pelnytus įvarčius – jų yra primušęs jau 130.

Už jo šiame čempionate rikiuojasi 85 kartus pasižymėjęs R.Lukaku ir 82 įvarčius įmušęs lenkas Robertas Lewandowskis.

C.Ronaldo yra ir daugiausiai mačų tiek Europos čempionatuose, tiek rinktinėje sužaidęs futbolininkas. Žemyno pirmenybėse ant vejos jis išbėgo 25 kartus, o iš viso rinktinėje yra sužaidęs 207 rungtynes.

Pagal Europos čempionatuose sužaistus mačus už portugalo rikiuojasi jo tautietis Pepe (19 rungtynių) ir du vokiečiai Thomasas Mulleris ir M.Neueris (po 15 rungtynių).

Pagal iš viso nacionalinėse komandose sužaistus susitikimus tarp „Euro 2024“ dalyvių arčiausiai C.Ronaldo yra buvęs jo bendraklubis L.Modričius (175 rungtynės), belgas Janas Vertonghenas (154 rungtynės) ir R.Lewandowskis (150 rungtynių).

Prancūzo patirtis

Tarp trenerių Europos čempionatų patirtimi ryškiai išsiskiria D.Deschamps'as – jam tai bus jau trečiasis turnyras. Jis dar 2000 metais laimėjo Europos čempionatą būdamas žaidėju.

VIDEO: Speciali laida „EURO futbolas 2024“: startas, spaudimas šeimininkams ir pirmi įspūdžiai

Šešiems treneriams tai bus antrasis Europos čempionatas: M.Rossi (Vengrija), R.Martinezui (Portugalija), Zlatko Daličiui (Kroatija), Garethui Southgate'ui (Anglija), Kasperui Hjulmandui (Danija) ir Steve'ui Clarke'ui (Škotija).

Visi kiti treneriai į Europos čempionatą važiuoja pirmąjį sykį.

Anglijos klubų atstovų antplūdis

Daugiausiai žaidėjų į Europos čempionatą delegavo Anglijos „Premier“ lyga. Iš stipriausiomis vadinamų pirmenybių atvyko net 96 futbolininkai – tai praktiškai kas šeštas čempionato žaidėjas.

91 žaidėją atsiuntė Italijos „Serie A“ pirmenybės, 76 – Vokietijos „Bundesliga“, 55 – Ispanijos „La Liga“.

Įdomu tai, kad net 18 turnyre žaisiančių futbolininkų rungtyniauja antrojo Anglijos diviziono „Championship“ komandose. Tai – septinta pagal gausą lyga tarp žaidėjus į „Euro 2024“ delegavusiųjų.

Iš viso Europos čempionate varžysis 35 šalyse žaidžiantys futbolininkai. Lietuvos, kaip ir kitų Baltijos šalių, tarp jų nėra.

Gausiausios delegacijos – iš Mančesterio ir Milano

Gausiausios delegacijos į „Euro 2024“ atvyko iš „Manchester City“ ir Milano „Inter“ komandų – jos Europos čempionate turės net po 13 atstovų.

Action Images via Reuters nuotr./Kevinas De Bruyne
Action Images via Reuters nuotr./Kevinas De Bruyne

Po 12 žaidėjų atsiuntė „Paris Saint-Germain“ ir Madrido „Real“, po 11 – „Barcelona“ ir „RB Leipzig“.

Po 10 atstovų žemyno pirmenybėse turės dar keturi klubai: Miuncheno „Bayern“, Lėverkuzeno „Bayer“, Londono „Arsenal“ ir Prahos „Slavia“.

Vieni išsibarstę po pasaulį, kiti – likę namuose

Europos čempionate žais dvi rinktinės, kurių gretose nežais nė vienas vietinėse pirmenybėse rungtyniaujantis futbolininkas.

Tai – Danija ir Albanija. Abiejų šalių sudėtyse visi 26 žaidėjai rungtyniauja kitų šalių klubų čempionatuose.

AFP nuotr./Harry Kane'as
AFP nuotr./Harry Kane'as

Savo ruožtu Anglija yra rinktinė, kurioje žaidžia mažiausiai į kitas valstybes išvykusių futbolininkų – vos du. Tai bene ryškiausios šios komandos žvaigždės: „Bayern“ atstovaujantis Harry Kane'as ir „Real“ garbę ginantis Jude'as Belllinghamas. Kiti 24 anglų futbolininkai žaidžia „Premier“ lygoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius