Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

40:0 vaikų futbolo rungtynėse – ar tai tokia Lietuvos futbolo ateitis?

Lietuvos aštuonmečių vaikų „Pro“ lygos rungtynėse Vilniuje savaitgalį viena komanda atseikėjo kitai 40 įvarčių per valandą žaidimo.
Vilniaus Pilaitės gimnazijos dengto futbolo maniežo atidarymas
Vilniaus Pilaitės gimnazijos dengto futbolo maniežo atidarymas / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Šio rezultato nėra statistikos suvestinėse, nes oficialiai įvarčiai ir rezultatai nėra skaičiuojami tokio amžiaus futbolo rungtynėse.

Tačiau faktas toks, kad savaitgalį per 2013 metų vaikų gimimo rungtynes „Sportimos“ arenoje viena komanda įmušė 40 įvarčių, o kita tiek pat praleido ir nepelnė nė vieno.

Kadangi buvo žaidžiama valandą, vidutiniškai vienas įvartis buvo pelnomas kas antrą minutę.

Taip baigėsi Vilniaus „Ateities“ futbolo mokyklos ir naujai sukurtos Vilniaus futbolo akademijos berniukų komandų susitikimas.

Įrašas feisbuke sukėlė reakcijų

Vaikų lygoje rungtyniaujama pagal Lietuvos futbolo federacijos įsigytos Briuselio „Anderlecht“ klubo programos gaires.

Rungtynės buvo žaidžiamos 4 kėliniai po 15 minučių. Nedidelėje aikštelėje gali būti po penkis mažuosius futbolininkus, o per mačą treneriai gali remtis dviem penketais žaidėjų – įleidus vieną penketuką, keitimų vykdyti nevalia.

„Įvyko taip, kad viena komanda išleido stipresnius žaidėjus ir šie pradėjo aikštėje lupti įvarčius silpnesniems, – 15min sakė neformalaus ugdymo švietimo konsultantas Andrius Guginis, socialiniame tinkle atkreipęs dėmesį į keistą rezultatą vaikų futbole ir sulaukęs daugybės futbolo specialistų reakcijos. – 40:0 tarsi neskaičiuojama, bet internete galima atrasti rezultatą – tai atrodo kaip saviapgaulė.“

Liudininkų teigimu, rungtynėse dominavusios komandos treneris kiek švelnino padėtį – iš pradžių jis nurodė savo auklėtiniams iki įvarčio atlikti bent 10 kamuolio perdavimų, paskui – bent 15 perdavimų.

Kita vertus, A.Guginis svarstė, kad prie didelio rezultato galėjo prisidėti įtempti futbolo mokyklų santykiai.

Dalis vaikų iš „Ateities“ futbolo mokyklos, kurios sporto direktoriumi dirba Lietuvos vaikų ir jaunių ( nuo 9 metų iki 19 metų) futbolo ugdymo asociacijai vadovaujantis Dainius Gudaitis, pastaraisiais metais paskui du trenerius perėjo į Vilniaus futbolo akademiją, 2020 metais įkurtą buvusio Lietuvos rinktinės puolėjo Darvydo Šerno.

Laimėjusios komandos vadovai dėkojo

Nepaisant akivaizdaus komandų lygio skirtumo, abiejų futbolo mokyklų atstovai didelės problemos dėl savaitgalio rungtynių neįžvelgė.

„Tai, kad mūsų vaikų komandos žaidėjai, mūsų fantastiški treneriai yra viešai kritikuojami dėl jų puikaus darbo, – mes negalime tylėti.

Mūsų komandų vaikai, treneriai ir vadovai yra kaltinami priešininkų komandų žeminimu, kai laimime didesniu rezultatu. Iš tiesų skamba baisiai, – teigiama „Ateities“ futbolo mokyklos įraše feisbuke. – Minėtose p.Andriaus rungtynėse vaikai žaidė taip, kaip moka. Kaip jiems patinka ir kaip gaunasi.

Mūsų komandos vaikai net turėdami trenerio užduotį žaisti sudėtingiau, smūgiuoti tik po 10-15 kamuolio lietimo, laimėjo rungtynes, kuriose oficialiai net nėra skaičiuojamas rezultatas.

Tad mūsų nuomone, kaltinti mūsų trenerius ir vaikus yra visiška nesąmonė ir situacijos matymas iš vienos pusės. Gal vertėtų geriau pasižiūrėti, kodėl tokia didelė atskirtis rezultate ir paklausti priešininkų komandos vadovų ir trenerių, kodėl jie savo vaikų komandas užregistravo tokio aukšto lygio Lietuvos čempionate?

Gal tai ne laiminčių kaltė, kad pralaimėję vaikai jaučiasi psichologiškai palaužti, o gal vis tik tam tikrų vadovų savo ego paglostymas ar tiesiog noras įtikti tėvams, nors vaikai dar nėra pasiruošę žaisti aukšto lygio čempionatuose.

Tikrai nesinori vaikams sakyti, kad kitą kartą jie žaistų prasčiau ar lėčiau. Mes džiaugiamės ir motyvuojame žaisti su stipresniais, vyresniais vaikais – suteikiame progą sužaisti pirmenybėse su vyresnėmis komandomis – gal ir tai nustoti daryti?

Nuo visų FA ir FM, Ateitis vadovų norime padėkoti savo treneriams ir vaikams už puikų darbą ir atsidavimą futbolui. Tad einame iškelta galva tik pirmyn, o tiems, kas pavydi, mes galime kaskart vis geriau pasirodyti, linkime mažiau pykčio, o daugiau darbo futbolo aikštėse.“

Rungtynės nuvylė, bet nieko keisti nežada

Skaudžiai pralaimėjusios komandos akademijos vadovas D.Šernas, sužaidęs 47 rungtynes Lietuvos rinktinėje, teigė, kad rungtynės taip pasisuko dėl skirtingos vaikų patirties lankant futbolą.

Kadangi pirmenybės rengiami nuo 8 metų amžiaus, komandų lygis nėra aiškus, tad nuspėti tokių įvykių eigos nebuvo galima.

D.Šernas nenorėjo leistis į santykius tarp futbolo mokyklų, bet pripažino, kad tokios rungtynės neteikia naudos nė vienai ekipų.

„Žinoma, kad toks lygių skirtumas nėra gerai, – sakė Vilniaus futbolo akademijos įkūrėjas. – Šiuo atveju vieni vaikai futbolą lanko penkis mėnesius, o kiti – futbolą lanko 4-5 metus.

Kita vertus, tokiame vaikų amžiuje neakcentuojame rezultato. Mūsų akademijoje akcentuojamas ilgalaikis tobulėjimas, o ne trumpalaikiai rezultatai kalbant apie 6,7 ar 8 metų vaikus.

Rezultatai taps svarbūs, kai vaikai paaugs ir žais 11 prieš 11. Dabar nesureikšminame nei rezultatų nei rungtynių. Mano noras, kai vaikai tobulėtų ne dėl komandinių rezultatų, o individualiai. Manau, kad „Pro“ lygoje jie tobulės greičiau. Taip, pralaimėjimas skaudus, bet mes mokomės.“

„Vilnius Football Academy“ nuotr./Darvydas Šernas
„Vilnius Football Academy“ nuotr./Darvydas Šernas

D.Šernas mano, kad tokios rungtynės į vienus vartus neatims vaikų noro tobulėti.

„Dėl rezultato tokiame amžiuje labiau spaudžia tėvai ir aplinkiniai. Sutinku, kad kitaip būtų su 12-13 metų vaikais. Tačiau, kai jiems yra 6-7 metai, po dešimt minučių jie pamiršta rezultatus ir džiaugiasi futbolu“, – kalbėjo D.Šernas.

Jis susimąstė, paklaustas, kaip varžybose galima būtų išvengti tokių nelygiaverčių komandų kovų, bet pats teigė, kad neketinantis traukti komandos iš „Pro“ lygos.

„Nieko nebijome – vaikus ruošiame viskam ir neakcentuojame rezultatų – mūsų vaikai nejaučia dėl to bėdų, – tikino D.Šernas. – Ir mūsų vaikų tėvai reaguoja gerai, nes žino mūsų akademijos viziją ir žino, kada vaikai pradėjo lankyti futbolą.“

Triuškinančių rezultatų fiksuojama ir daugiau

Keistas vaikų rungtynes Vilniuje pastebėjęs A.Guginis netrukus atrado, kad panašiame vaikų amžiuje panašiais rezultatais baigiasi ir daugiau mačų.

Jis pastebėjo, Alytaus „Dainavos“ jaunieji futbolininkai yra triuškinę Marijampolės „City“ dvi ekipas 43:7 ir 46:0.

Devynmečiai „Kauno Žalgirio“ berniukai 35:7 įveikė „Olimpą“.

Vilniaus Baltijos akademijos auklėtiniai nugalėjo „Utenio“ vaikus 28:2, o Vilniaus „Žalgirietis“ uteniškius įveikė 25:1.

Ir tos pačios „Ateities“ futbolo mokyklos dvylikamečiai ir trylikamečiai „Pro“ pirmenybėse yra patyrę pralaimėjimus 0:11 ir 0:12.

„Toks antausis Lietuvos vaikų futbole yra įprastas, – sakė neformalaus ugdymo švietimo konsultantas A.Guginis. – Tai sisteminė Lietuvos futbolo yda.“

Futbolo mokyklos "Ataka" nuotr./Futbolo mokykla „Ataka“
Futbolo mokyklos "Ataka" nuotr./Futbolo mokykla „Ataka“

Anot A.Guginio, mūsų šalyje „Anderlecht“ sistemos idėja suvokiama neteisingai – pagal belgų idėją, vienoje vaikų komandoje turėtų žaisti drauge ir stipresni, ir silpnesni futbolo mokyklos vaikai, bet treneriai pernelyg dažnai pasirenka stipriausią sudėtį, taip pamiršdami kitus vaikus.

„Siekiame masiškumo, bet didžioji vaikų dalis taip nepatiria futbolo džiaugsmo, nes nepatenka į perspektyviausių sudėtį, o treneriai žaidžia stipriausia sudėtimi – taip sukasi užburtas ratas, – kalbėjo A.Guginis. – Iki dvylikos metų turėtų būti svarbu ne pergalės, o galimybė pasižaisti ir atsiskleisti.“

Konkrečiose rungtynėse jis mano, kad didesnę atsakomybę galėjo prisiimti aikštėje dominuojančios komandos treneris.

„Duoti nurodymus atlikti 10-15 perdavimų prieš smūgiuojant žaidžiant su vaikais, kurie beveik nėra žaidę futbolo, nėra geras sprendimas. Mano supratimu, sprendimas būtų išimti žaidėjus, sustabdyti rungtynes. Kita vertus, treneris sukosi taip, kaip moka, jis nėra paruoštas tokioms situacijoms. Vis dėlto, kai tavo komanda muša tiek įvarčių, verta pagalvoti ir pabandyti tartis su pralaimėtojais, ką daryti toliau.“

Ispanijos futbole yra buvę atvejis, kai 25:0 vienuolikmečių rungtynes laimėjusios komandos treneris buvo atleistas, nes „neparodė pagarbos varžovams.“

Tačiau Lietuvos vaikų futbole įspūdingi rezultatai praeina tyliai, nors A.Guginio nuomone, vaikams kyla grėsmių: „Mano nuomone, tai – gilus dumblas, mums nereikia „Pro“ lygmens tokiame amžiuje. Svarbiausias kriterijus turėtų būti kurti asmeninį meistriškumą iki dvylikos metų, o ne paskui dairytis atgal, kai vaikai jau būna palaužti psichologiškai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas