Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Anglų legenda Superlygą kuriančius klubus sumalė į miltus: „Tai nusikaltimas“

12 elitinių Senojo žemyno futbolo klubų praėjusią naktį ištransliavo žinią apie būsimąją Europos Superlygą, tačiau naujieną apie naująjį beveik uždarą turnyrą su džiaugsmu sutiko toli gražu ne visi.

Londono „Arsenal“, Londono „Chelsea“, „Liverpool“, „Manchester City“, „Manchester United“, Londono „Tottenham Hotspur“, „AC Milan“, Milano „Inter“, Turino „Juventus“, Madrido „Atletico“, „Barcelona“ ir Madrido „Real“ – šie klubai oficialiai pranešė apie Europos Superlygos kūrimą.

Tai turėtų būti uždara lyga, kurioje iš viso žais 20 komandų. 15 iš jų turėtų būti nuolatinės turnyro dalyvės, prie 12 jau esančių komandų prijungiant dar tris, o likusios penkios į ESL trumpiniu vadinamą lygą pateks pagal sportinius rezultatus.

Visos Superlygos dalyvės atsirieks įspūdingas pinigų sumas, tačiau praktiškai panaikins sportinį principą ir galimybę į elitinių komandų būrį prasibrauti ne tokioms turtingoms Europos komandoms.

Apie tai „Sky Sports“ eteryje griežtai pasisakė vienos iš projekto kūrime dalyvaujančių ekipų, „Manchester United“, legenda Gary Neville'as.

„Esu „Manchester United“ fanas jau 40 metų, bet tai absoliučiai gėdinga. Esu pasišlykštėjęs, – kalbėjo 19 metų Mančesterio klube žaidęs anglas. – Labiausiai šlykščiuosi „Manchester United“ ir „Liverpool“ klubais. Jie sako „You'll Never Walk Alone“ (liet. niekada neisi vienas), kad tai žmonių klubas, sirgalių klubas. „Manchester United“ prieš daugiau nei 100 metų įkurtas darbininkų, o dabar jie bėga į lygą be konkurencijos, iš kurios net negali iškristi?

Tai gėdinga. Turime atsiimti galią iš klubų, esančių lygos viršūnėje, ir taip kalbu turėdamas omenyje ir savo komandą.“

Labiausiai šlykščiuosi „Manchester United“ ir „Liverpool“ klubais.

Užsivedęs G.Neville'as kalbėjo ir toliau.

„Tai – tiesiog godumas. Jie apsimetėliai, – sakė anglas. – Nesu prieš pinigus futbole, bet principai ir moralinės vertybės turi būti paremtos sąžiningu turnyru, kad „Leicester“ laimėjus „Premier“ lygą, jie galėtų žaisti Čempionų lygoje. „Manchester United“ dabar net nežaidžia Čempionų lygoje, „Arsenal“ taip pat – dabar jie labiau kratiniai, o ne komandos. Taip pat ir „Tottenham“.“

„Manchester United“ legenda pasiūlė ir griežtą, bet, jo manymu, teisingą bausmę į Superlygos kūrimo procesą įsitraukusioms komandoms.

„Atimkite iš jų taškus jau rytoj. Numeskite juos į lygos apačią, atimkite pajamas. Rimtai, turime tai pažaboti. Tai, ką jie daro, yra nusikalstama. Tai nusikaltimas prieš futbolo sirgalius šioje šalyje. Tai – didžiausias sportas pasaulyje, prieš kurio sirgalius dabar vykdomas nusikaltimas. Atimkite taškus, pinigus, titulus, nubauskite juos“, – vardijo G.Neville'as.

Tviteryje griežtą nuomonę apie Superlygos idėją išreiškė ir kita Anglijos futbolo legenda, ilgametis „Liverpool“ žaidėjas Jamie Carragheris.

„Tapome tikra gėda, – po oficialiai „Liverpool“ pasidalintos žinios apie įsitraukimą į Superlygos kūrimą rašė anglas. – Pagalvokite apie visus žmones, kurie kūrė šį klubą prieš mus – jiems būtų gėda.“

Netrūko Anglijoje ir daugiau griežtų nuomonių. Štai buvęs Anglijos futbolo asociacijos (FA) ir „Manchester City“ klubo vadovas Davidas Bersteinas taip pat pripažino, kad jam gėda dėl tokio šešių Anglijos klubų poelgio.

„Man gėda. Palaikiau „Manchester City“ visą savo gyvenimą, tai klubas, kurį myliu. Bet dabar man labai gėda, kaip ir Gary Neville'ui bei Jamie Carragheriui. Klubai su tokia istorija turėtų jausti atsakomybę už futbolą“, – teigė D.Bersteinas.

Nuošalyje neliko ir Anglijos politikai. Štai Mančesterio meras Andy Burnhamas pasidalino skambia žinute tviteryje.

„Frazė „futbolo nebeliko“ visada mane erzindavo. Bet įvedus VAR ir išgirdus šią žinią, daugiau niekaip negalėčiau apibūdinti šios situacijos. Tai – svarbiausia dienos frazė“, – teigė idėjos nepalaikantis miesto vadovas.

Socialiniuose tinkluose paramą prieš Superlygą stojusiai „Premier“ lygai ir UEFA išreiškė ir Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas.

„Europos Superlygos planai kenkia futbolui, tad remiame futbolo vadovus, kurie imasi veiksmų. Tai kirstų vietiniams čempionatams ir dėl to nerimauja visos šalies sirgaliai. Į tai įsitraukę klubai turi atsakyti savo sirgaliams ir futbolo bendruomenei prieš priimdami tolesnius veiksmus“, – rašė D.Britanijos premjeras.

Su ironijos prieskoniu į situaciją reagavo Ispanijos „La Liga“ čempionato vadovas Javieras Tebasas.

„Pagaliau Superlygos „PowerPoint“ guru lenda iš tamsos penktą valandą ryto, prisipildę savanaudiškumu ir solidarumo stoka. UEFA, Europos lygos ir „La Liga“ tam ruošėsi ir pateiks savo atsakymą“, – rašė Ispanijos čempionato vadovas.

Įdomu tai, kad nors Superlygos planai vis dar lieka tik popieriuje, tai jau atsiliepė kai kuriems į juos neįtrauktiems klubams.

Štai prancūzų Liono „Olympique“ komandos akcijos per parą nuvertėjo 0,4 proc., mat paaiškėjo, kad Superlygoje šios komandos greičiausiai nebus.

Daugelis dabar laukia kitos Prancūzijos ekipos – „Paris Saint-Germain“ – veiksmų. Paryžiečiai netikėtai liko Superlygos nuošalyje, nors į elitinių klubų būrį, anot pranešimų, buvo kviečiami.

Superlygos idėja nesusidomėjo ir Vokietijos futbolo milžinai, tačiau jie turi savų priežasčių – Miuncheno „Bayern“, Dortmundo „Borussia“ ir kiti didžiausi vokiečių futbolo galiūnai didžiąja dalimi yra valdomi sirgalių, tad komandų vadovai negali vienašališkai priimti sprendimų atsisakyti žaidimo UEFA Čempionų lygoje ir pereiti į kitą turnyrą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Paris Saint-Germain“ – Miuncheno „Bayern“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Paris Saint-Germain“ – Miuncheno „Bayern“

Įdomu tai, kad PSG ir „Bayern“ vadovai sekmadienį jau dalyvavo susitikime, kurį suorganizavo Europos klubų asociacija (ECA) ir kuriam vadovavo Amsterdamo „Ajax“ vadovas ir legendinis vartininkas Edwinas van der Saaras. Po šio susitikimo ECA pranešė, kad „stipriai oponuoja uždaros Superlygos modeliui“.

Jau šį pirmadienį turėtų būti patvirtintas ir ilgai lauktas Čempionų lygos reformų planas. UEFA ketina svarbiausiame savo turnyre komandų skaičių praplėsti nuo 32 iki 36 komandų bei pakeisti varžybų formatą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento