Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Armėnijos čempionus galiausiai išrakinėjęs V.Čeburinas – apie pergalės skonį: „Kol kas tik paragavome“

Vietiniame fronte futbolo generolo antpečius seniai nešiojantis Vladimiras Čeburinas po praėjusios savaitės nusivylimo rimtai rizikavo tapti pėstininku platesnės geografinės apimties mūšiuose. Tačiau taip nenutiko. Jerevane darytų klaidų kazachas nekartojo.
Vladimiras Čeburinas
Vladimiras Čeburinas / Elvio Žaldario/fkzalgiris.lt nuotr.

Pagaliau. Kitas „Žalgiris“, kitas vaizdas, kitas rezultatas. Priremti prie sienos Lietuvos čempionai privalėjo rodyti kitokį savo veidą ir tai darė meistriškai. Žūtbūtinę akistatą namuose su Jerevano „Pyunik“ 2:1 laimėję Vladimiro Čeburino auklėtiniai UEFA Konferencijų lygos H grupėje grąžino intrigą. Kova dėl vietos atkrintamosiose – vėl gyva.

7 laipsniai šilumos arba beveik 20 laipsnių kukliau nei prieš savaitę Jerevane, kai žalgiriečiai sužaidė prasčiausią mačą šiemetinėje Europos kampanijoje ir pralaimėjo 0:2.

„Žalgirio“ ir „Pyunik“ futbolininkai turėjo pratintis prie labai pasikeitusių oro sąlygų, labai pasikeitusios aplinkos, dirbtinės aikštės.

Labai kitoks buvo ir vaizdas. Ir rezultatas.

Jau pirmosios mačo minutės parodė, kad kartoti savaitės senumo klaidų „Žalgiris“ nėra nusiteikęs. Vilniečiai kur kas ilgiau kontroliavo kamuolį, tačiau Nicolasui Gorobsovui ir Mario Paveličiui porą kartų pritrūko tikslumo ir „Pyunik“ šiais pasivaikščiojimais peilio ašmenimis vos nepasinaudojo.

Tačiau tuomet pradėjo tiksėti 23-ioji minutė. Į starto sudėtį vietoj Jerevane strigusio Sauliaus Mikoliūno sugrįžęs Petaras Mamičius gerai išmetė kamuolį iš užribio, Mathiasas Oyewusi baudos aikštėje laimėjo oro dvikovą, o už kelių metrų stovėjęs Fabienas Ourega iš kelių metrų pasiuntė jį į vartus.

Pagaliau. Vladimiras Čeburinas plekštelėjo delnais ir lengviau atsikvėpė. Švieslentėje prie „Žalgirio“ logotipo įsižiebė skaičius 1.

Varžovų vartų per 270 minučių taip ir neatrakinęs „Žalgiris“ kartu su airių „Shamrock Rovers“ iki ketvirtadienio buvo vienintelės UEFA Konferencijos lygos komandos, kurių įvarčių grafoje vis dar tebešvietė apskritas nulis.

Per visą šį A lygos sezoną „Žalgiris“ tik tris sykius aikštę paliko neįmušęs įvarčio.

Užkeikimas buvo nuplėštas. Į H grupės turnyro lentelę sugrįžo intriga.

Praleidę įvartį armėnai suaktyvėjo, tačiau 42-ąją minutę Edvinas Gertmonas kaire koja atliko puikų perdavimą į aikštės vidurį, čia kamuolį sėkmingai priėmė Francis Kyeremeh, o perdavimo sulaukęs M.Oyewusi meistriškai jį nugabeno Renanui Oliveirai.

Rezultatyviausias A lygos futbolininkas situaciją įvertino žaibiškai ir meistriškai. Brazilas vienu lietimu pasitaisė kamuolį, o kitu kaire koja smogė neatremiamai – 2:0!

Įvarčio autorius apsikabino antrą rezultatyvų perdavimą atlikusį M.Oyewusi ir pirštu parodė į „Žalgirio“ emblemą. V.Čeburinas sukirto rankomis su ne per seniausiai iš Marijampolės persiviliotu savo asistentu Eivinu Černiausku. Puikų pirmą perdavimą atlikęs E.Gertmonas triumfavo su „Žalgirio“ aistruoliais.

Po pertraukos žalgiriečiai pavojingai kontratakavo, Oliveris Buffas sudrebino skersinį, o greičio savybėmis naudojęsis M.Oyewusi kartą prarideno kamuolį palei armėnų vartų liniją.

Visgi 72-ąją minutę Nemanja Ljubisavljevičius savo baudos aikštelėje prilaikė Yusufo Otubanjo ranką ir mačui vadovavęs albanas Juxhinas Xhaja parodė į baudinio žymą.

Arasas Ozbilizas grąžino intrigą, bet visiškai Armėnijos „Feniksui“ prisikelti nepavyko, išsikepurnėti iš keblios padėties svečiai neįstengė.

Trys taškai. 500 tūkst. eurų į klubo sąskaitą. Atgimusios viltys.

„Žalgiris“ žaidė geriau, pelnytai laimėjo, o pergalė galėjo būti net didesnė nei rodė skaičiai švieslentėje.

„Pirmiausia noriu laikytis tradicijos ir padėkoti mūsų sirgaliams už nuostabų ir labai šiltą bei netgi karštą palaikymą. Kritiniais momentais jie padėdavo komandai užsivesti. Kaip ir žadėjau, mes labai rimtai žiūrėjome į šias rungtynes. Rungtynių pradžioje padarėme keletą labai rimtų klaidų, kurias lėmė įtampa. Tiek rungtynių be pergalių, be taškų... Įtampa tikrai jautėsi, bet mus galiausiai gelbėjo arba Edvinas Gertmonas, arba sėkmė, arba gynėjai. Kai pajautėme, kad galime įmušti, mes ir įmušėme. Labai svarbu buvo pajausti savo žaidimą, pajausti, kad galime. Po pelnytų įvarčių varžovams neleidome žaisti. Sukūrėme tiek progų, kad net sunku suskaičiuoti. Jei bent pusę jų būtume išnaudoję, viskas būtų buvę kur kas paprasčiau ir aiškiau. Bet kaip bebūtų, noriu labai padėkoti savo vyrams, kurie atidavė visas jėgas. Klaidos – futbolo dalis“, – po pergalės švytėjo V.Čeburinas.

Paklaustas, koks pergalės Konferencijų lygoje skonis, strategas šypsojosi: „Kol kas dar tik paragavome, bet saldus. Tikrai saldus.“

Paprašytas įvardinti, kiek, jo nuomone, žalgiriečiai šiame mače buvo verti įmušti, kazachas taip pat turėjo labai aiškią ir konkrečią nuomonę.

„Bent jau keturis tai tikrai. Mažiausiai keturis“, – ryžto nestokojo strategas.

Lygindamas vaizdą su prieš savaitę Jerevane, V.Čeburinas darsyk pakartojo, kad mačas Armėnijos sostinėje „Žalgiriui“ labai nenusisekė.

„Tada tikrai nesuveikė mūsų planas. Adaptacija taip pat davė savo. Jautėsi, kad žaidžiame aukščiau jūros lygio, nei esame įpratę. Retesnis oras, pripatimas prie pasikeitusios aplinkos lėmė daug. Gal į vartų plotą mes ir nedaug smūgiavome, bet bendrai atakų turėjome“, – kalbėjo strategas.

Elvio Žaldario/fkzalgiris.lt nuotr./Vladimiras Čeburinas
Elvio Žaldario/fkzalgiris.lt nuotr./Vladimiras Čeburinas

1982-aisiais Chorenas Oganesjanas tapo pirmuoju armėnu, dalyvavusiu pasaulio čempionate, ir atstovaudamas SSRS rinktinei netgi sugebėjo įmušti įvartį į Belgijos vartus.

Po dešimties metų ši Jerevano „Ararat“ ir Armėnijos futbolo legenda centriniame sostinės Kentrono rajone įkūrė „Pyunik“ klubą.

Praėjo dar trys dešimtmečiai ir ne kartą tarsi „Feniksas“ („Pyunik“ armėnų kalba reiškia feniksą – aut. past.) iš pelenų kilęs ir penkiolika Armėnijos čempionų titulų turintis Ch.Oganesjano kūdikis kuria naują istoriją.

Šiemet „Pyunik“ tapo pirmuoju armėnų klubu, kuris prasibrovė į Čempionų lygos trečią atrankos etapą, o galiausiai ir pirmąja savo šalies komanda, kuri Europos taurių grupių varžybose iškovojo pergalę.

Iki ketvirtadienio armėniškasis „Feniksas“ pagrįstai svajojo ir apie istorinį patekimą į atkrintamąsias, bet po kluptelėjimo Vilniuje šis uždavinys tapo komplikuotesnis.

Po Bratislavos „Slovan“ lygiųjų namuose su „Basel“ (3:3) pirmą ir paskutinę H grupės komandas skiria vos trys taškai. Kovą atkrintamosiose pratęs dvi stipriausios ketverto komandos.

H grupė
Vieta Klubas + = - Įvarčiai Taškai
1 Switzerland Basel 2 1 1 7:6 7
2 Armenia Pyunik 2 0 2 6:5 6
3 Slovakia Slovan 1 2 1 5:5 5
4 Lithuania Žalgiris 1 1 2 2:4 4

Po mačo žalgiriečius pasveikino ir „Pyunik“ vairininkas Jegiše Melikjanas.

„Noriu pasveikinti žalgiriečius. Mačas buvo geras, daug kovos, intriga iki paskutinės sekundės. Tiek jie turėjo progų, tiek mes turėjome savo argumentų. Viskas vyko iki pirmo įvarčio. Mes savo progų nerealizavome, o jie įmušė. Jei būtume įmušę, viskas galėjo pakrypti kiek kitaip. Neblogai veikė aukštas spaudimas, bet tada praleidome ir kiek sugriuvome. Per pertrauką kiek pakeitėme žaidimo planą, galiausiai sugebėjome atsitiesti, įmušėme, bet to neužteko“, – po rungtynių kalbėjo „Pyunik“ strategas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas