Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 09 01

Prabanga tviskančioje futbolo karalių puotoje – smulkutės katalonės stipri žinutė

Suverenios valstybės statusą akylai saugantis nykštukinis Monakas Prancūzijos Rivjeroje visuomet atliko ypatingą vaidmenį. Grace Kelly ir Monako Didžiojo prizo lenktynių išgarsinta vietovė jau seniai yra mokesčių rojus bei milijardierių žaidimų aikštelė. Europos futbolo galingieji čia irgi jaučiasi ypač patogiai... iki tol, kol kas nors neatkreipia dėmesio į ne vienerius metus tvinkčiojančius skaudulius.
Aitana Bonmati ir Erlingas Haalandas
Aitana Bonmati ir Erlingas Haalandas / UEFA nuotr.

Ketvirtadienį Senojo žemyno futbolo grietinėlė rinkosi į ištaigingus Monako Grimaldi rūmus.

Čia oficialiai įžiebta naujo klubinio sezono kibirkštis bei pagerbti praėjusios kampanijos geriausieji.

Lietuviškų akcentų čia nebuvo. Beveik tuo pat metu, kai apdovanojimus išsidalijęs Europos futbolo žiedas pradėjo siautulingą vakarėlį milžiniškoje „Sporting d'été“ koncertų salėje lošimų sostinėje Monte Karle, Vilniaus „Žalgiris“ baigė savo agoniją UEFA Konferencijų lygos atrankoje.

Šio turnyro ir Europos lygos grupių etapo burtai bus traukiami ten pat penktadienį. Deja, ir vėl būsime tarp devyniolikos UEFA šalių, kurios Europos taurių pagrindiniuose etapuose savo atstovų neturės.

Šalys, kurių klubų europinės kampanijos jau baigėsi
San Marinas, Lichtenšteinas, Gibraltaras, Malta, Andora, Latvija, Estija, Baltarusija, Armėnija, Liuksemburgas, Sakartvelas, Juodkalnija, Šiaurės Makedonija, Albanija, Šiaurės Airija, Airija, Velsas, Rumunija, Lietuva.

Bet ketvirtadienis Monake buvo ne apie Senojo žemyno futbolo nevykėlius.

Tiesa, vieno tokio šmėkla sklandė visą vakarą, bet nei jo vardo, nei pavardės nesiryžo garsiai įvardinti niekas, nors visi suprato, apie ką eina kalba.

Tas žmogus – Ispanijos futbolo federacijos prezidentas Luisas Rubialesas.

Prieš dvi savaites Ispanijai pirmą kartą laimėjus FIFA pasaulio čempionių taurę, funkcionierius Sidnėjaus stadiono centre vykusioje apdovanojimų ceremonijoje puolė į lūpas bučiuoti vieną rinktinės lyderių Jennifer Hermoso, o vėliau dar ir laidė kontroversiškus juokelius apie būsimas jo ir futbolininkės vestuves.

Skandalas įgavo milžinišką pagreitį. Kelios dešimtys futbolininkių atsisakė žaisti rinktinėje, kol federacijai vadovaus L.Rubialesas, o čempioniškos komandos trenerių štabas pasitraukė iš užimamų pareigų.

Pats funkcionierius spaudimą vadina susidorojimu ir trauktis iš posto atsisakė, bet tada gavo iš FIFA sprigtą – 90 dienų suspendavimą nuo visų su futbolu susijusių reikalų.

„Kaip visuomenė negalime leisti piktnaudžiauti valdžia ar demonstruoti nepagarbą darbo aplinkoje. Visoms moterims, kurios kenčia tą patį, ką ir Jenni, noriu pasakyti, mes esame su jumis“, – savo pagrindinę žinutę ketvirtadienį garsiai siuntė geriausia metų futbolininke išrinkta ispanė Aitana Bonmati.

Praėjusį sezoną 162 cm ūgio vidurio saugė atvedė „Barcelona“ į Čempionų lygos viršūnę, o prieš pora savaičių su Ispanijos rinktine triumfavo ir svarbiausiame FIFA turnyre.

Ir visgi nepaisant staiga užgriuvusios šlovės, A.Bonmati apgailestavo, kad pasiekęs zenitą aikštėje Ispanijos moterų futbolas vis dar sunkiai serga šalia stadiono.

„Man privilegija būti čia po tokio sėkmingo praėjusio sezono. Tų akimirkų niekada nepamiršiu ir pirmiausia norėčiau šiuo apdovanojimu pasidalinti su visomis komandų draugėmis, be kurių tikrai nebūčiau čia. Bet reikia pripažinti ir tai, kad šiuo metu Ispanijos futbolas išgyvena ne pačius geriausius laikus. Laimėjome pasaulio čempionatą, bet niekas apie tai nekalba“, – apgailestavo A.Bonmati.

UEFA nuotr./Aitana Bonmati
UEFA nuotr./Aitana Bonmati

Keliomis akimirkomis anksčiau šia tema ant scenos prabilo ir geriausios moterų komandos trenerės apdovanojimą atsiėmusi olandė Sarina Wiegman.

Būtent jos treniruojamos Europos čempionės anglės pasaulio pirmenybių finale 0:1 nusileido Ispanijai.

„Jos žaidė tokį puikų futbolą, kuris visiems patiko ir ši komanda tikrai nusipelnė būti pagerbta bei išklausyta. Visi žinome problemas, susijusias su Ispanijos komanda. Tai labai skaudina mane kaip trenerę, dviejų dukrų motiną, žmoną ir žmogų. Mūsų laukia dar tikrai ilgas kelias“, – emocingai kalbėjo S.Wiegman ir jos žodžiai buvo palydėti gausiais aplodismentais.

Rinkimuose dėl geriausio moterų ekipų trenerio apdovanojimo ji įveikė du ispanus – rinktinę treniruojantį prieštaringai vertinamą Jorge Vildą ir „Barcelona“ strategą Jonataną Giráldezą.

Imago / Scanpix nuotr./Sarina Wiegman
Imago / Scanpix nuotr./Sarina Wiegman

Kai visą prožektorių šviesą gavusi A.Bonmati viešai kritikavo savo šalies federacijos vadovą ir išreiškė palaikymą komandos draugei, kartu su ja scenoje stovėjęs UEFA prezidentas Aleksandras Čeferinas plojo kartu su visa minia.

Pastaruoju metu Europos futbolo vadovas buvo kritikuojamas už pernelyg pasyvią reakciją. Visgi šią savaitę jis galiausiai nutraukė tylą – davė ilgą interviu prancūzų dienraščiui „L'Equipe“, kuriame buvo paliestas ir L.Rubialeso klausimas.

„Esu teisininkas ir vienas FIFA viceprezidentų. Jo byla šiuo metu yra FIFA drausmės komitete. Bet koks komentaras, kurį galėčiau pasakyti, skambėtų kaip spaudimas. Bet noriu pasakyti, kad man liūdna, jog šis įvykis užgožia tokią nuostabią Ispanijos rinktinės pergalę. Turėtume viską pakeisti. Susitikau su UEFA viceprezidente Laura McAllister ir mes diskutavome, kad šioje situacijoje turėtume padaryti daugiau“, – kalbėjo A.Čeferinas.

L.Rubialesas kartu ėjo ir UEFA viceprezidento pareigas. A.Čeferino teigimu, ispano įgaliojimai svarbiausioje žemyno futbolo organizacijoje – įšaldyti.

„Jis FIFA lygmeniu yra nušalintas nuo visų savo pareigų, tad nebūtina imtis dvigubų sankcijų, nes jos galioja ir taip“, – teigė slovėnas.

Europos klubinio sezono geriausiųjų rinkimai
1. Aitana Bonmatí (Barça/Ispanija) 308 taškai
2. Sam Kerr (Chelsea/Australija) 88
3. Olga Carmona (Real/Ispanija) 72
4. Mary Earps (Manchester United/Anglija) 55
5. Salma Paralluelo (Barça/Ispanija) 48
6. Alexandra Popp (Wolfsburg/Vokietija) 48
7. Keira Walsh (Barça/Anglija) 24
8. Caroline Graham (Barça/Norvegija) 11
9. Rachel Daly (Aston Villa/Anglija) 8
10. Ewa Pajor (Wolfsburg/Lenkija) 5
11. Kadidiatou Diani (PSG/Prancūzija) 4

25-erių metų A.Bonmati gimė Barselonos provincijoje esančiame kukliame Vilanova i la Geltrú miestelyje. Pradėjusi kamuolį spardyti mokyklos kieme, būdama septynerių pasirašė pirmą sutartį su vietos klubu, o trylikos jau pakviesta į „Barcelona“.

Pagrindinėje komandoje ji debiutavo 2016-aisiais ir nuo to laiko per 229 rungtynes įmušė 78 įvarčius bei iškovojo 14 titulų: keturi lygos trofėjai, penkios šalies taurės, trys Ispanijos supertaurės ir dvi Čempionų lygos.

Per 54 rungtynes Ispanijos rinktinėje ji įmušė 18 įvarčių ir šiemet triumfavo pasaulio pirmenybėse bei buvo išrinkta geriausia turnyro žaidėja.

Maža to, anksčiau su savo šalies komanda A.Bonmati laimėjo Europos U17 ir U19 čempionatus.

Beveik neabejojama, kad metų pabaigoje jai atiteks ir „France Football“ skiriamas „Auksinis kamuolys“ bei FIFA teikiamas „The Best“ apdovanojimas.

Dabar yra A.Bonmati šlovės akimirka ir ji tai supranta.

„Labai tikiuosi, jog šios pergalės ir laimėjimai prisideda prie to, jog ateityje galėsiu būti pavyzdžiu tiek berniukams, tiek mergaitėms. Ne tik merginoms. Pamenu, kai buvau dešimties, turėjau tik vyriškus pavyzdžius: Iniesta, Xavi... Noriu, kad vaidmenys būtų kitokie. Labai svarbu, kad tiek vyrai, tiek moterys galėtų būti pavyzdžiais mažiesiems“, – po apdovanojimų ceremonijos Monake vykusioje spaudos konferencijoje kalbėjo geriausia praėjusio sezono futbolininkė.

„Scanpix“ nuotr./Aitana Bonmati
„Scanpix“ nuotr./Aitana Bonmati

„Aitana Bonmati yra futbolininkė, kurią aš visiškai įsimylėjau dėl jos žaidimo. Ji tarsi moterų Andresas Iniesta. Dabartinė „Barcelona“ moterų futbolui padarė neįtikėtiną įtaką“, – visai neseniai apie savo tautietę atsiliepė „Manchester City“ strategas Josepas Guardiola.

Komplimentą „Barcelona“ žvaigždei specialistas galėjo pasakyti ir gyvai, nes taip pat buvo laukiamas Monake, tačiau geriausio Europos sezono metų trenerio apdovanojimo jis neatsiėmė, mat Barselonoje sveiksta po neseniai atliktos nugaros operacijos.

Užtat jo dabartinis auklėtinis Erlingas Haalandas tapo ryškiausia vakaro žvaigžde.

UEFA nuotr./Erlingas Haalandas
UEFA nuotr./Erlingas Haalandas

23-ejų norvegas praėjusį sezoną Čempionų lygoje pelnė 12 įvarčių, nuskynęs rezultatyviausio žaidėjo apdovanojimą, o debiutuodamas Anglijos čempionate per 35 mačus pasižymėjo 36 sykius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas