Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atsakymas aiškėja: ar po reformos A.Pukelis ir Ž.Buzas liks LFF valdyme?

Su kriminaliniu pasauliu siejami Lietuvos futbolo federacijos (LFF) Vykdomojo komiteto nariai Arūnas Pukelis ir Žydrūnas Buzas, panašu, skaičiuoja paskutines dienas savo pareigose. Bent jau taip 15min laidoje patikino LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius.

Politikų iniciatyva išvalyti Lietuvos futbolo federaciją ir pakeisti ydingą jos valdymo struktūrą artėja prie kertinio taško.

Gruodžio 21 dieną LFF Konferencijoje dabartinė federacijos valdžia balsuos dėl naujų įstatų, kurie pakoreguotų ne tik vadovavimą, bet ir reputacijos reikalavimus.

Praeityje teisti A.Pukelis ir Ž.Buzas vaidina svarbų, o dažnai sakoma – ir kertinį vaidmenį LFF veikloje. Pirmasis vadovauja Tauragės, antrasis – Marijampolės apskrities futbolo federacijai. Abu jie yra Vykdomojo komiteto nariai.

A.Pukelis LFF rūpinasi ir piniginiais reikalais – vadovauja biudžeto ir finansų komitetui.

Laidoje „Skrieja kamuolys“ apsilankęs LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius pasakojo, kad naujieji įstatai jau yra parengti, koreguoti juose galima tik korektūros klaidas.

Tad, suprantama, aiškus ir nepriekaištingos reputacijos klausimo sprendimas. Ši tema buvo plačiai apkalbama ir spaudos konferencijoje gruodžio 1-ąją. Tada UEFA Nacionalinių asociacijų valdymo biuro vadovas Luca Nicola pasakojo, kad „diskusijos dėl reputacijos klausimo buvo labai intensyvios“.

Kitaip, panašu, ir būti negalėjo, mat LFF, UEFA ir FIFA darbo grupėje, ruošusioje naujuosius įstatus, dalyvavo ir pats A.Pukelis.

E.Stankevičius „Skrieja kamuolys“ laidoje teigė, kad UEFA ir FIFA požiūris yra paprastas: „Jei žmogus kažkada yra pripažintas kaltu dėl nusikalstamos veiklos padarymo, nepriklausomai nuo to, ar teistumas išnykęs, ar ne, jis negali būti renkamas į Vykdomąjį komitetą. Tas pats su prezidentu, generaliniu sekretoriumi ir t. t.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Konferencija Dariaus ir Girėno stadione
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Konferencija Dariaus ir Girėno stadione

Paklaustas, ar tai reiškia, kad A.Pukelis ir Ž.Buzas, remiantis naujaisiais įstatais, negalės būti LFF valdyme, E.Stankevičius atsakė: „Taip“.

LFF generalinis sekretorius atskleidė, kad federacijoje atsiras rinkimų komitetas, kuris tikrins būsimų VK narių praeitį ir spręs, ar jie tinkami užimti pareigas.

„Taip, reikalavimai griežti, griežtesni nei numato dabartinis Sporto įstatymas, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija ir kitos institucijos“, – kalbėjo E.Stankevičius. Pagal dabartinius Lietuvos įstatymus tiek A.Pukelis, tiek Ž.Buzas gali dalyvauti federacijos valdyme, nes jų teistumai yra išnykę.

„Dabartiniai įstatai pritaikyti prie ŠMSM ir Sporto įstatymo. Ta sąvoka paimta copy-paste pagrindu, ką anksčiau ir bandžiau pasakyti. Jei Sporto įstatyme būtų numatyti tokie aukšti reikalavimai, kuriuos mes įstatuose įsidėsime, nebūtų problemų. Visi tai suprastų kaip privalomą sąlygą. Iš UEFA ir FIFA pusės... Mes analizavome kitų federacijų reputacinius klausimus, ten irgi yra skirtingai. Suprantame, kad dabar politiniai viešieji ryšiai yra aukštame lygmenyje, UEFA ir FIFA įsipareigojo aukštus reikalavimus įvesti ir nėra kelio atgal“, – dėstė vienas LFF vadovų.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Arūnas Pukelis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Arūnas Pukelis

Tiesa, anot E.Stankevičiaus, Ž.Buzas ir A.Pukelis gali nenurimti.

LFF vadovas užsiminė, kad, priėmus naujus įstatus, praeityje teisti vyrai gali ieškoti teisinių būdų gintis: „Jei įstatai bus priimti, tai bus jų asmeninis apsisprendimas, kuriuo keliu eiti: eiti į teismus, į žmogaus teisių teismą ir t. t. Ką leidžia įstatymas.“

Grupė parlamentarų su Mykolu Majausku priešaky rudens sesijai pateikė įstatymo projektą, kurį priėmus dabartinė Lietuvos futbolo federacijos vadovybė būtų nušalinta, o dėl tyčinių nusikaltimų teisti žmonės po pertvarkos nebegalėtų grįžti į federacijos valdymo organus.

Reaguodama į politikų spaudimą Lietuvos futbolo federacija pati ėmėsi iniciatyvos keisti įstatus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas