Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Atsisveikinanti Marta: paskutinė Brazilijos futbolo karalienės kova dėl olimpinio aukso

Legendinei Martai Vieira da Silvai, šešiskart FIFA Metų futbolininkei, olimpinis Paryžius – tai atsisveikinimo scena su didžiuoju futbolu. 38-erių brazilė dalyvauja paskutiniame savo turnyre, po kurio baigs įspūdingą kelią rinktinėje.

„Nacionalinei rinktinei atidaviau viską, ką galėjau. Esu rami dėl savo sprendimo išeiti į pensiją, nes matau, kad yra labai talentingų jaunų žaidėjų, puikiai pasirengusių toliau garbingai atstovauti Brazilijai“, – dar prieš olimpines žaidynes kalbėjo Marta.

Jai tai šeštoji olimpiada. 2004 ir 2008 metais ji tapo olimpine vicečempione – abu kartus brazilės finale nusileido JAV rinktinei.

„Kiekvieną kartą, kai žaidžiame su Marta, jaučiame didelę atsakomybę. Ji yra nepaprasta žaidėja, o dabar mums tenka perimti estafetę, – sakė Brazilijos rinktinės gynėja Rafaelle. Paauglystėje ji buvo mano idealas, tad žaisti kartu su ja yra tikras svajonės išsipildymas“.

Nacionalinėje rinktinėje debiutavusi dar 2002 metais per 183 rungtynes Marta pelnė 118 įvarčių, iš jų 13 – olimpinėse žaidynėse. Ji atsilieka vienu nuo tautietės Cristiane, kuriai priklauso olimpinių žaidynių įvarčių rekordas (14). Marta taip pat dalyvavo šešiuose pasaulio čempionatuose, kuriuose yra pelniusi daugiausiai įvarčių – 17.

Savo karjeros pike Marta buvo tikra futbolo ikona. Penkiskart iš eilės – 2006-2010 metais – ji buvo pripažinta geriausia pasaulio futbolininke, toks titulas jai atiteko ir 2018 metais.

Jos sportinis kelias prasidėjo Dois Riachos, mažame miestelyje Brazilijos rytuose, kur tiesiog žaidė gatvės futbolą su vietiniais berniukais. 2003 metais, būdama 17-ikos ji debiutavo pasaulio futbolo čempionate. Per savo karjerą žaidė Brazilijos, Švedijos ir JAV komandose, nuo 2017 metų atstovauja „Orlando Pride“ klubui.

„Esu sukaupusi didžiulę patirtį svarbiausiuose turnyruose ir lemiamose varžybose, todėl mano tikslas – pasidalyti savo žiniomis su jaunomis žaidėjomis, padėti joms jaustis užtikrintoms ir pasiruošusioms. Kartu su jomis siejame didelius lūkesčius“, – kalbėjo Marta dar prieš olimpinį turnyrą, kurį brazilės ketvirtadienį pradėjo pergale 1:0 prieš Nigeriją.

Pergalingą įvartą Gabi Nunes pelnė būtent po Martos perdavimo.

„Taktiniu požiūriu – vis dar sugebu gerai skaityti įvairias žaidimo situacijas, o aikštėje tam ir skiriu daugiausia dėmesio, nesistengiu išsiskirti ar pranokti varžovių fizinėmis savybėmis. Pranašumus įgiju pasinaudodama savo patirtimi“.

Nepaisant daugybės titulų, triskart laimėtos „Copa America“ taurės – pasaulio ir olimpinės čempionės vardo Marta nėra pasiekusi. Paryžiuje – paskutinė galimybė šią „klaidą“ ištaisyti bent olimpiniuose metraščiuose.

„Atsižvelgiant į tai, kad tai jos paskutinės žaidynės, jai ir mums tenka papildoma atsakomybė užbaigti šį turnyrą su titulu, kuris iki šiol mums buvo nepasiekiamas. Norim laimėti ir dėl jos – šis noras mums suteikia papildomos motyvacijos“, – sakė Brazilijos rinktinės žaidėja Adriana.

Nors 2027 metas Brazilijoje vyks moterų pasaulio futbolo čempionatas, Marta neplanuoja tęsti karjeros dar trejus metus.

Paprašyta išskirti įsmintiniausias akimirkas su rinktine, Marta išskyrė 2004 m. olimpines žaidynes, kurių finale brazilės 1:2 nusileido amerikietėms, bei 2007 m. pasaulio čempionatą, kai pusfinalyje Martos vedama Brazilija 4:1 įveikė JAV, bet finale nusileido Vokietijai. Tame čempionate įmušusi 7 įvarčius Marta pelnė „Auksinį batelį“.

„Tai – aistra, – paklausta, dėl ko futbolas ją žavi labiausiai, atsakė Marta. Ta aistra, kuria degame žaisdamos, aistra, kurią matome žmonėse, kai jie džiaugiasi įvarčiais.

Mes džiuginame žmones ir verčiame juos svajoti, tikėti... Ne tik apie futbolą, bet apskritai... tikėti savimi, tikėti savo galimybėmis. Futbolas to suteikia labai daug, ir man tai yra geriausia futbolo dalis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus