Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 01 /20:33

Atsivėrusios žaizdos Šiaurės Airijos ambicijų Vilniuje nemažina: „Atvažiavome čia laimėti“

Nuo 2020-ųjų pradžios Šiaurės Airijos futbolo rinktinė nėra laimėjusi nė vieno oficialaus mačo, tačiau šios komandos vyriausiasis treneris Ianas Baracloughas yra įsitikinęs, jog tai jo vyrai padarys ketvirtadienį Vilniuje prieš Lietuvą.
Ianas Baracloughas
Ianas Baracloughas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

50-etis anglas stipriai tiki savo komanda, nors klausimų daugiau nei atsakymų.

Kovo mėnesį 2022-ųjų pasaulio čempionato atrankos varžybų starte Šiaurės Airija per du mačus iškovojo tašką. Iš pradžių Parmoje 0:2 buvo pralaimėta būsimai Europos čempionei Italijai, o po šešių dienų Belfaste be įvarčių sužaista su Bulgarija.

C atrankos grupėje Šiaurės Airijos komanda žengia trečia, nusileisdama italams ir šveicarams.

Trečiasis barjeras – tuščiomis esanti grupės autsaiderė Lietuva, rungtynių išvakarėse sužinojusi apie vyriausiojo trenerio Valdo Ivanausko teigiamą COVID-19 rezultatą.

C grupė
V Komanda R + = - Įvarčiai Taškai
1 Italija 3 3 0 0 6:0 9
2 Šveicarija 2 2 0 0 4:1 6
3 Šiaurės Airija 2 0 1 1 0:2 1
4 Bulgarija 3 0 1 2 1:5 1
5 Lietuva 2 0 0 2 0:3 0

Į Vilnių Didžiosios Britanijos atstovai atskrido tik vėlą trečiadienio popietę ir įsikūrė „Radisson Blu“ viešbutyje. Vakare LFF stadione jie surengė vienintelę savo treniruotę.

„Žinau, jog Lietuvos komanda nuo kovo gana stipriai pasikeitė. Dabar tai yra atjauninta komanda, tačiau labai gerai pasiruošus fiziškai, gerai organizuota ir kompaktiškai ginasi. Tai konkurencingas priešininkas ir bus nelengva“, – kalbėjo specialistas.

Trenerio nuomone, namų aikštė ir dirbtinė danga taip pat bus nežymūs lietuvių pranašumai. „Ant sintetikos žaisti tikrai nebus lengva, bet turėsime treniruotę ir žiūrėsime kaip čia bus“, – kalbėjo strategas.

15min paklaustas, ar lygiosios būtų geras rezultatas jo komandai, I.Baracloughas nukirto nė akimirkos nedvejodamas: „Ne. Čia atvažiavome tam, kad laimėtume.“

Šiaurės Airijos rinktinės strategas tik atvykęs į LFF stadioną sužinojo, kad ketvirtadienį ranką teks spausti ne naujam Lietuvos rinktinės strategui V.Ivanauskui, bet jo asistentui Tomui Ražanauskui.

„Sužinojau tai prieš penkias minutes. Tokia jau yra dabartinė situacija pasaulyje. Linkiu treneriui kuo greičiau pasveikti “, – savo oponentui žinutę siuntė svečias.

Po mačo Vilniuje Šiaurės Airijos rinktinė keliaus į Taliną ir sužais draugiškas kontrolines rungtynes su Estija. Kitą pasaulio čempionato atrankos dvikovą rugsėjo 8 d. I.Baraclougho vyrai žais rugsėjo 8 d. Belfaste su Šveicarija.

„Mums reikia įveikti tokias komandas kaip Lietuva ar Bulgarija, kad galėtume kabintis į kovą dėl kelialapio. Jei pavyktų iškovoti taškus prieš Šveicariją, jie būtų tiesiog neįkainuojami. Ketvirtadienį privalome būti geriausios formos ir labai susikaupę, nes jeigu laimėsime Lietuvoje, visai kitokios nuotaikos ir šurmulys bus ir prieš dvikovą Belfaste su šveicarais“, – mačo Vilniuje svarbą pažymėjo I.Baracloughas.

Šiaurės Airijos komandą jis treniruoja nuo praėjusių metų birželio, kai pakeitė dešimtmetį su rinktine dirbusį ir ją į viršūnę iškėlusį Michaelą O'Neillą. Vadovaujami šio specialisto airiai 2016 metais pirmą kartą istorijoje pateko į Europos futbolo čempionato finalinį etapą.

Imago / Scanpix nuotr./Ianas Baracloughas
Imago / Scanpix nuotr./Ianas Baracloughas

2019 metais M.O'Neillui buvo leista derinti pareigas su darbu „Stoke City“ klube, nes Šiaurės Airija per atkrintamąsias bandė patekti į „Euro 2020“ turnyrą. Visgi lemiamos kovos dėl pandemijos buvo nukeltos, tad praėjusių metų balandį strategas nusprendė trauktis, o jo vietą užėmė buvęs jaunimo (U-21) strategas I.Baracloughas.

Tiesa, iš Lesterio kilusiam specialistui šiame poste kol kas sekasi sunkiai – per trylika mačų airiai sugebėjo laimėti vos sykį, kai draugiškame mače pranoko Maltą (4 lygiosios, 8 pralaimėjimai). Tautų lygos varžybose Šiaurės Airija sukrapštė vos du taškus ir iškrito į C divizioną, o lemiamoje akistatoje dėl vietos „Euro 2020“ po pratęsimo krito prieš slovakus.

Jeigu Lietuvos rinktinės strategas V.Ivanauskas pirmoje savo treniruotėse liejo tulžį ant Vilniaus „Žalgirio“ vadovybės už tai, jog paskutiniame A lygos mače netausojo kapitono Sauliaus Mikoliūno ir šis patyrė apmaudžią traumą, tai Šiaurės Airijos strategas taip pat turėjo kaip reikiant pasukti galvą, iškritus iš rikiuotės keliems svarbiems žaidėjams.

Ketvirtadienį svečiams teks verstis be vienos ryškiausių komandos žvaigždžių – Jonny Evanso iš „Leicester City“. Be šio gynybos ramsčio I.Baracloughui Vilniuje negalės padėti ir saugas Corry Evansas („Sunderland“) bei puolėjas Joshas Magennisas („Hull City“), o Edinburho „Hearts“ puolėjas Liamas Boyce'as neatvyko į stovyklą dėl šeimyninių aplinkybių.

J.Evansas vis dar neišsigydė pėdos traumos, kurią patyrė per Anglijos FA taurės finalą, o jo brolis Corry turi pakinklinės sausgylės problemų.

Keliems savo žaidėjams treneris leido praleisti antradienio treniruotę, kad šie visiškai po savaitgalio kovų nacionaliniuose čempionatuose „išsigydytų sumušimus ir nubrozdinimus“.

Tarp jų buvo ir komandos lyderiai Stevenas Davisas (Glazgo „Rangers“) bei Stuartas Dallasas („Leeds United“).

„Prieš šias rungtynes turėjau priimti keletą labai svarbių ir nepatogių sprendimų, bet tikiu, kad vis tiek turime pakankamai stiprią komandą, su kuria galėtume sėkmingai sužaisti Vilniuje ir Taline“, – kalbėjo I.Baracloughas.

Strategas pažymi, kad be vidurio gynėjo J.Evanso komandai jau teko verstis ir vasarą vykusiuose dviejuose kontroliniuose mačuose su Malta (3:0) ir Ukraina (0:1).

„Tąkart jo irgi neturėjome, bet privalome išmokti tvarkytis net ir be tų žaidėjų, kurie pastarąjį dešimtmetį sudarė rinktinės branduolį“, – pažymėjo strategas.

Į rinktinę vos ne paskutinę akimirką iškviestas Famagstos „Anorthosis“ klube Kipre nuo šių metų žaidžiantis puolėjas Kyle'as Lafferty. Be jo, pirminiame kandidatų sąraše nebuvo ir komandą šią savaitę papildžiusių „Sunderland“ atstovo Tomo Flanagano, „Motherwell“ nario Liamo Donnely ir „Morecambe“ (trečias Anglijos divizionas) žaidžiančio Alfie McCalmonto.

„Kyle'as buvo labai nusivylęs, kai jo neįtraukiau į pirminį sąrašą, todėl į rinktinę sugrįžo labai energingai nusiteikęs. Į mano sąrašą patekę vaikinai žino, kad to jie nusipelnė geru žaidimu, o dabar turi ir dar vieną puikų šansą sužibėti“, – samprotavo strategas.

Šiaurės Airijos sudėtis
Futbolininkas Amžius Rungtynės Įvarčiai Klubas
Vartininkai
Bailey Peacock-Farrellas 24 23 0 England Sheffield Wednesday
Trevoras Carsonas 33 6 0 Scotland Dundee United
Conoras Hazardas 23 2 0 Scotland Celtic
Gynėjai
Craigas Cathcartas 32 61 2 England Watford
Stuartas Dallasas 30 56 3 England Leeds United
Shane'as Fergusonas 30 49 1 England Rotherham United
Jamalas Lewisas 23 20 0 England Newcastle United
Michaelas Smithas 32 17 1 Scotland Heart of Midlothian
Tomas Flanaganas 29 8 0 England Sunderland
Danielis Ballardas 21 8 0 England Millwall
Ciaronas Brownas 23 4 0 Wales Cardiff City
Conoras Bradley 18 1 0 England Liverpool
Saugai
Stevenas Davisas 36 126 12 Scotland Rangers
Niallas McGinnas 34 66 6 Scotland Aberdeen
Paddy McNairas 26 47 4 England Middlesbrough
George'as Saville 28 31 0 England Millwall
Gavinas Whyte'as 25 19 3 England Oxford United
Jordanas Thompsonas 24 16 0 England Stoke City
Jordanas Jonesas 26 12 1 England Wigan Athletic
Ali McCannas 21 6 1 Scotland St Johnstone
Liamas Donnelly 25 2 0 Scotland Motherwell
Alfie McCalmontas 21 2 0 England Morecambe
Puolėjai
Kyle'as Lafferty 33 83 20 Cyprus Anorthosis Famagusta
Conoras Washingtonas 29 29 4 England Charlton Athletic
Shayne'as Lavery 22 7 0 England Blackpool
Dionas Charlesas 25 3 0 England Accrington Stanley

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant