Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Auksiniai A lygos mūšiai: „Žalgirį“ lydintis prakeiksmas ir nepriekaištinga „Sūduva“

2020 m. A lygos sezonas pasiekė kulminaciją – jau šiandien paaiškės, Marijampolės „Sūduvos“ ar Vilniaus „Žalgirio“ vyrai kels į viršų šalies čempionų taurę. Tai bus tik penktas kartas, kai A lygos nugalėtojo klausimas spręsis vieneriose paskutinėse sezono rungtynėse, o auksinius susitikimus praeityje jau žaidusioms Marijampolės ir Vilniaus komandoms sekėsi labai skirtingai.
A lygoje: „Sūduva“ Marijampolėje talžo „Žalgirį“
„Sūduva“ sutalžė „Žalgirį“ 2017 m. / Aliaus Koroliovo/15min nuotr.
Šeštadienis | A lyga | „Žalgiris“ – „Sūduva“ | 15:00 | LFF stadionas

Ketvirto titulo iš eilės siekiantys sūduviai vasarą turėjo net ir 8 taškų pranašumą prieš aršiausius varžovus, tačiau ginklų nesudėję žalgiriečiai nuo liepos vidurio taškus iššvaistė tik dvejose rungtynėse bei sugebėjo praktiškai pasivyti Marijampolės komandą kovoje dėl trofėjaus, kurio nelaimi jau nuo 2016 m.

Prieš paskutinį turą privalumų turi abi komandos.

Didžiausias pranašumas „Sūduvai“ – vis dar išlikęs 1 taško skirtumas turnyrinėje lentelėje, reiškiantis, jog Sauliaus Širmelio komandai paskutinėse rungtynėse užtenka net ir lygiųjų.

nuotr. alyga.lt/A lygos turnyro lentelė prieš lemiamas rungtynes
nuotr. alyga.lt/A lygos turnyro lentelė prieš lemiamas rungtynes

Bet savų argumentų turi ir „Žalgiris“. Vilniečiai, nors ir be žiūrovų, tačiau žais namuose. LFF stadione jiems pažįstamos ne tik sienos, bet ir dirbtinė danga, ant kurios ne taip įpratę yra žaisti natūralią žolę savame mieste trypiantys marijampoliečiai.

Be to, „Sūduvą“ pastaruoju metu sukrėtė COVID-19 protrūkis, neleidęs šioms komandoms auksinio mūšio sužaisti iš pradžių numatytą dieną, spalio 31-ąją.

Virusą pasigavo net 20 Suvalkijos komandos narių, o praktiškai iki pat rungtynių dienos lieka neaišku, kokia bus jų forma po kelių savaičių, praleistų saviizoliacijoje.

Nepaisant to, paskutinis A lygos sezono mačas žada didžiulę intrigą – tokią, kokią Lietuvos futbolo sirgaliai nuo nepriklausomybės atgavimo matė tik keturis sykius.

Suprasti akimirksniu

  • Tai bus tik penktas kartas, kai A lygos aukso likimas spręsis paskutiniame ture rungtyniaujant dviem pretendentams į titulą.
  • „Žalgiris“ auksines rungtynes žaidė triskart ir visus tris sykius liko be aukso. „Sūduva“ lemiamą mačą žaidė vienintelį kartą ir laimėjo.
  • „Sūduvai“ lemiamose rungtynėse pakanka ir lygiųjų, „Žalgiriui“ būtina pergalė.
  • Nuo nepriklausomybės atkūrimo „Žalgiris“ čempionu tapo 7, „Sūduva“ – 3 sykius.
  • Rungtynių Vilniaus LFF stadione startas – šeštadienį 15 val.

15min prisimena visus ligšiol vykusius auksinius A lygos mūšius, kuriuose jau yra dalyvavę ir „Žalgirio“, ir „Sūduvos“ klubai.

1993 m. Vilniaus „Žalgiris“ – Panevėžio „Ekranas“ 1:1

1992-1993 m. A lygos sezonas buvo itin intriguojantis.

Du titulus paeiliui iškovojęs „Žalgiris“ taikėsi į trečiąjį, bet į atlapus vilniečiams kibo pirmąsyk per nepriklausomos šalies istoriją į čempionų trofėjų nusitaikę panevėžiečiai.

Būtent „Ekranas“ prieš paskutinį turą turėjo pranašumą – Panevėžio komanda buvo surinkusi 45, o Vilniaus – 42 taškus. Tačiau „Žalgiris“ paskutines rungtynes žaidė namuose ir iškovojęs pergalę galėjo išplėšti papildomą susitikimą.

Kurį laiką atrodė, kad taip ir nutiks, nes Donatas Vencevičius antrojo kėlinio pradžioje išvedė vilniečius į priekį, bet mačui einant į pabaigą, 80-ąją minutę, Vaidotas Šlekys išlygino rezultatą ir „Ekranas“ iškovojo iki tol skambiausią pergalę klubo istorijoje – panevėžiečiai tapo Lietuvos čempionais.

Vėliau šį pasiekimą „Ekranas“ pakartojo dar šešis sykius.

1995 m. Vilniaus „Žalgiris“ – Kauno „Inkaras-Grifas“ 0:0 ir 0:2

Laikais, kai Lietuvos čempionatas dar vyko rudens-pavasario principu, o ne atvirkščiai, kaip yra dabar, dėl titulo aršiai susigrūmė Vilniaus ir Kauno komandos.

Žalgiriečiai jau 1993 ir 1994 metais titulą paleido paskutinėmis akimirkomis, o šį kartą turėjo net du šansus tapti šalies čempionais.

Prieš paskutines sezono rungtynes „Žalgiris“ ir „Inkaras-Grifas“ turėjo po 35 taškus, bet sezono nugalėtojo klausimas taip ir neišsisprendė, nes komandos paskutiniame ture Vilniuje sužaidė lygiosiomis 0:0.

Aukso savininkui nepaaiškėjus per 22 turus, Vilniaus ir Kauno klubams teko žaisti papildomą mačą dėl nugalėtojo vardo neutralioje aikštėje.

Panevėžyje surengtas rungtynes gyvai pamatė 3 tūkst. aistruolių, o pergalę dviem tiksliais Dariaus Maciulevičiaus kirčiais išplėšė „Inkaras-Grifas“, pirmą kartą tapęs nepriklausomos šalies čempionu.

FK Ekranas nuotr./Darius Maciulevičius
FK Ekranas nuotr./Darius Maciulevičius

2004 m. Panevėžio „Ekranas“ – „FBK Kaunas“ 0:2

Tai buvo auksinė proga panevėžiečiams, pastarąjį kartą Lietuvos čempionais tapusiems 1993-aisiais, nutraukti kauniečių dominavimą – Vladimiro Romanovo finansuota ekipa buvo laimėjusi net penkis titulus iš eilės.

Prieš paskutinį turą komandos turėjo po 62 taškus, „Ekranas“ lemiamą mačą prieš „FBK Kauną“ žaidė namuose, o panevėžiečiams užteko net ir lygiųjų, kad bent jau išplėštų papildomas rungtynes dėl aukso.

Tačiau dideliam Aukštaitijos stadione susirinkusių sirgalių liūdesiui Panevėžyje triumfo šokį vėl šoko kauniečiai, o ne jų numylėtiniai – „FBK Kauno“ futbolininkai laimėjo 2:0 ir vėl tapo Lietuvos čempionais.

J.Petronio nuotr./FBK „Kauno“ komanda
J.Petronio nuotr./FBK „Kauno“ komanda

Tiesa, triumfo Panevėžiui ilgai laukti nereikėjo – jau po metų „Ekranas“ pagaliau nukarūnavo kauniečius ir susigrąžino šalies čempionų vardą.

2017 m. Marijampolės „Sūduva“ – Vilniaus „Žalgiris“ 3:0

Pastarąjį kartą vienintelėse rungtynėse dėl aukso tarpusavyje grūmėsi ne kas kitas, o tie patys „Sūduvos“ ir „Žalgirio“ klubai.

2017-aisiais vilniečiai buvo ryškūs čempionato favoritai, laimėję titulą keturis ankstesnius sezonus, bet sūduviai metė rimtą iššūkį Valdo Dambrausko treniruotai komandai.

Sezono eigoje „Žalgiris“ prieš Marijampolės komandą turėjo net 10 taškų persvarą, tačiau „Sūduva“ laimėjo septynis kartus iš eilės ir po kelių žalgiriečių kluptelėjimų gavo auksinę progą išplėšti auksą – tam jiems tereikėjo nepralaimėti paskutinėse rungtynėse namuose.

Jose Vladimiro Čeburino komanda ne tik, kad nepralaimėjo, bet ir pasiekė įspūdingą pergalę – Semiro Kerlos, Karolio Laukžemio ir Andro Švrljugos tikslūs smūgiai lėmė „Sūduvos“ triumfą 3:0 ir pirmą kartą iškovotą šalies čempionų titulą.

VIDEO: A lyga: Sūduva - Žalgiris (santrauka)

Net aštuoniais laimėjimais paeiliui sezoną užbaigusi Marijampolės komanda iš viso surinko 71, o „Žalgiris“ – 67 taškus.

Tai buvo jau trečias kartas Vilniaus klubo istorijoje, kai „Žalgiris“ nesugebėjo pačiupti A lygos aukso pagrindiniams varžovams iš panosės paskutiniame ture. Šeštadienio popietę Aliaksejaus Bagos auklėtiniai turės šansą nutraukti šį nemalonų prakeiksmą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai