Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo karo bėgęs futbolininkas dabar Belgijos rinktinę palaiko iš Lietuvos

Sulaukęs ketverių jis bėgo su šeima nuo karo iš Kongo Demokratinės Respublikos, 14-kos Briuselio gatvėse įsimylėjo futbolą, o dabar, būdamas 26-rių, Gargždų „Bangos“ legionierius Etienne'as Mukanya palaiko Belgijos rinktinę iš kito pasaulio krašto – Lietuvos. „Visada stebiu rungtynes su aistra. Rėkiu, kai kažkas aikštelėje nutinka, ypač mėgstu futbolininkų atliekamus driblingus. Esu emocionalus žiūrovas, tačiau niekada neverkiu dėl futbolo.“ – 15min pasakojo Belgijos pilietybę turintis futbolininkas.

E.Mukanyą užgrūdino gyvenimo patirtys. Jos buvo sudėtingos nuo pat vaikystės.

„Mes bėgome iš Kongo, nes ten vyko karas. Žmonės žudė vieni kitus, situacija tapo sudėtinga. Mano mama ir tėtis norėjo, kad aš ir sesė vyktume mokytis į Belgiją. Šioje šalyje mokslas vaikams yra nemokamas, o Konge už jį reikia mokėti“, – sunkiais išgyvenimais dalinosi gynėjas E.Mukanya.

nuotr. Jurgitos Riekašienės/fkbanga.lt/Etienne'as Mukanya
nuotr. Jurgitos Riekašienės/fkbanga.lt/Etienne'as Mukanya

Keletą metų pagyvenęs Briuselyje, Etienne'as gavo Belgijos pilietybę. Kaip ir buvo tėvų planuota – kibo į mokslus. Iki 14-kos metų jaunuolis neturėjo nieko bendro su futbolu, tačiau gyvenant Belgijoje nuo šios sporto šakos toli nepabėgsi.

„Palyginus su kitais žaidėjais, kuriuos pažįstu, pradėjau žaisti futbolą ganėtinai vėlai, – pasakojo E.Mukanya. – Pradžioje rungtyniavau žemame lygyje – pačiame dugne, bet Belgijos gatvės futbolo kultūra man padėjo greitai tobulėti.

Stadionuose mes nežaisdavome. Aplink buvo daugybė mažų futbolo aikščių, kuriose ir konkuruodavome. Aš kasdien Briuselio gatvėse treniruodavausi vienas prieš vieną su kitais vaikais.“

Suprasti akimirksniu

  • E.Mukanya 2018 metų sezone atstovavo „Trakų“ klubui, kuriame sužaidė 20 rungtynių, pasižymėjo 5 įvarčiais ir atliko 4 rezultatyvius perdavimus.
  • Po sezono Vilniaus klubas atsisveikino su žaidėju. Vėliau Belgijoje prisitaikyti jam nepavyko, tad šiais metais E.Mukanya grįžo rungtyniauti į Lietuvą, tik dabar į gargždiškių gretas.

Gargždų „Bangos“ gynybos ramstis pabrėžė, kad atakuojantis futbolas ir kūrybiški perdavimai yra tie komponentai, kurių pats mokėsi Belgijos futbolo akademijoje. Pasak jo, tokio stiliaus futbolą galima atpažinti Belgijos rinktinėje ir šių metų Europos čempionate.

„Pirmąsias rungtynes prieš Rusiją vertinu labai gerai. Puikiai sužaidėme gynyboje ir puolime. Ketvirtadienio rungtynės prieš Daniją buvo kiek kitokios, – šypsojosi E.Mukanya. – Bet lyderiai Kevinas De Bruyne, Edenas Hazardas ir Romelu Lukaku antrajame kėlinyje atliko savo darbą.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kevinas De Bruyne
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kevinas De Bruyne

Paklaustas apie tautiečio Dedryck'o Boyata'os rungtynėse prieš Daniją padarytą šiurkščią gynybinę klaidą, legionierius atsakė: „Aš žiūrėjau Belgijos rinktinės draugiškas rungtynes, kai Boyata žaidė. Jis atrodė fantastiškai ir buvo žvėris. Aš žinau, kaip jis gali žaisti ir ką jis gali pademonstruoti aikštelėje. Šįkart tiesiog nepasisekė. Jis pats žino, kad įvartis yra jo klaida.“

Gargždų klubo legionieriaus teigimu, suklysta visi. Svarbiausia tokiuose momentuose nesutrikti ir kitose rungtynėse parodyti žaidimo lygį, kokiu iš tikrųjų gali rungtyniauti.

Šiaip ar taip, E.Mukanya pripažįsta, kad „raudonųjų velnių“ gretose senojo rinktinės kapitono pasigendama: „Vincentas Kompany buvo pagrindinis gynybos grandies žaidėjas. Jis buvo fiziškai stiprus, greitas ir demonstravo įspūdingą psichologinį pasitikėjimą. Apeiti vienas prieš vieną jį būdavo labai sudėtinga. Jau tai, kad jis rungtyniavo Anglijos „Manchester City“ klube, pasako, kokios tai ypatingos svarbos žaidėjas šiai rinktinei.“

„Scanpix“/AP nuotr./Vincentas Kompany
„Scanpix“/AP nuotr./Vincentas Kompany

Prieš keletą savaičių legionierius iš Gargždų „Bangos“ trenerio Davido Afonso asistento išgirdo, kad Lietuvos futbolo federacija taip pat jau kelis metus siekia užsiauginti lietuvišką Vincentą Kompany – 2019 m. gegužę įsigijo „Anderlecht“ programą.

Ji apima treniruočių sistemą ir jaunimo ugdymo ideologiją, išugdžiusią futbolo talentus, kurie matomi šių metų Belgijos rinktinėje.

Suprasti akimirksniu

  • „Euro 2020“ rungtynės pirmadienį:
  • 19 val. Ukraina – Austrija
  • 19 val. Šiaurės Makedonija – Nyderlandai
  • 22 val. Suomija – Belgija
  • 22 val. Rusija – Danija

„Belgija yra tinkama šalis, iš kurios galima mokytis kaip ugdyti jaunus futbolininkus. „Anderlecht“ sistema Lietuvos vaikams suteiks teisingą supratimą apie futbolą. Belgijos rinktinės narys E.Hazardas yra apdovanotas talentu, tačiau yra belgų žaidėjų, kurie nėra išskirtiniai. Jie vis tiek turi nuostabią karjerą atkakliai dirbdami“, – futbolo filosofiją aiškino save tikru belgu laikantis E.Mukanya.

„Scanpix“ nuotr./Edenas Hazardas
„Scanpix“ nuotr./Edenas Hazardas

Be to, Gargždų „Bangos“ marškinėlius vilkintis gynėjas atskleidė, kad žaidėjų išsidėstymas yra didelė „Anderlecht“ programos sėkmės dalis. Bet tai ne svarbiausia: „Futbolininkui vienas pagrindinių dalykų yra mentalitetas ir stiprus charakteris. Tai yra pagrindiniai komponentai, galintys nunešti tave į sėkmę – į didžiuosius klubus. Ir tai nereiškia, kad reikia galvoti tik apie tai kaip tapti pasaulyje geriausiu. Turiu galvoje tokį mentalitetą – toliau stengtis ir tobulėti, net jeigu ir išgyveni labai nesėkmingą laikotarpį.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito