Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Bėdų maišą į Kauną atsivežęs bulgarų strategas: „Nenoriu kalbėti apie spaudimą“

Į Lietuvą penktadienio rytą atkridusi Bulgarijos rinktinė mūšį su Lietuvos rinktine pasitinka nemaža trintimi rūbinėje, bet prie komandos vairo vis dar tebestovintis serbas Mladenas Krstajičius įsitikinęs, kad jo komanda yra pajėgi bent trumpam užmiršti nesutarimus ir šeštadienį iškovoti pergalę.
Mladenas Krstajičius
Mladenas Krstajičius / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

„Mūsų laukia tikrai sunkios rungtynės prieš labai perspektyvią ir jauną komandą. Tikiuosi, kad sužaisime kur kas geriau nei per pastarąsias dvejas rungtynes ir būsime kur kas energingesni“, – rungtynių išvakarėse mintimis apie akistatą su Lietuva dalijosi M.Krstajičius.

Nuo praėjusio liepos Bulgarijai vadovaujantis 49-erių serbas su Lavovete dar turėjo vos šešis mačus, tačiau ir to pakako, kad jau sėdėtų ant ypač karštos kėdės.

Darbo pradžia buvo gana įkvepianti. Bulgarai pergalėmis prieš Gibraltarą (5:1) ir Šiaurės Makedoniją (1:0) užbaigė UEFA Tautų lygą, draugiškose rungtynėse pranoko Kiprą (2:0) ir lygiosiomis sužaidė su Liuksemburgu (0:0), tačiau atrankos į „Euro 2024“ startas sujaukė visas kortas.

Bulgarija 0:1 Sofijoje kapituliavo prieš Juodkalniją, o po trijų dienų gavo dar skaudesnį antausį Budapešte, kai nusileido 0:3 Vengrijai.

G grupės turnyro lentelė
V Komanda R + = - Įvarčiai Taškai
1 Serbija 2 2 0 0 4:0 6
2 Vengrija 1 1 0 0 3:0 3
3 Juodkalnija 2 1 0 1 1:2 3
4 Lietuva 1 0 0 1 0:2 0
5 Bulgarija 2 0 0 2 0:4 0

Kauną bulgarai pasiekė būdami G grupės turnyro dugne.

Į M.Krstajičių pradėtos leisti ne tik žurnalistų, bet ir Bulgarijos futbolo sąjungos (BFS) vadovų kritikos strėlės.

Serbijos žiniasklaida prieš kelias dienas pirmoji pranešė, kad jų tautiečiui mačas Kaune veikiausiai bus lemiamas. Šią žinią tuoj pat pasičiupo ir bulgarų žurnalistai.

BFS prezidentas Borislavas Michailovas visai neseniai buvo susitikęs su N.Krstajičiumi ir iškėlė jam konkretų ultimatumą. Jei nepavyktų laimėti prieš Lietuvą, serbo karjeros etapas šiose pareigose bus baigtas.

Bulgarijos futbolo visuomenės ypač nepatenkinta tuo, jog dviem pralaimėjimais atrankos ciklą pradėję „liūtai“ praktiškai palaidojo galimybes kovoti dėl kelialapio į „Euro 2024“, o būtent tokį tikslą M.Krstajičiui po įkvepiančios darbo pradžios kėlė federacijos vadovai.

Europos čempionato finaliniame etape bulgarai yra žaidę du sykius, pastarąjį 2004-aisiais, kai Portugalijoje vykusiame turnyre pralaimėjo visus tris grupės mačus.

„Scanpix“ nuotr./Mladenas Krstajičius
„Scanpix“ nuotr./Mladenas Krstajičius

Visgi rungtynių išvakarėse Kaune Bulgarijos strategas spinduliavo ramybe.

„Pralaimėjome pirmuosius du mačus, bet mano galva prieš Juodkalniją žaidėme iš tiesų gerai. Galutinis rezultatas nebuvo teisingas. Nusipelnėme bent jau lygiųjų. Antrasis mačas buvo mažiau vykęs, bet tai yra normalu. Žaidėme antrąsias rungtynes per trumpą laiką, esame jauna komanda. Šita žaidėjų grupė kartu rungtyniaus ateinantį dešimtmetį. Tai yra svarbiausia. Žinoma, mums trūksta patirties ir tą akivaizdžiai matėme mače su vengrais. Skausmingai pamatėme, kuo skiriasi draugiškos rungtynės nuo oficialių. Nenoriu, kad mano žaidėjai jaustų kokį nors spaudimą. Tikiu, kad atsiduosime visu 100 proc.“, – mačo išvakarėse kalbėjo M.Krstajičius.

Strategas pasidžiaugė, kad šį kartą jo vadovaujama komanda žais naujame Dariaus ir Girėno stadione.

Kai pastarąjį kartą jis su Serbijos rinktine lankėsi Lietuvoje 2018-aisiais, komandos kovojo nepirmos jaunystės LFF stadione.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mladenas Krstajičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mladenas Krstajičius

Spaudimo dabartiniam strategui pridėjo ir pastaruoju metu žiniasklaidoje pasirodę pranešimai apie tai, kad federacijos vadovai jau yra numatę ir galimą M.Krstajičiaus pamainą.

Su nacionaline komanda peršamas 53-ejų Ilija Grujevas, kuris dar visai neseniai buvo Bylefeldo „Arminia“ trenerio asistentas, bet nuo balandžio yra laisvas.

Dabartinėje komandoje žaidžia pastarojo stratego sūnus Ilija Grujevas jaunesnysis, kuris atstovauja Brėmeno „Werder“.

Simboliška, jog 23-ejų saugą penktadienį M.Krstajičius netgi atsivedė į oficialią spaudos konferenciją prieš mačą su lietuviais.

„Žinome, kad teks žaisti ne ant natūralios, bet hibridinės dangos, tačiau ji yra geriau nei dirbtinė. Turėsime būti kantrūs ir užtikrinti. Lietuvoje anksčiau žaidę Kirilas Despodovas ir Petko Hristovas minėjo, kad čia būna sunku. Žinome, kad lietuviai turi pakankamai kokybės. Jau nėra komandų Europoje, kurias būtų lengva įveikti. Puikiai tą žinome“, – prieš mačą kalbėjo I.Grujevas.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Ilija Grujevas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Ilija Grujevas

Priimti skubotą sprendimą BFS vadovus verčia ir ta aplinkybė, kad į I.Grujevą dairosi ir naujo stratego ieškantis Sofijos „Levski“ klubas.

Tiesa, dar pavasarį sklandė gandai ir dėl M.Krstajičiaus ateities. Strategas buvo siejamas su dėl Izraelio čempionų titulu kovojusiu Haifos „Maccabi“, bet galiausiai liko Bulgarijoje.

15min kalbinti bulgarų žurnalistai įsitikinę, kad spalvos dėl M.Krstajičiaus ateities yra kiek sutirštintos. Jie atkreipia dėmesį, kad ši informacija pirmiausia pasirodė ne Bulgarijos, o Serbijos žiniasklaidoje.

Kitas svarbus faktorius, leidžiantis strategui jaustis gana ramiai – riebi kompensacija, kurią BFS tektų sumokėti serbui, jei sutartis būtų nutraukta. Kai kurių šaltinių teigimu, ji siekia apie 400 tūkst. eurų.

M.Krstajičiaus kontraktas galioja iki 2024-ųjų.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Mladenas Krstajičius
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Mladenas Krstajičius

Nemažą įtampą tarp trenerio ir B.Michailovo patvirtina ir tas faktas, kad BFS prezidentas neatvyko į Lietuvą kartu su rinktine, o liko Bulgarijoje, kur susitiks su FIFA atstovais.

Per pirmuosius du atrankos mačsu su Juodkalnija ir Vengrija sąjungos prezidentas buvo su rinktine, o dabar į Kauną išsiuntė BFS viceprezidentą Michailą Kasabovą, techninį direktorių Georgijų Ivanovą bei taip pat BFS dirbančią Bulgarijos futbolo legendą Emilį Kostadinovą.

Imago / Scanpix nuotr./Kirilas Despodovas
Imago / Scanpix nuotr./Kirilas Despodovas

„Nuotaikos yra geros. Gerai pasiruošėme ir sieksime teigiamo rezultato. Dauguma žaidėjų jaučia nuovargį po klubinio sezono, tačiau spėjome pailsėti ir pasikrauti baterijas. Kai komandoje nėra rezultatų, normalu, kad kyla įtampa. Norime įveikti Lietuvą ir pasiekti gerą rezultatą prieš Serbiją. Analizavome Lietuvos rinktinės žaidimą, bet svarbiausia, jog patys sužaistume geras rungtynes“, – įtampos rinktinės stovykloje pernelyg nesureikšmino Bulgarijos rinktinės lyderis Kirilas Despodovas.

Lietuvos akistatos su bulgarais
Data Pobūdis Stadionas Rezultatas
2003 08 20 Draugiškos Sofijos „Levski“ 0:3
2021 09 05 WC 2022 Q Sofijos „Levski“ 0:1
2021 10 09 WC 2022 Q LFF 3:1

Bulgarijos rinktinės sudėtis rungtynėms su Lietuva ir Serbija:

  • Vartininkai Danielis Naumovas (CSKA 1948), Ivanas Dyulgerovas (Varnos „Černo More“), Plamenas Andrejevas (Sofijos „Levski“);
  • Gynėjai Petko Hristovas („Venezia“, Italija), Valentinas Antovas („Monza“, Italija), Ivanas Turitsovas (Sofijos CSKA), Viktoras Popovas (Varnos „Černo More“), Hristiyanas Petrovas (Sofijos CSKA), Aleksas Petkovas (Kerdžalų „Arda“), Simeonas Petrovas (Sofijos CSKA 1948);
  • Saugai Ivaylo Čočevas (Sofijos CSKA 1948), Filipas Krastevas (Sofijos „Levski“), Iliyanas Stefanovas (Sofijos „Levski“), Marinas Petkovas (Sofijos „Levski“), Ilija Grujevas (Brėmeno „Werder“, Vokietija), Yoni Stoyanovas („Ness Ziona“, Izraelis), Nikola Ilijevas (Milano „Inter“), Ivanas Yordanovas (Varnos „Spartak“), Andrianas Kraevas (Sofijos „Levski“), Stanislavas Šopovas (Sofijos CSKA);
  • Puolėjai Spasas Delevas (Razgrado „Ludogorec“), Kirilas Despodovas (Razgrado „Ludogorec“), Martinas Minčevas (Prahos „Sparta“, Čekija), Georgi Rusevas (Sofijos CSKA 1948).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus