Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bulgarija – Lietuva 1:0. Pažymiai rinktinės žaidėjams ir treneriams

Dar vienas. Jau aštuntas iš eilės. Lietuvos futbolo rinktinė patyrė eilinį pralaimėjimą, sekmadienio vakarą 0:1 nusileidusi Bulgarijos rinktinei ir dar labiau susmukdama 2022-ųjų pasaulio čempionato atrankos grupės dugne. 15min tradiciškai vertina aikštėje pasirodžiusius nacionalinės komandos futbolininkus ir trenerių Valdo Ivanausko bei Tomo Ražanausko darbą.
Lietuvos futbolo rinktinė
Lietuvos futbolo rinktinė / LFF nuotr.

Ernestas Šetkus – 8

Buvo geriausias Lietuvos rinktinės žaidėjas šiame mače. 31-ąją minutę sukūrė stebuklą, prie kurių prieš keletą metų buvo mus įpratinęs, kai atrėmė vieno prieš jį iššokusio Kirilo Despodovo pavojingą smūgį. 38-ąją minutę jau pats šiurkščiai suklydo atlikdamas perdavimą, tad viskas baigėsi labai pavojingu Kristiyano Malinovo smūgiu kulnu. 74-ąją minutę sukūrė dar vieną nuostabų epizodą, kai po pozicinės mūsiškių gynėjų klaidos vienas prieš vartus iššoko tas pats K.Despodovas. Prakaitavo nemažai. Taigi, jei ne puikus tauragiškio žaidimas, vaizdas švieslentėje galėjo būti kur kas prastesnis, o viltys apie tašką žlugti stipriai anksčiau.

Justas Lasickas – 5

Solidžiai prieš Šiaurės Airiją sužaidęs kūrybingas saugas šį kartą buvo pasiųstas lopyti dešinį gynybos kraštą ir stabdyti bene ryškiausią bulgarų dabartinės komandos žvaigždę K.Despodovą. Tvarkytis su Valdo Dambrausko auklėtiniu Justui buvo nelengva – mačo pradžioje šeimininkai lietuvius terorizavo būtent kairiuoju kraštu. Kelis kartus blykstelėjo kovingumu, bet 31-ąją minutę, kai šis turėjo šimtaprocentinę progą, visgi nesuspėjo paskui savo oponentą. Mačo pabaigoje jis stipriai susižeidė veidą. 82-ąją minutę oponentų treneris paleido Ivailo Čočevą į aikštę. Šis bulgaras, pasirodęs po keitimo aikštėje, įmušė galva.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Justas Lasickas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Justas Lasickas

Benas Šatkus – 6

Gynybines funkcijas atliko kiek geriau nei metais vyresnis porininkas Edgaras Utkus. Šiam futbolininkui tai buvo trečiosios rungtynės Lietuvos rinktinėje, kuriose jis atrodė ypač solidus. „Nurnberg“ rezervo narys labai gerai padėdavo tose situacijose, kai nespėdavo. Arba kai savo varžovus prašokdavo krašto gynėjai. Panašu, kad tokių „valymų“ greitas jaunasis rinktinės vidurio gynėjų tandemas gali pasiūlyti kur kas dažniau, nei prie Valdo Urbono žaidę futbolininkai. Beveik be klaidų ir vienas geriausių žaidėjų svečių ekipoje.

Edgaras Utkus – 5

Vėl puikiai išnaudojo ryškiausią savo kozirį – tikslius ilgus perdavimus, pradėdamas daugumą lietuvių atakų. Visgi gynyboje „plaukiojo“ ir vėl klaidų darė nemažai. 74-ąją minutę šiurkščiai suklydo, užsiimdamas padėtį. K.Despodovas iššoko vienas prieš vartininką, bet E. Šetkus vėl sukūrė stebuklą. O mačo pabaigoje jis buvo pastumtas į aikštės vidurį.

Rolandas Baravykas – 5

Buvo grąžintas į sau kur kas įprastesnį, t. y. kairįjį gynybos, kraštą. 56-ąją minutę jis atliko neblogą smūgį iš toli. Tad teko paplušėti bulgarų vartininkui. Nebuvo labai pastebimas, bet ir ryškių klaidų gynyboje nedarė.

Donatas Kazlauskas – 5,5

Gavo vietą starto sudėtyje ir davė tai, ką gali geriausiai pasiūlyti – energiją ir kietą kovą. Po pertraukos, pakeitus Edgarą Dubicką, jis buvo pastumtas į atakos smaigalį. Gerokai pagyvino mūsiškių atakas ir antro kėlinio pirmoji pusė buvo geriausia lietuvių atkarpa šiame mače. Atidavęs visas jėgas, 70-ąją minutę jis buvo pakeistas ir vietą užleido Ovidijui Verbickui. Taigi su savo tiesioginėmis funkcijomis futbolininkas tvarkėsi neblogai.

Linas Mėgelaitis – 4,5

Labai daug slidinėjo aikštės viduryje. Nemažai neišprovokuotų klaidų. Kai antrajame kėlinyje nelabai buvo pastebimas, lietuviai prarado iniciatyvą aikštės viduryje. Bulgaras I.Čočevas galva pasiuntė kamuolį į vartus, kai 82-ąją minutę jis kartu J.Lasicku pametė savo oponentą.

Vykintas Slivka – 6

Mače su Šiaurės Airija nebuvo net registruotas, o šį kartą aikštės viduryje pakeitė O.Verbicką. Šis keitimas į lietuvių žaidimą įnešė gerokai daugiau lengvumo ir kūrybiškumo. Panevėžietis nevengė žaisti su kamuoliu bei palaikyti jį ir Vykintui. Tai labai neblogai sekėsi. Tiesa, sužaidus kiek ilgiau nei pusvalandį, uždelsė atlikdamas perdavimą, todėl ši klaida baigėsi pavojinga bulgarų kontrataka. Tiesa, buvo nemažai gerų perdavimų. Atraminėje zonoje turėjo ir daug juodo darbo, bet su savo pareigomis tvarkėsi gerai. Kadangi 82-ąją minutę pradėjo traukti raumenis, todėl buvo pakeistas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vykintas Slivka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vykintas Slivka

Arvydas Novikovas – 4,5

Energijos ir aktyvumo, kokį Arvydas galėjo pasiūlyti prieš keletą metų, ir vėl trūko. Susidaro įspūdis, kad į rinktinės stovyklą Arvydas atvyko kiek pavargęs. Žaidžia per giliai, kad būtų pavojingas, o ir varžovai Lietuvos rinktinės lyderiui visuomet skiria ypatingą dėmesį.

Fiodoras Černychas – 4,5

Ne toks pastebimas, kaip prieš kelias dienas mače su Šiaurės Airija. Šį kartą buvo gerokai pasyvesnis. Taigi, panašu, kad atlaikyti tokį didžiulį krūvį žaidžiant du mačus per keletą dienų trisdešimtmečiui šiame karjeros etape yra sunkoka. Mačo pabaigoje jis buvo pastumtas į priekį. Būdamas arčiau bulgarų vartų nei bet kuris kitas rungtynių žaidėjas, 75-ąją minutę gavo puikų perdavimą. Visgi spurtuoti link varžovų vartų pritrūko jėgų. Mačo pabaigoje gavo geltoną kortelę, taigi, bus priverstas praleisti mačą su italais.

Edgaras Dubickas – 4

Nepaisant labai prasto mačo su Šiaurės Airija, vis tiek liko starto sudėtyje. Taip stipriai nuvilinčiančių epizodų šį kartą nebuvo, bet ir reabilituotis puolėjas neįstengė, tad per pertrauką buvo pakeistas ir užleido vietą Eligijui Jankauskui.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Edgaras Dubickas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Edgaras Dubickas

Eligijus Jankauskas – 5

Aikštėje pasirodė nuo antrojo kėlinio pradžios, pakeitęs E.Dubicką. Į žaidimą įsitraukė labai energingai, nors užėmė vietą ne atakos smaigalyje, o krašte. 80-ąją minutę „pasiėmė“ protingą geltoną kortelę, nutraukęs pavojingą bulgarų kontrataką. Visgi viskas vis tiek baigėsi baudos smūgiu ir įvarčiu. Mačo pabaigoje Atanas Ilievas išmaudė „Panevėžio“ saugą baudos aikštelėje ir atliko labai gerą perdavimą K.Despodovui, bet šis šovė Dievui į langus.

Domantas Šimkus – be vertinimo

Kai 82-ąją minutę buvo pakeistas V.Slivka, bulgarai įmušė pergalingą įvartį.

Ovidijus Verbickas – be vertinimo

70-ąją minutę pakeitė D.Kazlauską.

Linas Klimavičius – be vertinimo

87-ąją minutę vidurio gynėjas, pakeitęs L.Mėgelaitį, buvo mestas į aikštę. Veteranas užėmė E.Utkaus vietą, o pastarasis buvo pastumtas į aikštės vidurį.

Valdas Ivanauskas ir Tomas Ražanauskas – 4

Dvi rungtynės, iš kurių bent vieną tašką buvo ne tik įmanoma, bet ir būtina paimti. Deja...

Sofijoje gana protingai surotavo futbolininkus, į dešinį gynybos kraštą nuleisdami J.Lasicką, suteikdami poilsio veteranui Vaidui Slavickui bei į aikštės vidurį pasiųsdami Donatą Kazlauską. V.Slivkos pasirinkimas vietoj O.Verbicko aikštės viduryje taip pat pasiteisino.

Po pertraukos lietuviai netgi sugebėjo perimti iniciatyvą ir žaidė aktyviau.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tomas Ražanauskas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tomas Ražanauskas

Reikėtų pagirti trenerius ir už variantų ieškojimus, ko ypač pasigesdavome vadovaujant ankstesniam treneriui. Matydami, jog E.Dubicko variantas nepasiteisina, treneriai atakos smaigalyje bandė D.Kazlauską, o kai šis išleido paskutinį kvapą, į priekį pastūmė ir F.Černychą.

Tokio lankstumo mačo metu senokai neteko matyti. Visgi, praleidus įvartį, galimybių „užsikabinti“ mūsiškiai taip ir neturėjo. Taip pat ko nors pavojingesnio sukurti ir nesugebėjo. Trūko ir jėgų, ir idėjų.

Nė vienos realios progos. Pagerėjusi gynyba, tačiau ir vėl nulis taškų bei septintas pralaimėjimas šiais metais.

Menka paguoda – buvome arčiausiai taško per visą šį ciklą.

Futbolininkas
0:4

0:1
Italy
0:2

0:1
Latvia
1:3
Spain
0:4

1:4

0:1
Vidurkis
Švedkauskas 5 7 8 5 4 3 5.33
Šetkus 5 8 6,5
Vaitkūnas 4 4,5 5,5 4 5 3,5 4.42
Beneta 3 3 4,5 4,5 3,5 3 3.58
Gašpuitis 2 4 n 4 3 3.25
Mikoliūnas 4 4 5,5 5 5 3,5 4.5
Girdvainis 6,5 4 4,5 3 4.5
Slavickas 4 4
Utkus 3,5 5 4,25
Šatkus 3,5 6 4,75
Baravykas 5 5
Barauskas n
Slivka 5 4,5 6,5 6 5.5
Dapkus 4 3 5,5 4,5 3,5 n 4.1
Lasickas 4 4 5 4 n 5 5 4.5
Golubickas 6 5 5.5
Novikovas 4 5 6 5 4 3 3 4,5 4.31
Sirgėdas 6 5 5.5
Verbickas n 4,5 3 4,5 4
Mėgelaitis 5 3,5 3,5 4,5 4,13
Uzėla n
Černychas 5 5 6 4,5 4 3 6 4,5 4.75
Šimkus 3 5,5 6,5 4,5 4,5 3,5 n 4.58
Eliošius 3 n 5,5 4,5 n 4.33
Jankauskas n 5 5
Romanovskis n
Dubickas n 2 4 3
Valskis n
Laukžemis n 4,5 5 n 4.75
Petravičius n n n n 4 3 3,5
Kazlauskas 4 5 3,5 n 5,5 4.5
Urbonas (treneris) 2 4 6,5 4 3 2 3.58
Ivanauskas (treneris) 4 4 4

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas