Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvęs LFF prezidentas J.Kvedaras: „Gerai, kad dabar rinktinė kritikuojama ne pagal trenerio grožį ir rūbą“

Julius Kvedaras – viena prieštaringiausių figūrų Lietuvos futbole per visą Nepriklausomybės laikotarpį. 67-erių metų kaunietis šių metų pradžioje perleido Lietuvos futbolo federacijos (LFF) vairą savo dešiniajai rankai Edvinui Eimontui, tačiau nuo futbolo penelyg nenutolo. Pirmadienį Vilniuje vykusios sezono apdovanojimų šventės metu 15min kalbėjosi su buvusiu federacijos prezidentu apie šiuos metus, atgimusią rinktinę, šviesėjantį šalies futbolo mundurą bei Igorio Pankratjevo ir Edgaro Jankausko skirtumus.
Julius Kvedaras įžvelgia skirtumus tarp I.Pankratjevo ir E.Jankausko
Julius Kvedaras įžvelgia skirtumus tarp I.Pankratjevo ir E.Jankausko

Skirtingai nei jo pirmtakai Vytautas Dirmeikis ir Liutauras Varanavičius, J.Kvedaras įtakos Lietuvos futbole neprarado net ir pasitraukęs iš užimamo posto.

Pirmadienį vykusioje šventėje jis su savo gyvenimo drauge ir buvusia vyriausiąja LFF finansininke Birute Žygeliene sėdėjo pirmoje eilėje šalia svarbiausių dabartinės federacijos galvų – Edvino Eimonto ir Nerijaus Dunausko.

Tiesa, šiemetinėje apdovanojimų ceremonijoje keliolika minučių trukusio kauniečio minčių srauto apie batų ir šnapso fabrikėlius jau nebuvo – apsiribota tik tuo, jog J.Kvedaras su geru savo bičiuliu Anatolijumi Stecenko įteiktų apdovanojimus stipriausioms šalies veteranų komandoms.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Julius Kvedaras (deš.)
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Anatolijus Stecenko ir Julius Kvedaras

Metų pradžioje J.Kvedaras prieštaringai pareiškė, kad labai džiaugsis, jei 2018 metų pasaulio čempionato atrankoje lietuviai sukrapštys bent penkis taškus.

Visgi iš Vilijampolės kilusiam vyrui prisipažinti klydus teko net neatėjus Naujiesiems metams. E.Jankausko treniruojama rinktinė buvusio prezidento užbrėžtas „lubas“ pasiekė jau per pirmus tris atrankos mačus.

– Kaip vertinate šiuos metus mūsų šalies futbolui? 15min pradėjo pokalbį su J.Kvedaru.

Pagaliau turime komandą, kuri žaidžia futbolą.

– Malonu, kad rinktinė šiemet pagaliau nudžiugino, pagaliau turime komandą, kuri žaidžia futbolą.

Kita vertus, norėjosi kur kas geresnio Lietuvos klubų pasirodymo Europos taurių turnyruose. Vyliausi, kad bent jau pirmą etapą mūsų komandos yra pajėgios peržengti. Truputėlį nepasisekė su burtais, truputėlį šiandien dar esame per silpni. Tą parodo ir rezultatas.

Teigiate, kad ši rinktinė pagaliau pradėjo žaisti futbolą. Ko trūko, kad komanda negalėjo taip žaisti anksčiau, juk žaidėjai išliko beveik tie patys, kurie rungtyniavo ir praėjusiame atrankos cikle, kai komandai vadovavo Igoris Pankratjevas?

– Viskam reikia laiko. Jei norime pasiekti kokį nors apčiuopiamą rezultatą, pavyzdžiui, išeiti iš atrankos grupės, mes turime rinktinėje turėti bent dvi lygiavertes sudėtis. Dabar mes to neturime. Reikia duoti laiko tiek treneriams, tiek žaidėjams.

Ir pats žaidėjams sakydavau, jog nereikia norėti, kad apie mus rašytų tik gerai, kai gaunam keturis įvarčius.

Kritikuokit, bet ta kritika turi būti pamatuota. Kai kritikuojama pagrįstai, aš su tokia kritika sutinku. Ir pats žaidėjams sakydavau, jog nereikia norėti, kad apie mus rašytų tik gerai, kai gaunam keturis įvarčius.

Man patinka, ką dabar skaitau žiniasklaidoje. Analizuojama, kas ir kodėl nepabėga, kas kiek pašoka, kodėl ir kaip praleidžiam, o ne gražiai ar negražiai treneris apsirengęs.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Julius Kvedaras
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Julius Kvedaras

– Jūs metų pradžioje kalbėdamas apie šį atrankos ciklą teigėte, kad džiaugsitės, jei Lietuvos rinktinė surinks bent penkis taškus žaisdama su tokiais galingais priešininkais, tačiau šį rezultatą komanda pasiekė jau per pirmas trejas rungtynes. Ar labai nustebino toks startas?

– Iš dalies tikrai nustebino. Puikiai pažįstu visus šiuos žaidėjus, kurie žaidžia rinktinėje, tačiau didžiausias nuopelnas turėtų būti skirtas treneriui E.Jankauskui. Dabar labai populiaru kalbėti apie varžovų analizes, kad dabartinė komanda jas turi, o ankstesnės neturėjo. Tačiau turėti analizę yra viena. Visai kas kita, kaip tu ją pateiki savo žaidėjams, kaip viską išaiškini. Matau, jog dabartinis trenerių štabas šiuo aspektu dirba labai gerai, tai yra mūsų stiprybė.

Analizuojama, kas ir kodėl nepabėga, kas kiek pašoka, kodėl ir kaip praleidžiam, o ne gražiai, ar negražiai treneris apsirengęs.

Džiaugiuosi, jog Edgaras rado kalbą su žaidėjais, juos sugeba nuteikti, įtikino vyrus, kad net ir mes galime žaisti drąsiai. Visada sakiau, kad galima pralošti, tačiau reikia stengtis ir žaisti drąsiai. Kad ir, pavyzdžiui, Anglijoje (praėjusiais metais I.Pankratjevo vadovaujama komanda pralaimėjo „Wembley“ stadione 0:4 – aut. past.), sakiau, kad tai yra galimybė žaidėjams „kabintis“, gauti sutartį. Tačiau visi pamename, kas iš to išėjo.

Kitos rungtynės, kurios man buvo labai nemalonios praėjusiame cikle – dvikova namuose su San Marinu. Žaidimo nebuvo, o vyrai pyko dėl tokios reakcijos. Tačiau aš jiems ir sakau: „Jūs supraskit, žiūrovai atėjo pasižiūrėti į jus, atėjo pamatyti futbolo.“ Aš visada prisiimdavau atsakomybę, man buvo tas pats, ką apie mane rašo, tačiau žaidėjai irgi turi suprast, kad be kovos nieko nebus. Žaidimas gali nesiklostyti, gali nesisekti, tačiau turi būti noras, reikia kovoti.

Gretos Skaraitienės nuotr./Julius Kvedaras
Gretos Skaraitienės nuotr./Pernykštė Juliaus Kvedaro šventinė kalba nustebino daugelį.

– Kalbant apie federacijos veiklą, kaip vertinate pirmuosius savo įpėdinio ir jo komandos metus ir nuveiktus darbus?

– Manau, kad jaunimas viską labai teigiamai daro, bendrauja su visais. Žinoma, dar tik pirmi metai, gali ir nepasisekti. Man tikrai baimę kelia ateinančių metų pradžia ir tos dvejos rungtynės svečiuose su Čekija ir Anglija. Norėtųsi, kad jeigu mums nepasisektų jose, kritika būtų konstruktyvi, o ne purvų drabstymasis.

Turėti analizę yra viena. Visai kas kita, kaip tu ją pateiki savo žaidėjams, kaip viską išaiškini.

Jūsų kadencijos pabaigoje gana plačiai nuskambėjo istorija, kai Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) pradėjo tyrimą dėl lėšų švaistymo federacijoje. Tuomet FNTT pareigūnai atliko kratas LFF patalpose, jūsų namuose, kai kuriose su federacija susijusiose įmonėse. Kuo pasibaigė šis tyrimas?

– Kad ten nieko galiausiai nebuvo. Jie mus pakvietė tik kaip liudininkus, aiškinosi, kodėl „Hummel“ mus remia. Lygiai taip pat jie gali ir šiandien bet kada pakviesti federacijos darbuotojus iš tribūnos ir paprašyti papasakoti apie sponsoriavimą.

– Bet nežinote, ar tas tyrimas tebevyksta?

– Nieko nežinau. Mus tik sukvietė, vaizdą padarė ir viskas tuo baigėsi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai