Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 09 10 /2019 09 11

Istorinis C.Ronaldo vakaras Vilniuje: portugalai sutriuškino drąsiai žaidusius lietuvius

Lietuvos futbolo rinktinė sužaidė vieną geriausių kėlinių per keletą pastarųjų metų ir antradienio vakarą sukėlė nemažą šurmulį LFF stadione, tačiau vis tiek nublanko prieš Europos čempionų ir ryškiausios jų žvaigždės Cristiano Ronaldo spindesį. „Euro 2020“ dvikovą svečiai laimėjo 5:1, o vakaro karaliumi tapo Turino „Juventus“ puolėjas, įmušęs net keturis įvarčius.
„Euro 2020“ atranka: Lietuva-Portugalija
Cristiano Ronaldo / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tai buvo vos trečias kartas, kai Lietuvoje žaidė Europos čempionų titulą savo rankose laikanti komanda. Abi ankstesnės patirtys mūsiškiams baigėsi skirtingai: 1992-ųjų rudenį Lietuva 0:0 sužaidė su danais, o 2011-aisiais pralaimėjo ispanams 1:3.

Dėl to, kokią formą ir rezultatus demonstravo mūsų rinktinė pastaruoju metu, niekas neabejojo, kad akistata su portugalais bus panašesnė į tą prieš aštuonerius metus. Tačiau sausakimšame Portugalijos žvaigždyno pažiūrėti atėjusiame stadione Valdo Urbono auklėtiniai sugebėjo labai maloniai nustebinti.

Nors prieš stipriausią žemyno komandą lietuviai buvo priversti stoti be geriausio savo futbolininko Arvydo Novikovo, o mačo išvakarėse dar prarado ir kapitoną Fiodorą Černychą, panašu, kad šios netektys šeimininkus sutelkė.

Portugalija sintetinėje LFF aikštėje išrikiavo visą savo žvaigždyną su galinguoju puolimo trejetu C.Ronaldo, Joao Felixu ir Bernardo Silva, tačiau įsijausti į Europos futbolo karalių vaidmenis Vilniuje šeimininkai jiems neleido.

Charakterį lietuviams teko rodyti jau 6-ąją minutę, kai staigi J.Felixo ir C.Ronaldo trumpų perdavimų kombinacija baigėsi Markuso Palionio užsidirbtu baudiniu, nes vidurio gynėjas lietė kamuolį ranka. C.Ronaldo baudinį realizavo ir Lietuva tapo 40-ąją futbolo legendos jėgą pajutusia rinktine.

Bet šaltas dušas V.Urbono vyrų neišgąsdino. Neturėdami ko prarasti lietuviai žaidė drąsiai ir kūrybingai, o savojo šanso sulaukė 27-ąją minutę, kai Manto Kuklio perdavimas nuo kampinio gairelės baigėsi Vytauto Andriuškevičiaus puikiu smūgiu galva. Kamuolys dar lietė virpstą, bet nuo jo įskriejo į vartus – 1:1.

Lygų rezultatą švieslentėje mūsiškiams pavyko išlaikyti iki 61-osios minutės, o tada atėjo valanda to, dėl kurio buvo užpildytos visos tribūnos.

C.Ronaldo eilinį kartą parodė, jog yra fenomenalus. Trys taiklūs legendos smūgiai numarino bet kokius lietuvių vilties daigus, o „pokerį“ kišenėje turintis puolėjas 80-ąją minutę pasiprašė keitimo ir buvo pakeistas.

Keturis įvarčius, atstovaudamas Portugalijos rinktinei, C.Ronaldo įmušė vos antrą kartą savo karjeroje. Iki šiol jam tai buvo pavykę padaryti tik 2016-aisiais akistatoje su Andora (6:0).

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Euro 2020“ atranka: Lietuva-Portugalija
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Euro 2020“ atranka: Lietuva-Portugalija

Maža to, Vilniuje jis pasiekė ir dar vieną rekordą – tapo rezultatyviausiu visų laikų Europos čempionato atrankų žaidėju. Dabar jo sąskaitoje jau 25 tokie taiklūs smūgiai, o už jo likęs airis Robbie Keane'as turi 23.

Rungtynių pabaigoje kritęs Williamo Carvalho įvartis tebuvo tik formalumas.

Nors lietuviai žaidė drąsiai, pralaimėjimas 1:5 reiškia, kad buvome per žingsnį nuo absoliučių antirekordų. Iki šiol didžiausius pralaimėjimus nepriklausomybės istorijoje Lietuva buvo patyrusi penkių įvarčių skirtumu.

Skaudžiausios nesėkmės per nepriklausomybės istoriją
Rezultatas Varžovas Treneris Metai Vieta
0:5 Ispanija A.Liubinskas 1993 Sevilija
0:5 Baltarusija D K.Latoža 1998 Minskas
0:5 Latvija BT C.Laszlo 2012 Voru
1:6 Vengrija J.Kvedaras 2000 Kaunas

Keturiais įvarčiais pralaimėjome šešioliktą kartą​​​​​, o vienintelis treneris, kurio vadovaujama Lietuvos komanda nepralaimėjo keturių įvarčių ir skaudesniu skirtumu, lieka portugalas Jose Couceiro.

Beje, nuo praėjusių metų liepos Portugalijos futbolo federacijos techniniu direktoriumi dirbantis vyras šiomis dienomis lankėsi Vilniuje ir stebėjo lietuvių ir portugalų mačą LFF stadiono tribūnose.

Didžiausi pralaimėjimai namuose
Rezultatas Varžovas Treneris Metai Vieta
1:6 Vengrija J.Kvedaras 2000 Kaunas
0:4 Čekija K.Latoža 1999 Vilnius
0:4 Sakartvelas S.Stankus 2000 Kaunas
1:5 Portugalija V.Urbonas 2019 Vilnius

Antradienio vakarą Nyderlandų arbitras Basas Nijhuisas neparodė nė vienos geltonos kortelės.

Lithuania Portugal
Lietuva – Portugalija 1:5
7' [0:1] Cristiano Ronaldo (11m)
28' [1:1] Vytautas Andriuškevičius
61' [1:2] Cristiano Ronaldo
64' [1:3] Cristiano Ronaldo
75' [1:4] Cristiano Ronaldo
90' [1:5] Williamas Carvalho

Lietuva (4-1-4-1): Ernestas Šetkus; Vytautas Andriuškevičius, Markusas Palionis, Edvinas Girdvainis, Saulius Mikoliūnas; Domantas Šimkus; Ovidijus Verbickas (77' Donatas Kazlauskas), Mantas Kuklys (69' Artūras Žulpa), Modestas Vorobjovas, Vykintas Slivka; Karolis Laukžemis (65' Deimantas Petravičius).

Portugalija (4-3-3): Rui Patricio; Joao Cancelo, Rubenas Diasas, Jose Fonte, Raphaelis Guerreiro; Rubenas Nevesas, Williamas Carvalho, Bruno Fernandesas (56' Rafa Silva); Cristiano Ronaldo (79' Goncalo Guedesas), Joao Felixas, Bernardo Silva (89' Pizzi).

Teisėjas Basas Nijhuisas (Nyderlandai)

Komandų statistika
34% Kamuolio kontrolė 66%
7 Smūgiai link vartų 31
3 Smūgiai į vartus 14
3 Smūgiai šalia vartų 12
1 Blokuoti smūgiai 5
4 Kampiniai 14
1 Nuošalės 2
10 Pražangos 7
B grupė
Vieta Komanda R + = - Įvarčiai Taškai
1 Ukraina 5 4 1 0 11:1 13
2 Portugalija 4 2 2 0 10:4 8
3 Serbija 5 2 1 2 10:12 7
4 Liuksemburgas 5 1 1 3 5:8 4
5 Lietuva 5 0 1 4 4:15 1

Rungtynių eiga:

Lietuva – Portugalija 1:5

Dvikova baigiasi.

92 min. Williamas Carvalho deda tašką – 1:5.

80 min. Cristiano Ronaldo pasiprašo keitimo. Jį keičia Goncalo Guedesas. „Juventus“ žvaigždei paliekant aikštę į ją įbėga vienas Madrido „Real“ marškinėliais pasipuošęs aistruolis. Jį tuoj pat iš aikštės išveda apsauga. Didžiausia vakaro žvaigždė atsisveikina. Nemaža dalis pradeda traukti link išėjimo.

74 min. Dar vienas Cristiano Ronaldo įvartis. Vėl greita portugalų ataka ir dar vienas įvartis, ramiai siunčiant kamuolį į tolimą vartų kampą.

64 min. Dar kartą Cristiano Ronaldo – 1:3. Bernardo Silvos perdavimas iš dešinio krašto ir C.Ronaldo netrukdomas koja siunčia kamuolį į vartus.

61 min. Dar viena nelaimė. Cristiano Ronaldo pasiveja Europos čempionatų atrankos rekordą. Iš toli „Juventus“ puolėjo paleistas šūvis prieš pat vartininką atsimuša į žemę. Ernestas Šetkus liečia kamuolį, tačiau šis apmaudžiai skrieja į tinklą – 1:2. Tai yra 23-asis portugalo įvartis Senojo žemyno čempionatų atrankose. Pagal šį rodiklį jis susilygino su airiu Robbie Keane'u.

57 min. Lietuvių keltas kampinis vos nepasibaigė praleistu įvarčiu. Rui Patricio labai greitai įvedė kamuolį Cristiano Ronaldo. Šis persivarė jį per pusę aikštės ir atliko perdavimą Bernardo Silvai. Visgi „Manchester City“ žvaigždės smūgį Ernestas Šetkus vėl sugavo.

54 min. Šauna Mantas Kuklys – stipriai virš tribūnų.

51 min. Portugalai nuo pat antrojo kėlinio pradžios užgula lietuvių vartus. Link Ernesto Šetkaus saugomos tvirtovės ritasi viena banga po kitos.

Pirmas kėlinys baigėsi.

45 min. Williamas Carvalho turi neblogą šansą, bet galingo stoto saugo smūgis galva skrieja virš vartų.

39 min. Ovidijus Verbickas muša iš toli. Rui Patricio gaudo kamuolį, bet portugalai lietuviams leidžia žaisti.

37 min. Joao Felixo puikus smūgis po greitos atakos. Ernestas Šetkus vėl nuostabus.

35 min. Praleidę įvartį, svečiai pastebimai suaktyvėjo, tačiau jų tolimi smūgiai – lengvas grobis Ernestui Šetkui. Tauragiškis įrodinėja, jog yra tikras rinktinės „numeris 1“.

27 min. Vytautas Andriuškevičius muša galva po puikaus Manto Kuklio perdavimo. Gynėjas aplenkia Joao Felixą ir galva siunčia kamuolį į portugalų vartus. Kamuolys dar atsimuša į virpstą, bet įskrieja į vartus – 1:1. LFF stadionas eina iš proto.

26 min. Portugalų gynyba taip pat girgžda. Karolio Laukžemio vos nepasiekia labai pavojingas kamuolys.

22 min. Portugalų teritorinė persvara nekelia abejonių, tačiau įmušti dar kartą svečiai nesugeba. Cristiano Ronaldo bando efektingai smūgiuoti krisdamas, bet nesėkmingai.

15 min. Portugalijos kapitonas po susidūrimo su lietuviu susiima už kojos ir kurį laiką šlubčioja. Galiausiai „Juventus“ atakų lyderis tęsia dvikovą.

6 min. Apmaudus epizodas, pasibaigęs įvarčiu. Joao Felixas puikiai sužaidžia sienelę su Cristiano Ronaldo. Madrido „Atletico“ puolėjas perduoda kamuolį link vartų, o Markusas Palionis liečia jį ranka. Arbitras iš Nyderlandų rodo į 11 m žymą. Baudinį užtikrintai realizuoja pats C.Ronaldo. Futbolo dievo įvarčio laukti ilgai nereikėjo. 0:1.

3 min. Malonus netikėtumas. Lietuviai pirmieji turėjo neblogą progą pasižymėti. Po Sauliaus Mikoliūno perdavimo iš dešinio krašto į vartus iš kelių metrų smūgiavo Vykintas Slivka. Gaila, bet Edinburgo „Hibernian“ saugui normaliai pataikyti į kamuolį nepavyko.

1 min. Portugalai nuo pat pirmųjų minučių užgula lietuvių vartus.


To per Lietuvos futbolo istoriją dar nėra buvę – nemaža ištikimiausių Lietuvos rinktinės sirgalių grupė palaiko komandą už stadiono tvoros.

Kaip ir žadėjo, rungtynes stebi LR prezidentas Gitanas Nausėda su žmona. Jam draugiją palaiko ekscelencija Valdas Adamkus.

Kaip ir tikėtasi, portugalų strategas Fernando Santosas nuo pirmųjų dvikovos minučių į aikštę mes kovinę sudėtį, kurios atakos smaigalyje ypač galingas triumviratas – Joao Felixas, Bernardo Silva ir Cristiano Ronaldo.

Tuo tarpu Lietuvos rinktinė neturės ne tik šią stovyklą praleidžiančio Arvydo Novikovo, bet ir komandos kapitono Fiodoro Černycho. „Oreburg“ puolėjas praleido ir paskutinę komandos treniruotę rungtynių išvakarėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas