Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Čempionų lygos finale – žvaigždėtos įvarčių mašinos ir vokiška sandūra

Po dar neregėto turnyro sustabdymo ir pandemijos pareikalautų turnyro formato pokyčių, UEFA Čempionų lyga pasiekė finišą praėjus 425 dienoms nuo pirmojo atrankos susitikimo 2019 m. birželį, rašo naujienų agentūra AP.
Neymaras ir Robertas Lewandowskis
Neymaras ir Robertas Lewandowskis / „Scanpix“ nuotr.

Sekmadienio vakarą vyksiančiame finale galimi du scenarijai – pirmasis Paryžiaus „Saint-Germain“ trofėjus pajėgiausiame žemyno turnyre arba jau šeštas Miuncheno „Bayern“ triumfas.

Ir tik keli šimtai žmonių, įskaitant nuo COVID-19 patikrintus žaidėjus ir teisėjus, bus įleisti į stadioną per finalą, kuris vyks rugpjūčio 23-ąją Lisabonoje, o ne gegužės 30-ąją Stambule, kaip buvo planuota prieš pandemiją.

Dar niekada prestižiškiausio Europos turnyro taurė nebuvo įteikta tokioje tuščioje aplinkoje. Lisabonoje šiuo metu nesirenka dešimtys tūkstančių aistruolių ir tik didžiulė Čempionų lygos trofėjaus replika Rossio aikštėje išduoda, kad būtent Portugalijos sostinėje vyks svarbiausias 2019-2020 m. futbolo sezono mačas.

Svarbiausi UEFA Čempionų lygos finalo faktai

  • PSG finale žais pirmą kartą klubo istorijoje. Sėkmingiausias šios komandos pasirodymas iki šiol – pusfinalis 1994-1995 m. sezone.
  • Paryžiaus komanda siekia tapti pirmąja Čempionų lygą laimėjusia Prancūzijos ekipa nuo 1993 m. Prieš 27 metus tą padarė Marselio „Olympique“ futbolininkai. Nuo tada finale žaidė tik vienas „Ligue 1“ klubas – „AS Monaco“ 2004-aisiais nusileido „Porto“ ekipai su Edgaru Jankausku.
  • „Bayern“ sieks jau šeštojo savo titulo. Iki šiol bavarai iš 10 finalų laimėjo penkis, o paskutinį kartą tą padarė 2013 m., kai nugalėjo kitą Vokietijos komandą Dortmundo „Borussia“.
  • 11 kartą patekę į finalą bavarai susilygino su „AC Milan“ klubu ir nusileidžia tik visų laikų rekordininkui Madrido „Real“, kuris dėl trofėjaus kovėsi jau 16 sykių.
  • Jei iškovotų šeštąjį titulą, „Bayern“ pagal jų skaičių pasivytų „Liverpool“ klubą. Daugiau titulų savo sąskaitoje turi tik „Real“ (13) ir „AC Milan“ (7).
  • Čempionų lygos finalas Lisabonoje bus žaidžiamas trečią kartą istorijoje. 1967 m. Glazgo „Celtic“ jame 2:1 nugalėjo Milano „Inter“, o visai neseniai, 2014-aisiais, „Real“ per pratęsimą 4:1 palaužė Madrido „Atletico“ futbolininkus.

Aplink „Benfica“ stadioną nėra nė vieno ženklo, kad būtent čia sekmadienio vakarą bus žaidžiamos rungtynės, kurias per televiziją stebės šimtai milijonų visame pasaulyje.

Tačiau sirgalių kuriamos atmosferos trūkumas nesumažins 65-ojo Čempionų lygos (anksčiau – Europos taurės) rungtynių svarbos abiem komandoms.

Finale pirmą kartą nuo 1998-ųjų žais dviejų šalių čempionai – stipriausios šio sezono Prancūzijos ir Vokietijos komandos.

PSG misija ir „Bayern“ statusas

50-ąjį jubiliejų mininti Paryžiaus komanda yra jaunesnė, nei 65-us metus skaičiuojantis pajėgiausias žemyno turnyras. Tapimas Europos čempionais būtų devynerius metus trunkančio Kataro investuotojų projekto kulminacija.

„Tai bus 90 svarbiausių minučių mūsų karjerose ir šio klubo istorijoje“, – sakė italas Marco Verratti, PSG aprangą vilkintis jau aštuntus metus.

Per tuos devynerius metus į žaidėjų sandorius PSG investavo daugiau nei milijardą, įskaitant 222 mln. eurų išpirką už Neymarą 2017-aisiais. Tai pavertė paryžiečius dominuojančia jėga Prancūzijoje, kur PSG laimėjo septynis iš pastarųjų aštuonių titulų.

„Scanpix“ nuotr./Neymaras
„Scanpix“ nuotr./Neymaras

Tačiau PSG per pastaruosius metus tapo fiasko Čempionų lygoje simboliu – iki pusfinalio ši komanda iki šių metų nebuvo prasibrovusi ketvirtį amžiaus.

Tuo tarpu „Bayern“ nuo tada, kai laimėjo Čempionų lygą penktą kartą 2013-aisiais, net keturis kartus pralaimėjo pusfinaliuose – dukart prieš Madrido „Real“ ir po kartą prieš Madrido „Atletico“ ir „Barcelona“.

Įkurtas 1900 m., „Bayern“ įtvirtino savo kaip superklubo statusą dar gerokai iki tada, kai Kataro ar Jungtinių Arabų Emyratų investuotojai ėmė kišti milijardus į futbolo klubus.

Jei PSG yra minkštosios Kataro Emyro Tamimo bin Hamaro al Thani galios įrankis, tai „Bayern“ yra valdomas savo sirgalių per masinę jų narystę klubo valdyme.

„Scanpix“ nuotr./„Barcelona“ – Miuncheno „Bayern“
„Scanpix“ nuotr./„Barcelona“ – Miuncheno „Bayern“

Tiesa, ketvirtadalį komandos valdo verslas – aprangos gamintojas „Adidas“, draudimo bendrovė „Allianz“ ir automobilių gamintojas „Audi“. O 2018-aisiais Bavarijos klubas priėmė paramą ir iš „Qatar Airways“, taip sulaukdamas kritikos iš žmogaus teisių gynėjų už gautą injekciją iš šalies, kurioje darbininkai iki šiol dirba košmariškomis sąlygomis.

Įvarčių mašinos ir žvaigždės

„Bayern“ yra grėsmingiausia puolimo mašina visoje Europoje. Jei PSG pakeliui link finalo per 10 rungtynių pelnė 25 įvarčius, tai vien Robertas Lewandowskis ir Serge'as Gnabry jų sumušė net 24. Iš viso bavarai iki finalo jau pasiekė 42 įvarčius.

Su 15 įvarčių ir 6 rezultatyviais perdavimais Čempionų lygoje 32-ejų R.Lewandowskis mėgaujasi geriausiu sezonu karjeroje. Tik Cristiano Ronaldo, 2013-2014 m. su „Real“ apranga pasiekęs 17 įvarčių, viename Čempionų lygos sezone yra įmušęs daugiau.

„Scanpix“ nuotr./Robertas Lewandowskis
„Scanpix“ nuotr./Robertas Lewandowskis

Bet lenkas nepretenduos į „Auksinį kamuolį“ po to, kai „France Football“ nutarė neapdovanoti geriausio 2020 m. futbolininko dėl koronaviruso pandemijos.

Ar toks sprendimas gali būti atšauktas, jei PSG taps pirmaisiais Čempionų lygos nugalėtojais iš Prancūzijos nuo 1993-ųjų, kai stipriausiais žemyne tapo Marselio „Olympique“ futbolininkai?

Kylianas Mbappe ir Neymaras neabejotinai būtų tarp pagrindinių pretendentų gauti „Auksinį kamuolį“. Šansų turėtų ir Angelis di Maria, kuris atgaivino savo karjerą po košmariško 2014-2015 m. sezono „Manchester United“ klube ir pusfinalyje prieš „RB Leipzig“ pelnė įvartį bei atliko du rezultatyvius perdavimus.

„Scanpix“ nuotr./PSG – „Leipzig“ rungtynių akimirka. Neymaras ir A.Di Maria.
„Scanpix“ nuotr./PSG – „Leipzig“ rungtynių akimirka. Neymaras ir A.Di Maria.

Visgi PSG žaidėjai savo galimybėmis pelnyti įvarčius neprilygsta žudikiškam R.Lewandowskio instinktui. Mauro Icardi ir K.Mbappe Čempionų lygoje pelnė tik po penkis įvarčius, tad lenkiška įvarčių mašina šioje vietoje turi pranašumą.

Vokiška kaktomuša

Nors finale žais tik viena Vokietijos komanda, galima teigti, kad abi finalo dalyvės remsis vokiška žaidimo filosofija.

Tiek PSG, tiek „Bayern“ treniruoja specialistai iš Vokietijos – atitinkamai Thomasas Tuchelis ir Hansi Flickas.

H.Flickas bavarų vairą perėmė tik praėjusį lapkritį, kai užėmė atleisto Niko Kovačo vietą. Tuo metu „Bayern“ buvo tik ketvirtas Bundeslygoje, bet su nauju strategu užsitikrino aštuntą šalies čempiono titulą iš eilės ir pirmą kartą nuo 2013 m. pateko į Čempionų lygos finalą.

„Scanpix“ nuotr./Hansas Flickas
„Scanpix“ nuotr./Hansas Flickas

Ar Th.Tuchelis vis dar būtų PSG treneriu, jei ne stebuklingas paryžiečių išsigelbėjimas ketvirtfinalyje prieš Bergamo „Atalanta“, kai dar 90-ąją minutę Prancūzijos čempionai atsiliko 0-1?

Laimėti Prancūzijos titulus būnant PSG treneriu neužtenka. Antrojo savo sezono Paryžiuje pabaigoje buvęs Dortmundo „Borussia“ strategas Kataro investuotojų bus vertinamas pagal pasirodymą Europoje ir, galimai, sekmadienio finalo rezultatą.

Problemos gynyboje?

Tiek PSG, tiek „Bayern“ pusfinalyje laimėjo 3:0, bet šių komandų pergalės neatrodė vienodai įtikinamos.

Kol paryžiečiai skrajojo po aikštelę, Miuncheno klubas prieš Liono „Olympique“ turėjo daugybę problemų gynyboje ir tik prasta prancūzų progų realizacija leido išvengti vokiečiams daugiau bėdų po to, kai grubiai klydo Davidas Alaba ir Jerome'as Boatengas.

Tokių klaidų K.Mbappe, A.Di Maria ir Neymaras veikiausiai neatleistų.

„Labai svarbu nukirsti varžovų perdavimų linijas, kad neleistume jiems įžaisti kamuolio, – prieš finalą sakė H.Flickas. – Visada žaidžiame su aukšta gynybos linija, o dėl to jaučiame ir pasekmes.“

Nejaukiai gynyboje gali jaustis ir PSG vidurio gynėjų tandemas – 35-erių Thiago Silva ir kartas nuo karto suklystantis Presnelis Kimpembe.

„Scanpix“ nuotr./Thiago Silva
„Scanpix“ nuotr./Thiago Silva

Jiems teks gaudyti 55 įvarčius šį sezoną jau pelniusį R.Lewandowskį, o tai – bene sudėtingiausia užduotis vidurio gynėjams Europoje.

Intriguojanti Paryžiaus ir Miuncheno komandų akistata Lisabonos stadione sekmadienį prasidės 22 val. Jų eigą ir svarbiausius įvykius fiksuos portalas 15min.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas