Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daug karalių: kas slepiasi už Ispanijos futbolo klubų pavadinimų?

Ispanijos futbolo komandų pavadinimuose dažnai galima pastebėti vyraujantį žodį „Real“. Būtent šis žodis nurodo, jog klubas yra karališkas ir turi seną istoriją.
„El Clasico“ mūšis: Madrido „Real“ – „Barcelona“
Madrido „Real“ sirgaliai. / „Scanpix“ nuotr.

Aukščiausioje Ispanijos futbolo lygoje „La Liga“ žaidžiantys klubai pavadinimuose slepia dalį Ispanijos istorijos. Daugeliui žinomas ir su ispanišku futbolu siejamas žodis „Real“ nurodo klubo statusą, tačiau jis ne visada buvo komandų pavadinimų dalis.

Futbolo klubus rėmė pats Ispanijos karalius

Žodis „Real“ ispaniškai reiškia „karališkas“, o būtent tokie ir yra futbolo klubai su šiuo žodeliu savo pavadinimuose.

XX a. Ispanijoje tapo populiaru futbolą sieti su karališkąja šeima, buvo surengtas naujas, iki šiol Ispanijoje vykstantis karališkasis „Copa del Rey“ futbolo reginys, be to, karalius pradėjo globoti įvairias futbolo komandas.

Norint tapti karališkuoju klubu, reikėjo gauti Ispanijos karaliaus sutikimą. Sąlyga viena – futbolo klubas Ispanijos karalių turi paskelbti savo „garbės prezidentu“, o karalius šį klubo sprendimą turi patvirtinti. Tai padarę klubai gaudavo ne tik teisę vadintis karališkaisiais ir prie pavadinimo pridėti žodį „Real“, bet ir savo oficialiame logotipe galėjo įkomponuoti karūną. Tad komandos pavadinime pamačius žodį „Real“ ar jų logotipe – karališką karūną, iškart galima suprasti, jog klubą globojo Ispanijos karalius.

„Scanpix“/AP nuotr./Madrido „Real“ prezidentas Florentino Perezas
„Scanpix“/AP nuotr./Madrido „Real“ prezidentas Florentino Perezas

Ši praktika buvo naudojama XX a. pradžioje, kai Ispanijos karaliumi buvo Alfonsas XIII. Šis karalius garsėjo savo meile futbolui – būtent jis ir sugalvojo skirti šią privilegiją to siekiantiems Ispanijos klubams.

Tarp karališkų klubų – ir didysis Madrido „Real“

Pirmasis „karališkuoju“ tapo „Real Club Deportivo de La Coruña“, glaudų ryšį su karaliumi įtvirtinęs dar 1907 metais. „Deportivo“ buvo pirmasis, tačiau toli gražu ne vienintelis karaliaus malonę gavęs klubas. Alfonsas XII globojo didelę dalį tuometinių Ispanijos futbolo klubų, iš kurių geriau žinomos – „Real Sociedad“ ir Sevilijos „Real Betis“ komandos.

Ne visi klubai savo privilegiją naudoja iki šiol. Nors oficialiuose kai kurių komandų pavadinimuose žodį „Real“ galima rasti, įprastai jis neberašomas. Keli tokie pavyzdžiai yra Vigo „Celta de Vigo“ („Real Club Celta de Vigo“) ir Barselonos „Espanyol“ („Real Club Deportiu Espanyol de Barcelona“).

Ispanijoje karališkų futbolo klubų nestinga, tačiau nė vienas klubas savo žinomumu neprilygsta garsiajam Madrido „Real“, kuris prieš gaunant karaliaus globą, vadinosi tiesiog „Madrid FC“.

Nors teisę vadintis karališkuoju klubu Madrido komanda gavo viena iš paskutiniųjų, tik 1920 metais, karališkąjį vardą išgarsino labiausiai. Ispanijos sostinės komanda ir dabar yra siejama su kilminga istorija – bene vienintelis klubas Ispanijoje, kurio sinonimas išliko „Karališkasis klubas“.

„Scanpix“ nuotr./Karimas Benzema
„Scanpix“ nuotr./Karimas Benzema

Pasikeitus politinei situacijai, keitėsi ir klubai

Išlaikyti šiuos pavadinimus daugiau nei 100 metų nebuvo lengva. 1931 metais Ispanijoje monarchai neteko valdžios – savo karališkojo titulo neatsisakęs Alfonsas XIII su šeima pabėgo iš Ispanijos. Tuo metu Ispanija tapo Antrąja Ispanijos Respublika ir drastiškai pasikeitė šalies valdymas.

Pasikeitus politinei šalies padėčiai, turėjo pasikeisti ir futbolo komandų pavadinimai. Kadangi Ispanija stengėsi visais įmanomais būdais atsiriboti nuo monarchijos, ir karališki simboliai turėjo būti panaikinti.

Vienas šių simbolių ir buvo „Real“ klubų pavadinimai – 1931 metais visi klubai buvo „nukarūnuoti“ ir grįžo prie savo senų pavadinimų, kuriuose nebuvo žodžio „Real“.

Vis dėlto, Ispanijoje kilo suirutė ir 1936 metais prasidėjo Ispanijos pilietinis karas, kurį 1939 metais laimėjo Francisko Franco vedama kraštutinių dešiniųjų pažiūrų armija.

Francisko Franko diktatūros metais futbolo klubams vėl buvo leista naudoti monarchijos simbolius savo logotipuose ir pavadinimuose. Klubai šia teise naudojasi iki šiol.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant