Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiausias metų sporto renginys kabo ant plauko: kodėl FIFA delsia priimti sprendimą?

Šių metų pabaigoje Lietuvoje turėjęs vykti FIFA pasaulio salės futbolo (futsal) čempionatas skendi nežinioje. Vis mažiau abejonių, kad 2020-aisiais didžiausio metų sporto renginio Lietuva neišvys, tačiau ir turnyro nukėlimo perspektyvas gaubia tiršta migla.
Sirgaliai
Sirgaliai / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Istorinis renginys trijuose šalies miestuose Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje turėjo vykti rugsėjo 12 – spalio 4 dienomis.

Dabar jau aišku, kad dėl pasaulį įšaldžiusios koronaviruso pandemijos Lietuvos futbolo federacijos (LFF) ir FIFA vadovams stalčiuose teks ieškoti B varianto.

Nors teoriškai lietuviai dar galėtų suspėti įšokti į grėsmingai link nustatytos datos artėjantį traukinį, klausimų ir neapibrėžtumo pernelyg daug.

Atrankos varžybos Azijos, Europos ir Šiaurės Amerikos žemynuose dar nėra pasibaigę, burtai oficialiai turėjo būti traukiami gegužės 20-ąją, o LFF jau išreiškė pageidavimą varžybas nukelti į 2021-uosius.

LFF nuotr./Lietuvos futsal rinktinė
LFF nuotr./Lietuvos futsal rinktinė

Planai griūva. Jau dabar aišku, kad burtų traukimo ceremonija pagal iš anksto suplanuotą grafiką tikrai neįvyks.

„Nuspręsta, kad burtų traukimo ceremonija bus nukelta į neapibrėžtą laikotarpį. Tai visiškai logiškas sprendimas, nes atrankos varžybos nėra pasibaigę. Kalbamės apie alternatyvias datas, tačiau kol kas jos dar irgi neaiškios“, – ketvirtadienį 15min teigė E.Stankevičius.

Savo naujausiame pranešime FIFA sprendimą dėl čempionato ateitis žadėjo paskelbti iki balandžio 30 dienos, tačiau to nepadarė.

„Oficialaus sprendimo turėtume sulaukti šią savaitę“, – vylėsi LFF generalinis sekretorius.

Gali būti, kad išeities iš aklavietės nepavyksta rasti ir dėl šiek tiek besiskiriančių FIFA ir LFF interesų. Anot kai kurių 15min šaltinių, FIFA norėtų pirmenybes nukelti kuo trumpesniam (2-3 mėnesių) laikotarpiui, tuo tarpu LFF vadovai yra išreiškę aiškų pageidavimą, kad čempionatas vyktų kitų metų rugsėjį.

To priežastis – visiškai aiški. Jei pirmenybės būtų keliamos tik keliems mėnesiams į priekį, LFF susidurtų su labai rimtomis problemomis derantis dėl „Žalgirio“, „Siemens“ ir „Švyturio“ arenų, nes jas tokiu metu įprastai būna okupavę atitinkamai Kauno „Žalgirio“, Vilniaus „Ryto“ ir Klaipėdos „Neptūno“ krepšininkai.

„Jei čempionatą reikėtų rengti gruodį ar lapkritį, tai situacija būtų nepavydėtina – prasidėtų krepšinio Eurolygos, Europos taurės ir Čempionų lygos turnyrų kovos, tad gauti arenas būtų sudėtinga. Tai reiškia, kad įgyvendinti uždavinių pagal turimas FIFA sutartis neturėtume galimybės“, – jau anksčiau nerimo neslėpė LFF generalinis sekretorius E.Stankevičius.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Edgaras Stankevičius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Edgaras Stankevičius

Savo pozicijos LFF nekeičia ir dabar.

„Mūsų pasiūlymas yra nukelti čempionatą metams, į 2021-ųjų rugsėjį. Esame išaiškinę visus motyvus dėl krepšinio čempionatų, olimpinės atrankos varžybų ir pan. Už futsalą atsakingas FIFA varžybų departamentas šią poziciją yra patvirtinęs. Jie kol kas jokių kitokių pageidavimų nėra pateikę. Žinoma, svarstytume ir apie alternatyvas, bet mūsų pokalbiuose su FIFA atstovais kitos datos kol kas nesvarstomos. Nesvarstoma ir galimybė perkelti į kitą šalį kitu metu“, – užtikrino E.Stankevičius.

15min žiniomis, dėl būsimo čempionato datos skiriasi ir didžiųjų futbolo valstybių nuomonės. Pavyzdžiui, penkis iš aštuonių planetos čempionatų kol kas laimėję brazilai pageidautų, kad čempionatas vyktų šiemet, iš anksto nustatytą datą visomis išgalėmis norėtų išlaikyti ir FIFA, tuo tarpu dauguma Europos šalių nori pirmenybes kelti į kitus metus.

Taigi FIFA savo oficialią poziciją pateikti delsia.

„FIFA taryba yra įsteigusi konfederacijų darbo grupę, kuri spręstų COVID-19 pandemijos padarinius. Remiantis šios darbo grupės rekomendacijomis, sprendimą dėl čempionato tikimasi pranešti netrukus“, – rašoma Irano naujienų agentūrai „Mehr“ gegužės 4 dieną atsiųstame oficialiame FIFA atsakyme.

Istorinę galimybę rengti pasaulio čempionatą Lietuva gavo 2018-ųjų spalio pabaigoje, tuomet nurungusi Iraną, Japoniją ir Naująją Zelandiją.

Europoje futsalo planetos čempionatas bus rengiamas tik trečią sykį ir pirmą kartą nuo 1996-ųjų, kai šios varžybos vyko Ispanijoje.

Visi FIFA futsalo pasaulio čempionatai
Metai Šeimininkas I vieta II vieta III vieta Kom. sk.
1989 Nyderlandai Brazilija Nyderlandai JAV 16
1992 Honkongas Brazilija JAV Ispanija 16
1996 Ispanija Brazilija Ispanija Rusija 16
2000 Gvatemala Ispanija Brazilija Portugalija 16
2004 Taivanas Ispanija Italija Brazilija 16
2008 Brazilija Brazilija Ispanija Italija 20
2012 Tailandas Brazilija Ispanija Italija 24
2016 Kolumbija Argentina Rusija Iranas 24

Kol kas aiškios 13 iš 24 šio turnyro dalyvių. Be šeimininkės Lietuvos, atrankos varžybas sėkmingai įveikė titulą ginsianti Argentina, Brazilija, Paragvajus ir Venesuela (visos iš Pietų Amerikos), Kazachstanas, Portugalija, Rusija, Ispanija (Europa), Angola, Marokas, Egiptas (Afrika) ir Saliamono salos (Okeanija).

Finalinio turnyro dalyviai bus suskirstyti į šešias grupes. Geriausios dvi grupės komandos ir keturios geriausios trečias vietas užėmusios ekipos pateks į 16 rinktinių atkrintamąsias varžybas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai