Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

E grupė: atsigavusi Brazilija, talentingos Šveicarija ir Serbija bei mažoji Kosta Rika

Kremliaus rūmuose Maskvoje penktadienį ištraukti burtai padalino 2018 metų vasarą pasaulio čempionate Rusijoje žaisiančias komandas į aštuonias grupes. Pristatome E grupę, kurioje žais Brazilija, Šveicarija, Kosta Rika ir Serbija.
Brazilijos futbolo rinktinė
Brazilijos futbolo rinktinė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Brazilija

Brazilija jau pradeda pamiršti fiasko, kai prieš ketverius metus pasaulio čempionato savo šalyje pusfinalyje 1:7 pralaimėjo Vokietijai.

Brazilai pirmieji užsitikrino vietą pasaulio čempionate ir tame pačiame „Mineirao“ stadione 3:0 sutriuškino Argentiną.

2016 metų rugsėjo mėnesį treneriu paskirtas Tite atgaivino komandą. Jo vadovaujamu laikotarpiu Brazilija iškovojo 13 pergalių, pasiekė trejas lygiąsias ir patyrė vos vieną pralaimėjimą.

Svarbiausias žaidėjas: Neymaras (PSG) – Rusijoje 26-erių puolėjas bus pasiekęs savo karjeros piką ir turės puikų šansą užgožti Lionelį Messi ir Cristiano Ronaldo geriausio žaidėjo rinkimuose.

Treneris: Adenoras Bacchi – arba tiesiog Tite, kuris pavertė Braziliją iš nevykėlės į favoritę. Dungos laikais brazilai buvo per daug priklausomi nuo lyderio Neymaro, tačiau dabar tai tikra komanda.

„Scanpix“/AP nuotr./Neymaro įvartis atnešė pergalę
„Scanpix“/AP nuotr./Neymaro įvartis atnešė pergalę

Šveicarija

Gerai sulipdyta talentinga Šveicarijos sudėtis galėtų nukeliauti ir iki ketvirtfinalio, sako ekspertai.

Nors auksine karta šios komandos nepavadinsi, tačiau šveicarai savo sudėtyje turi daug jaunimo (iki 17 metų) pasaulio čempionų, triumfavusių 2009 metais.

Tiesa, ankstesni pasaulio ir Europos čempionatų nuotykiai pasibaigė aštuntfinalyje. Paskutinį kartą planetos pirmenybių atkrintamosiose Šveicarija pergalę šventė 1954 metais.

Kritikai numoja ranka į devynias pergales atrankos turnyre ir sako, kad Šveicarijos grupė buvo lengva, nors joje ir žaidė portugalai. Vis dėlto Šveicarijai teko kautis papildomame etape su Šiaurės Airija, o bilietas į Rusiją iškovotas tik po diskusijų audrą sukėlusio 11 metrų baudinio.

Svarbiausias žaidėjas: Valonas Behrami („Udinese“). Jau ketvirtajame iš eilės pasaulio čempionate žaisiantis futbolininkas yra vienas labiausiai patyrusių šioje jaunoje komandoje. Būtent jo netektis lėmė nesėkmę, kai rungtynėse su portugalais buvo sprendžiamas atrankos turnyro grupės nugalėtojas.

Treneris: Vladimiras Petkovičius. Futbolo pasaulyje garsiai šio trenerio vardas nėra skambėjęs, tačiau per trejus metus prieš Šveicarijos komandos vairo jis jau atrodo įsivažiavęs. O pakeitė jis dukart Čempionų lygą laimėjusį Ottmarą Hitzfeldą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vienas šveicarų talentų – Xherdanas Shaqiri.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vienas šveicarų talentų – Xherdanas Shaqiri.

Kosta Rika

Prieš ketverius metus kukli Centrinės Amerikos valstybė nustebino daugelį ir pasaulio čempionate nužingsniavo net iki ketvirtfinalio, kuriame tik po baudinių serijos krito prieš Nyderlandus.

Tai bus penktasis Kosta Rikos pasaulio čempionatas – įspūdingas pasiekimas šaliai, kuri neturi net 5 mln. gyventojų.

Komandos atakų lyderiu išlieka Bryanas Ruizas, o aikštės dirigento funkcijos tenka Celso Borgesui.

Lapkritį vykusiuose draugiškuose susitikimuose Kosta Rika 0:5 nusileido Ispanijai ir 0:1 krito prieš Vengriją, bet komandos gerbėjai viliasi, kad ateinančią vasarą vaizdelis bus visai kitoks.

Svarbiausias žaidėjas: Keyloras Navasas (Madrido „Real“) – turbūt geriausiai žinomas Kosta Rikos futbolininkas, kurio puikus pasirodymas prieš ketverius metus Brazilijoje leido pasirašyti gyvenimo sutartį su Madrido „Real“.

Treneris: Oscaras Ramirezas – buvęs saugas, kuris perėmė komandos vairą iš Kosta Rikos futbolo legendos Paulo Wanchope, kai šis įsivėlė į muštynes.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Keyloras Navasas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Keyloras Navasas

Serbija

Serbija išgyveno atrankos varžybose ir sugrįžo į pasaulio čempionatą po aštuonerių metų pertraukos, antrą kartą nuo tada, kai sugriuvus Jugoslavijai Serbija varžėsi kaip nepriklausoma valstybė 2006 m.

Techniškų žaidėjų pilna komanda įmušė 20 įvarčių atrankos grupės varžybose, kuriose serbai aplenkė Airiją, Velsą ir Austriją. Aleksandras Mitrovičius buvo rezultatyviausias su šešiais įvarčiais.

Slavoljubas Muslinas pasitraukė iš trenerio pareigų, nepaisant sėkmingos atrankos, o jo vietą laikinai užėmė Mladenas Krstajičius.

Svarbiausias žaidėjas: Branislavas Ivanovičius (Sankt Peterburgo „Zenit“) – patyręs gynėjas daug metų buvo vienas pagrindinių Londono „Chelsea“ žaidėjų. Serbijos rinktinės kapitonas vadovauja gynybai ir nacionalinėje komandoje, su kuria sužaidė visus dešimt atrankos mačų.

Treneris: bus paskirtas

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Atrankos varžybose Serbijos futbolininkai (dešinėje) aplenkė Velsą su G.Bale'u.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Atrankos varžybose Serbijos futbolininkai (dešinėje) aplenkė Velsą su G.Bale'u.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito