Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

E.Jankauskas neslėpė apmaudo, bet užtikrino – kaltų neieškos, pirštais nebadys

Psichologinis presas spaudžia vis stipriau. UEFA Tautų lygos mače C diviziono lyderę Rumuniją šaltame Kaune vėlų antradienį priėmusi Lietuvos rinktinė 2,5 tūkst. sirgalių vėl gebėjo pasiūlyti praktiškai viską, išskyrus tai, kas futbole svarbiausia – rezultatą. Ketvirtas pralaimėjimas ketvirtame mače. Nulis taškų.
Edgaras Jankauskas
Edgaras Jankauskas / „Scanpix“ nuotr.

Po tris įvarčius pirmuosiuose trijuose mačuose įmušę rumunai šį kartą liko tik su dviem, bet tai mūsiškiams buvo menka paguoda.

Rumunija iškovojo ketvirtą pergalę ir kartu su Graikija yra vienintelės Tautų lygos rinktinės, dar nepraradusios taškų. Lietuva su Izraeliu, Suomija, Juodkalnija, Azerbaidžanu ir Andora – dar neiškovojusios.

„Deja.., – giliai atsiduso Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Edgaras Jankauskas. – Dar kartą tai buvo visiškai lygios rungtynės, bet jau esame kalbėję, kad šiame lygyje, kai abi komandos žaidžia apylygiai, viską nulemia smulkios detalės. Ir šiandien tuo įsitikinome dar kartą – niekuo nenusileidome, antrame kėlinyje netgi ilgiau žaidėme su kamuoliu, kažkiek dominavome, bet praleidome tokį įvartį, kai patys buvome prie priešininkų vartų... Apmaudu. Gaila pastangų, kurias įdėjo žaidėjai, atsidavimas buvo pavyzdingas. Gaila žiūrovų, kuriems nepavyko padovanoti taškų. Bet nesinori visko nupiešti vien tik juoda spalva. Mes žaidėme gerą futbolą prieš stipriausią grupės komandą, mes vieninteliai jiems įmušėme. Kažkiek jiems apsunkinom gyvenimą, bet apmaudžiausia dėl pačios baigties, kad ir vėl likome su nuliu.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Edgaras Jankauskas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Edgaras Jankauskas

Tiesa, strategas pasidžiaugė, kad antrajame lange iš eilės jo vadovaujama ekipa geba vienodai gerai ir intensyviai sužaisti abu mačus.

Nors pralaimėjimą nulėmė individualios klaidos, ieškoti kaltų treneris nebuvo linkęs.

„Esame komanda – mes kartu klystame, kartu mokomės. Rodyti vienas į kitą pirštais nėra prasmės. Svarbiausia išmokti pamokas ateičiai. Kažką kaltinti? Mes tikrai to nedarysime. Mano manymu, žaidėjai šiame mače atsidavė maksimaliai, išspaudė iš savęs viską, jokių priekaištų negali būti“, – pažymėjo E.Jankauskas.

C2 grupės turnyro lentelė
Komanda + = - Įvarčiai Taškai
1 Rumunija 4 0 0 11:2 12
2 Kosovas 3 0 1 9:4 9
3 Kipras 1 0 3 1:10 3
4 Lietuva 0 0 4 3:8 0

Visgi vairininkas neslėpė, kad nulis taškų grafoje po dar vieno turiniu pakankamai kokybiško mačo pradeda slėgti psichologiškai.

„Taip, tikrai nėra lengva. Geriausiai žaidėme prieš stipriausią grupės komandą, bet vis tiek esame su nuliu taškų. Turėjome gerą mačą ir su Kipru, ir su Kosovu buvome verti daugiau. Bet visgi visi šie rezultatai turbūt parodo mūsų trūkumus. Nesugebame realizuoti savo progų ir čia turime pasitempti“, – svarstė treneris.

„Kaip bebūtų viskas lieka mūsų rankose, tereikia paskutiniame lange įveikti Kiprą. Galvų tiktai nenuleidžiame. Šioje grupėje visada kovojame iki pabaigos, pralaimime minimaliu skirtumu. Pozityvumo tikrai galima rasti ir tas nulis taškų grafoje neatspindi tikrosios situacijos. Įprastai po rungtynių visą atsakomybę prisiima treneriai. Šį kartą toks mačas, kai esame kalti tik patys žaidėjai. Daugiau niekas – treneriai už mus neprasižengs laiku, neišnaudos susikurtų progų“, – po mačo kalbėjo rinktinės kapitonas Justas Lasickas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Justas Lasickas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Justas Lasickas

Jeigu pirmoji tarpusavio dvikova Bukarešte (1:3) lietuviams baigėsi labai apmaudžiai ir nesėkmingai, kai už Justo Lasicko pražangą prieš Iannį Hagi buvo skirtas skystas baudinys, šį kartą viskas prasidėjo priešingai.

5-ąją minutę po to paties J.Lasicko perdavimo į baudos aikštelę ranka kamuolį lietė Andrei Ratiu. Mačo arbitras nedvejodamas parodė į baudinio žymą, buvo iškviestas VAR asistentų peržiūrėti epizodą, tačiau savo sprendimo nepakeitė. Justo uždirbtą baudinį užtikrintai realizavo Armandas Kučys.

„Kai pamačiau, kad teisėjas eina žiūrėti į VAR ekraną, nieko gero jau nesitikėjau. Šį sezoną VAR mus labiau žudė nei padėjo, bet džiugu, kad galiausiai teisėjas priėmė tokį sprendimą“, – epizodą prisiminė J.Lasickas.

Visgi lietuvių džiaugsmas truko apie dešimt minučių. Po kampinio prie mūsų vartų apmaudžiai ranka sužaidė Gvidas Gineitis ir teisėjas taip pat ryžtingai nubaudė ir šeimininkus – rezultatą užtikrintu smūgiu išlygino Razvanas Marinas.

Per likusį laiką lietuviai vėl nežaidė prasčiau, varžovai praktiškai neturėjo realių progų pasižymėti, tačiau užklupo šeimininkus nepasiruošusius tuomet, kai šie mažiausiai to tikėjosi.

65-ąją minutę lietuviams realizuojant baudos smūgį, G.Gineitis mušė į sienelę, rumunai žaibiškai nubėgo per visą aikštę, taip ir nesulaukę pasipriešinimo bei pražangos ir Denisas Dragušas pelnė antrąjį įvartį.

„Tokiuose epizoduose turi vos akimirką priimti sprendimą – bėgt su varžovu ar jį griauti. Vykintas Slivka paskutinėje atakos stadijoje dar buvo šalia, bet jau turėjo geltoną kortelę ir nenorėjo eliminuoti savęs iš žaidimo. Žinoma, matome savo klaidas, bet reikia pasakyti, kad ir atlikėjai žaidžia aukščiausiame lygyje. Tame lygyje, kuriame rungtyniauja mūsų žaidėjai, tokiose situacijose įprastai nebūna tiesioginio pavojaus. Jų vidurio gynėjas prabėgo beveik per visą aikštę būdamas tarp keturių mūsų žaidėjų ir vienu perdavimu supjaustė gynybą. Tokie atlikėjai ir nusprendžia rungtynes“, – kalbėjo E.Jankauskas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Edgaras Jankauskas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Edgaras Jankauskas

„Vėl žaidėme gerai, buvo daug pozityvių momentų, bet kelis kartus prarasta koncentracija mums labai brangiai kainavo. Reikia suprasti prieš kokio lygio varžovą žaidėme. Gal skamba ir kvailai, bet reikia didžiuotis. Neseniai vykusiame Europos čempionate jie pasiekė puikių rezultatų, o mes su jais žaidėme visiškai lygiai. Sukūrėme progų netgi daugiau, o viską nulėmė smulkios detalės“, – treneriui antrino J.Lasickas.

Tai buvo jau penkioliktoji Lietuvos ir Rumunijos tarpusavio akistata ir dar nė karto komandos nėra sužaidę lygiosiomis. Tricolorii laimėjo keturiolika akistatų, lietuviai – sykį, kai 2008-aisiais su Jose Couceiro pranoko Karpatų atstovus net 3:0.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito