Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

E.Jankauskas ragina vyrus nesižvalgyti į tribūnas: „Tai gali būti graži istorija visam gyvenimui“

Pasiruošimas baigtas. Kiek daugiau nei savaitę Kaune plušėjusi Lietuvos rinktinė penktadienio vakarą Dariaus ir Girėno stadione surengė paskutinę treniruotę prieš šeštadienį čia įvyksiančią „Euro 2024“ atrankos akistatą su Bulgarijos komanda. Pirmąjį egzaminą namuose Edgaro Jankausko vyrai pasitinka su dideliu nekantrumu – išpirkti beveik visi 15 tūkst. bilietų.
Edgaras Jankauskas ir Gvidas Gineitis
Edgaras Jankauskas ir Gvidas Gineitis / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Ažiotažas, kokio ši žaidėjų karta nėra regėjusi. Mačo išvakarėse aišku, kad daugiau žiūrovų į nacionalinės rinktinės rungtynes per nepriklausomybės laikotarpį buvo susirinkę vos kartą – 1995-aisiais, kai į „Euro 96“ atrankos rungtynes su tuometine pasaulio vicečempione Italija susirinko 15 tūkst. žiūrovų.

„Tikiuosi, kad pilnos tribūnos taps mūsų pranašumu. Tiek daug nupirktų bilietų parodo, kad lietuviai tikrai myli futbolą. Galbūt kai kurie žaidėjai ir jaus psichologinį spaudimą, nes nėra žaidę prieš tokias savų sirgalių tribūnas, tačiau pro šitą reikia praeiti, o kai praeini, lieka prisiminimai visam gyvenimui. Labai norėtųsi, kad ši istorija būtų graži ir visam laikui liktų mūsų prisiminimuose.

Manau, kad jeigu kas ir manys, kad gal reiktų pasitaupyti, galvojant apie ateinantį mačą su vengrais, tai pamatę tiek sirgalių greitai tas mintis nuvys lauk. Reikės išsikrauti visu 100 procentų“, – rungtynių išvakarėse kalbėjo Lietuvos rinktinės strategas Edgaras Jankauskas.

Jis pasidžiaugė, kad į mūšį su bulgarais šeimininkai mes stipriausią sudėtį.

„Kaip visada, yra kažkokių nusiskundimų, sumušimų, bet ženklių netekčių ar traumų, kurios neleistų kažkuriam žaidėjui žengti į aikštę, nėra. Tuo aš labai džiaugiuosi ir reiktų padėkoti mūsų medicinos departamentui, kuris atliko gerą darbą. Bendrai savaitė buvo tikrai gera, turėjome užtektinai konstruktyvaus laiko pasiruošti, A lygos žaidėjai atgauti jėgas“, – pasakojo E.Jankauskas.

Mačas su Bulgarija – viena realiausių galimybių lietuviams iškovoti taškus. Kol kas nė vienai komandai sukrapštyti bent taško G grupės turnyre nepavyko.

Lietuviai atrankos startą pradėjo 0:2 pralaimėjimu Belgrade favoritei Serbijai.

Bulgarija startavo dar prasčiau. Iš pradžių 0:1 namuose buvo kapituliuota prieš Juodkalniją, o po trijų dienų ir patirtas triuškinantis pralaimėjimas Budapešte prieš Vengriją.

Šios dvi nesėkmės virš varžovų komandos stratego Mladeno Krstajičiaus galvos pakabino savotišką Damoklo kardą. Bulgarijos žiniasklaida visą savaitę trimituoja, kad mačas Kaune šiam serbui gali būti lemiamas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Edgaras Jankauskas ir Mladenas Krstajičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Edgaras Jankauskas ir Mladenas Krstajičius

Kadaise akistata su M.Krstajičiui buvo lemiama ir pačiam E.Jankauskui. Būtent 2018-ųjų rudenį Belgrade Serbijai patirtas pralaimėjimas UEFA Tautų lygoje 1:4 užbaigė pirmą 48-erių vilniečio etapą prie nacionalinės komandos vairo.

Šeštadienio dvikova gali būti savotiškas revanšas, bet narplioti varžovų komandos problemų E.Jankauskas nėra linkęs – jam užtektinai pakanka ir savų.

„Žvelgiant iš taktinės pusės, tarp tos Serbijos ir dabartinės Bulgarijos panašumų yra tikrai nemažai. Abi Krstajičiaus komandos žaidžia penkių gynėjų linija. Žaidimo principai išlikę panašūs, skiriasi tik pačių komandų ir žaidėjų lygiai, tad ir tie susitarimai Bulgarijos rinktinėje galbūt ne taip gerai funkcionuoja. Kaip bebūtų, tai yra pietietiško stiliaus komanda, kuri mėgsta greitą ir atakuojantį futbolą“, – vertino E.Jankauskas.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Edgaras Jankauskas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Edgaras Jankauskas

Paklaustas apie svarbiausius faktorius šeštadienio mače, strategas buvo labai aiškus ir konkretus.

„Svarbiausia bus mūsų pačių žaidimas, nusiteikimas, emocijų kontrolė ir laikymasis žaidimo plano“, – teigė E.Jankauskas.

Paklaustas, ar yra apsisprendęs dėl startinio vienuoliktuko, strategas išlaikė mažą intrigą.

„Konkurencija tikrai didelė. Smagu, kad į kiekvieną poziciją turime po kelis žaidėjus. Esame suprojektavę gal kokia 90 proc. komandos, bet išlieka nedidukas nerimas, kad viskas gali paskutinę akimirką dar pasikeisti. Visgi svarbiausia, kad mes turime lygiavertę konkurencingą komandą“, – kalbėjo specialistas.

G grupės turnyro lentelė
V Komanda R + = - Įvarčiai Taškai
1 Serbija 2 2 0 0 4:0 6
2 Vengrija 1 1 0 0 3:0 3
3 Juodkalnija 2 1 0 1 1:2 3
4 Lietuva 1 0 0 1 0:2 0
5 Bulgarija 2 0 0 2 0:4 0

Pastaruoju metu Lietuvos žiniasklaidoje nemažai būkštauta apie Dariaus ir Girėno stadiono aikštės kokybę ir vejos pjovimo ypatumus. E.Jankausko įsitikinimu, kalbos apie prastą aikštę neturi jokio pagrindo.

„Aikštė tikrai yra gera, pasikeitė šiek tiek net spalvos, – šypsojosi Lietuvos rinktinės vairininkas. – Žoliapjoviams, ar agronomams – nežinau kam dėkoti, bet neprisimenu, kada Lietuvoje mes turėjome tokią aikštės kokybę. Ir dar tokiam gražiam stadione“.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Stadiono veja
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Stadiono veja

Bulgarija – paskutinė varžovė, kurią pavyko įveikti Lietuvai oficialiose rungtynėse. Prieš dvejus metus Valdo Ivanausko komanda Vilniuje 3:1 netikėtai pranoko varžovus 2022-ųjų pasaulio čempionato atrankoje.

Iš tąkart žaidusios sudėties dabartinėje E.Jankausko komandoje yra likę vos keturi žaidėjai – Linas Klimavičius, Justas Lasickas, Fiodoras Černychas ir Ovidijus Verbickas.

Gvido Gineičio tarp jų nebuvo, tačiau „Torino“ komandos saugas tampa vis didesne šiandieninės Lietuvos rinktinės žvaigžde.

Nors sezoną devyniolikmetis mažeikiškis baigė prieš tris savaites, tvirtino, jog ilsėtis neturėjo kada.

„Iš karto po „Serie A“ sezono pabaigos mane pakvietė žaisti už Turino komandą su U19 komanda. Taigi žaidžiau ten, po to dar turėjau kelias dienas atsigauti. Formos tikrai nesu praradęs“, – tikino G.Gineitis.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Gvidas Gineitis
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Gvidas Gineitis

Bulgarijos rinktinė turi ir du neblogai lietuviui pažįstamus jaunus futbolininkus, kurie taip pat priklauso „Serie A“ klubams. Florencijos „Fiorentina“ gynėjas Dimo Krastevas patyrė traumą ir į Kauną netvyks, tuo tarpu Milano „Inter“ priklausantis daugas Nikola Ilijevas veikiausiai bus vienas svarbiausių Trikolyorite figūrų aikštėje.

„Su abiem jais teko žaisti ir ne kartą. Su Dimo išvis žaidėme prieš pora savaičių. „Primavera“ pirmenybėse su Ilijevu praėjusį sezoną buvome susidūrę net kelis kartus“, – prisiminė saugas.

Šeštadienio akistata bus ketvirtoji šių komandų istorijoje.

FIFA reitinge Bulgarija šiuo metu užima 76-ą vietą, Lietuva yra 146-a.

Lietuvos akistatos su bulgarais
Data Pobūdis Stadionas Rezultatas
2003 08 20 Draugiškos Sofijos „Levski“ 0:3
2021 09 05 WC 2022 Q Sofijos „Levski“ 0:1
2021 10 09 WC 2022 Q LFF 3:1

Lietuvos rinktinės sudėtis rungtynėms su Bulgarija ir Vengrija

  • Vartininkai Edvinas Gertmonas (Vilniaus „Žalgiris“), Lukas Paukštė („Šiauliai“), Emilijus Zubas (Tel Avivo „Hapoel“, Izraelis);
  • Gynėjai Linas Klimavičius („Panevėžys“), Edvinas Girdvainis („Kauno Žalgiris“), Kipras Kažukolovas (Vilniaus „Žalgiris“), Artemijus Tutyškinas (Lodzės LKS, Lenkija), Pijus Širvys („Panevėžys“), Rokas Lekiatas („Šiauliai“), Justas Lasickas (Ljublianos „Olimpija“, Slovėnija), Markas Beneta („Panevėžys“);
  • Saugai Modestas Vorobjovas (be klubo), Gvidas Gineitis („Torino“, Italija), Ovidijus Verbickas (Vilniaus „Žalgiris“), Gratas Sirgėdas („Kauno Žalgiris“), Eligijus Jankauskas („Šiauliai“), Danielis Romanovskis („Šiauliai“), Karolis Uzėla (Rygos RFS, Latvija), Faustas Steponavičius („Tukums 2000“, Latvija), Deividas Šešplaukis („Šiauliai“), Klaudijus Upstas (Kauno rajono „Hegelmann“).
  • Puolėjai Gytis Paulauskas (Rogižinės „Egnatia“, Albanija), Fiodoras Černychas (Limasolio AEL, Kipras).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas