Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

E.Jankauskas sureagavo į muzikos veikėjų pašaipas apie „pralaiminčią rinktinę“: „Tai parodo jų lygį“

Penktadienį Lietuvos futbolo rinktinės treneris Edgaras Jankauskas atvertė kortas ir viešai paskelbė futbolininkų sąrašą, kuriuos kvies į pirmadienį prasidedančią rinktinės stovyklą prieš artėjančias UEFA Tautų lygos akistatas namuose su Kosovo ir Rumunijos rinktinėmis.
Edgaras Jankauskas
Edgaras Jankauskas / Elvio Žaldario/LFF nuotr.

Spalio 12 dieną, šeštadienį, lietuviai Dariaus ir Girėno stadione priims Kosovo komandą.

Spalio 15-ąją ten pat mūsiškių laukia akistata su jau pažįstama Rumunijos komanda.

Priminsime, kad UEFA Tautų lygos turnyrą lietuviai pradėjo dviem pralaimėjimais, praėjusį mėnesį 0:1 Marijampolėje nusileidę Kiprui ir 1:2 dramatiškai Bukarešte kritę prieš Rumuniją.

C2 turnyro lentelė
Vieta Komanda + = - Įvarčiai Taškai
1 Rumunija 2 0 0 6:1 6
2 Kosovas 1 0 1 4:3 3
3 Kipras 1 0 1 1:4 3
4 Lietuva 0 0 2 1:4 0

Lyginant su rinktinės stovykla prieš mėnesį, šį kartą į komandą turėtų sugrįžti traumą išsigydęs „Torino“ saugas Gvidas Gineitis, „Kauno Žalgirio“ puolėjas Fiodoras Černychas ir Vilniaus „Žalgiryje“ puikiai šiemet rungtyniaujantis Paulius Golubickas.

Jie pakeis Matą Vareiką, svarbų vaidmenį praėjusiame lange turėjusį Ovidijų Verbicką bei karjerą rinktinėje baigusį Liną Klimavičių.

„Pradėsiu nuo kvietimo į rungtynes. Žaisime su dviem labai pajėgiomis komandomis, tad palaikymas bus ypač svarbus siekiant pergalių ir taškų. Varžovai tikrai galingi, geros ir įdomios komandos. Apie Kosovą gal mūsų futbolo bendruomenė žino kiek mažiau, bet iš tiesų tai yra labai galinga komanda, kurios žaidėjai atstovauja stipriems Europos klubams, visi rungtyniauja užsienyje – Italijoje, Anglijoje, Turkijoje, Šveicarijoje, Vokietijoje, galiausiai Čempionų lygoje. Jie turi aiškų lyderį – „Lille“ ekipai atstovaujantį Edoną Žegrovą. Jo vertė Europos futbolo turguje siekia 20 mln. eurų. Mums tai bus rimtas testas, o žiūrovams – puikus reginys“, – prognozavo E.Jankauskas.

„Scanpix“ nuotr./Edonas Žegrova
„Scanpix“ nuotr./Edonas Žegrova

– Abejos rungtynės bus žaidžiamos namuose. Ar galvojate, kiek taškų būtų galima sumedžioti?

– Mūsų tikslas visuomet yra vienas – pergalė. Tam ruošiamės, analizuojame. Abiejuose mačuose norėtume trijų taškų, bet puikiai suprantame, kad tai nėra lengva. Galima prisiminti ir rungtynes Rumunijoje – atrodė, kad taškai yra labai arti, bet viskas pasirodė ne taip paprasta. Atsiranda aplinkybės, detalės, trečios jėgos... Matome, kad kartais net žaisti gerai neužtenka, bet kaip bebūtų, šiuos mačus mes pasitinkame būdami geros nuotaikos, turėdami daug pasitikėjimo. Mūsų žaidėjai jau pajautė, kad priklauso šiai lygai. Matom, kad kai yra atsidavimas, geras pasirengimas, minčių laisvumas, gebame atsikratyti klaidų baimės, tuomet esame pajėgūs priešintis bet kam.

Elvio Žaldario / LFF nuotr./Edgaras Jankauskas
Elvio Žaldario / LFF nuotr./Edgaras Jankauskas

– Neseniai iš muzikos pasaulio atstovų pasirodė viešų replikų apie tai, jog, koks skirtumas, kur mūsų futbolo rinktinė praloš. Kaip reagavote į jas?

– Savo nuomonės viešai dar nedeklaravau, bet pasakysiu, jog yra keista, kai žmonės trukdo arba menkina savo tautiečius. Liūdna dėl estrados veikėjų, kurie leido sau tokius pamąstymus įgarsinti... Mes mėgstame lietuvių muziką, jos nekritikuojame, nes žinome, kad tie žmonės, kurie dainuoja ir groja, tai daro geriau už mus. Bet kai išeina žmogus visai iš kitos aplinkos ir leidžia sau tokius pamąstymus... Tai turbūt parodo tik jo lygį. Keista. Mes reprezentuojame savo šalį ir man atrodo, kad yra svarbu, kur mes priimame varžovus, kokį vaizdą mato futbolo pasaulis. Norim šalį reprezentuoti geriausiais būdais, oriomis sąlygomis. Užtektinai laiko buvome anekdotiniais objektais, kai būdavo sukami filmukai iš mūsų apgailėtinų stadionų rūbinių. Norime tinkamai atstovauti savo vėliavai.

– Kaip žaidėjai reagavo į tai?

– Atsisakiusių žaisti tikrai nebuvo (šypsosi). Visi nori atstovauti savo šaliai. Nemanau, kad jie rimtai reagavo, nes tai yra juokinga. Gal tarpusavyje ir pasijuokė, pažiūrėsime, kokia jų nuotaika dėl to bus rinktinės stovykloje, bet nemanau, kad tam skirsime daug dėmesio.

Bet kai išeina žmogus visai iš kitos aplinkos ir leidžia sau tokius pamąstymus... Tai turbūt parodo tik jo lygį. Keista.

– Ar sutiktumėte, kad šį kartą pavyko surinkti dar stipresnę sudėtį nei prieš mėnesį?

– Į komandą sugrįžo Gvidas, Fedia, Paulius. Tai mums rimta paspirtis. „Ant popieriaus“ komanda gal atrodo ir stipresnė, bet man svarbiausia, kas vyksta aikštėje. Dabar dar sunku pasakyti, kokios formos bus sugrįžę žaidėjai. Visgi noriu pasidžiaugti išaugusia sveika konkurencija, nesijaučia panikos, jei prarandame vieną ar kitą lyderį. Tokiu atveju atsiranda jį pakeičiantis žaidėjas. Esame teisingame kelyje, visi jaučia, kad esame ten, kur ir turime būti. Vyrai jaučia, kad yra per žingsnį, jog atsidurtų dar geresnėje situacijoje ir tai priklauso nuo jų pačių.

– Tiek Rumunija, tiek Kosovas yra pietietiškos komandos. Ar ir jų braižas yra panašus?

– Yra labai daug panašumų. Abi turi labai agresyvius krašto gynėjus, kurie atakų metu atsiduria baudos aikštelėje. Gynėjai kyla aukštai. Skirtumas gal toks, kad Kosovas turi gerai galva žaidžiantį puolėją Vedatą Muriqi ir stengiasi jį išnaudoti, siunčia jam daug kamuolių iš kraštų. Jis per 56 rungtynes rinktinėje įmušė 28 įvarčius ir šie skaičiai nemažai pasako. Visgi tai nėra vienintelis jų ginklas. Kosovas – gera techniška komanda, labai greitai išeinanti į atakas. Bandysime tai neutralizuoti.

– Edgaras Utkus vis dar nerungtyniauja. Ar ilgai užtruks jo sugrįžimas į aikštę?

– Labai gaila, kad trauma yra rimtesnė nei atrodė iš pradžių. Šį sezoną dar nesužaidė nė vienos minutės, atsistatymas bus ilgesnis nei prognozuota iš pradžių. Planuoja po savaitės ar dviejų kartu treniruotis su komanda. Jam bus daromi papildomi tyrimai, tada paaiškės galutinai, kada jis galės prisijungti prie komandos.

Elvio Žaldario / LFF nuotr./Justas Lasickas
Elvio Žaldario / LFF nuotr./Justas Lasickas

– Vienas komandos lyderių Justas Lasickas taip pat negauna daug šansų Liublianos „Olimpija“ klube. Ar tai nekelia nerimo?

– Žinau Justo profesionalumą ir žinau, kad jis bus pasirengęs. Be abejo, žaidybinė praktika yra pagrindinis kriterijus, pagal kurį darome žaidėjų atranką. Gaila, kad pastaruoju metu Justas rečiau būna aikštėje, bet taip yra ne taip seniai, kad keltų mums didelį nerimą. Iš kitos pusės, norėtume, kad visi mūsų futbolininkai žaistų kuo daugiau.

– Ar Gvidas Gineitis jau yra visiškai atsigavęs po traumos?

– Taip, jis jaučiasi gerai, sužaidė vieną gerą kėlinį Italijos taurės rungtynėse, buvo pakeistas, norint jį pasaugoti. Jis tikrai bus pasiruošęs, žinome jo norą, darbo etiką. Viskas bus gerai.

– Linas Klimavičius paskelbė apie karjeros pabaigą rinktinėje...

– Noriu pareikšti padėką jam, jis vertas tų visų gerų žodžių. Gaila, bet tai buvo jo sprendimas. Sakiau, kad tas futbolininko etapas dar jam nebaigtas, bet ir suprantu, kad reikia saugoti kūną būnant 35 metų. Noriu padėkoti jam už pasidalintą patirtį rinktinėje. Jo patirtis padėjo ne vienam jaunam žaidėjui.

Lietuvos rinktinės sudėtis
Lietuvos rinktinės sudėtis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas