Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Po mačo Kipre E.Jankauskas dairėsi į arbitrą, bet mosuoti kalaviju nenorėjo

Nepavyko arba keistos rungtynės – turbūt taip geriausiai būtų apibendrinti paskutinį Lietuvos rinktinės mačą 2023-aisiais. Edgaro Jankausko auklėtiniai kontrolinėse rungtynėse antrajame pagal dydį Kipro mieste Limasolyje pralaimėjo vietos ekipai 0:1.
Rungtynių akimirka.
Rungtynių akimirka. / Elvio Žaldario nuotr.

Rungtynės buvo tokios pat pilkos, kaip ir tuščios bei vėsuma dvelkusios „Alphamega“ stadiono tribūnos.

Neatrodė, kad abi komandos važiuotų aukščiausia pavara, o žvelgiant iš lietuvių perspektyvos turinys aikštėje gal net buvo kiek geresnis, nei tą rodė rezultatas švieslentėje.

Lietuva ilgiau kontroliavo kamuolį (54 proc.), atliko daugiau smūgių į vartus (12-5), kėlė daugiau kampinių (5-3), tiek pat sykių smūgiavo į varžovų vartus (2-2).

Bet nepasakysi, kad tai buvo ir daug pozityvo atnešusios rungtynės.

Vienintelis įvartis krito sužaidus pusvalandį, kai vienas ryškiausių šių metų Lietuvos futbolininkų Justas Lasickas padarė apmaudžią klaidą, nepataikęs į aukštą kamuolį. Tuo pasinaudojęs Nicholas Ioannou žaibiškai perdavė jį į baudos aikštelės vidurį ir Ioannis Pittas iš kelių smūgiavo neatremiamai.

„Rezultatas yra neigiamas, bet nepasakyčiau, kad vaizdas labai nuliūdino. Gerai pradėjome rungtynes ir žaidėme taip, kaip norėjome žaisti. Tos plano dalys, kurios praėjusiame mače su Juodkalnija neveikė, šį kartą buvo kur kas sėkmingesnės. Agresyvi gera pradžia, erdvių ieškojimas už nugarų. Visgi labai trūko užbaigimo, teisėjas taip pat nenorėjo, kad kamuolys įskrietų į šeimininkų vartus. Pritrūko ir sėkmės“, – atsiduso E.Jankauskas.

Treneris turėjo pastabų mačui vadovavusiam rumunui Marceliui Birsanui. Jis iš pradžių įplieskė lietuvių nepasitenkinimą, kai neįskaitė įvarčio, grubią klaidą padarius Kipro vartininkui Constantinos Panayi.

Pastarasis po Gyčio Paulausko agresyvaus spaudimo nesėkmingai bandė išmušti kamuolį ir šis vos neįskriejo į vartus. Didžia dalimi kamuolys kirto vartų liniją, o ar visu plotu – klausimas taip ir liks neatsakytas, nes vartų linijos technologijos šiame kontroliniame mače nebuvo.

Elvio Žaldario nuotr./Rungtynių akimirka.
Elvio Žaldario nuotr./Rungtynių akimirka.

Vėliau arbitras neužfiksavo akivaizdžios Kipro gynėjo rankos baudos aikštelėje po kampinio ir Kipro Kažukolovo smūgio galva, „nepamatė“ ir pražangos prieš G.Paulauską toje pačioje baudos aikštelėje pirmo kėlinio pradžioje.

Paklaustas, ar rezultatas yra neteisingas, rinktinės treneris atsakė filosofiškai.

„Nesinori po mačo mojuoti kalavijais, bet baudinys tikrai buvo. Tame daug diskusijų sukėlusiame epizode kamuolys kirto vartų liniją, bet teisėjas to irgi matyti nenorėjo. Bet svarbiausia žiūrėti į savo žaidimą. Mums šiandien tikrai daug kas neblogai pavyko“, – kalbėjo E.Jankauskas.

Elvio Žaldario/LFF nuotr. /Edgaras Jankauskas
Elvio Žaldario/LFF nuotr. /Edgaras Jankauskas

Trenerio teigimu, lemiamą klaidą padaręs J.Lasickas rūbinėje prisiėmė atsakomybę ir atsiprašė komandos draugų, bet tai daryti, anot trenerio, net nereikėjo.

„Visi žinome, jog Justas labai profesionalus žaidėjas ir jautrus bei sąžiningas žmogus. Girdėjau jo atsiprašymo žodį, bet manau, jog to visai nereikėjo. Atsiprašinėti nebuvo dėl ko. Tai tiesiog žaidybinis epizodas – užmestas kamuolys už nugaros, ryškios šviesos... Gal kiek ir nepaskaičiavo, bet tai tikrai žaidybinė situacija. Panašių momentų rungtynėse būna daug. Nelaimei, šį kartą viskas baigėsi įvarčiu. Kaltų ieškojimų čia tikrai negali būti“, – komentavo E.Jankauskas.

Elvio Žaldario/LFF nuotr. /Justas Lasickas
Elvio Žaldario/LFF nuotr. /Justas Lasickas

E.Jankauskas sugrįžo į neblogai pažįstamą teritoriją. Futbolininko karjeros saulėlydyje vilnietis pusmetį praleido Afroditės saloje. Po karjeros etapo Edinburgo „Hearts“ darganotą škotišką dangų dabartinis Lietuvos rinktinės strategas iškeitė į saulėtą Kipro pakrantę ir Larnakos AEK klubą, kuriame per 15 mačų pasižymėjo 5 sykius.

Kelionė į Kiprą buvo nebloga proga E.Jankauskui susitikti ir su geru bičiuliu Temuru Kecbaja. Šis 55-erių kartvelas nuo praėjusių metų vadovauja Kipro nacionalinei komandai.

Būtent geri E.Jankausko ir T.Kecbajos ryšiai prisidėjo prie to, kad kalendorinius metus Lietuvos rinktinė užbaigė trečioje pagal dydį Viduržemio jūros saloje.

2023-aisiais Lietuva sužaidė dešimt rungtynių, iškovojo vieną pergalę, keturis sykius sužaidė lygiosiomis ir patyrė penkias nesėkmes.

„Po rungtynių turėjome šiokį tokį ciklo aptarimą. Atsisveikinome su kai kuriais žaidėjais, nes J.Lasickas, Vykintas Slivka ir Modestas Vorobjovas lieka čia ir skrenda iš karto į savo klubus. Norėjosi padėkoti, nes vyrai atidavė visas jėgas. Kiek gaila, kad tai buvo pirmoji stovykla šiais metais, kai mes nepaėmėme taškų, bet nepavadinčiau jos bloga. Gal labiau nesėkminga. Visi dirbo profesionaliai, susikaupę, žaidė gerai, bet mums nepavyko“, – apibendrino E.Jankauskas.

Elvio Žaldario nuotr./Rungtynių akimirka.
Elvio Žaldario nuotr./Rungtynių akimirka.

Iki akistatos su Lietuva Kipras buvo pralaimėjęs net septynis mačus iš eilės, o pergalės neiškovojo jau devyniose dvikovose.

„Euro 2024“ atrankoje kipriečiai pralaimėjo visus aštuonis mačus ir yra viena iš penkių žemyno komandų, kurios šiame cikle neiškovojo nė vieno taško.

Tai buvo ketvirtasis šių komandų tarpusavio susitikimas ir ketvirtasis draugiškas.

Pirmus du sykius 1997 ir 2000-aisiais laimėjo Kipras, trečioji dvikova 2001-aisiais tame pačiame Limasolyje pasibaigė lietuvių pergale 2:1.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas