Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Edgaro Jankausko rebusas: kaip atspėti tarsi chameleonas besikeičiančios Slovakijos sudėtį?

Tarsi spalvas keičiantis chameleonas. Su tokiu priešininku penktadienį Trnavos Antono Malatinskio stadione teks susikauti pakiliai 2018 metų pasaulio čempionato atranką pradėjusiai Lietuvos rinktinei. Nors slovakai šį ciklą pradėjo labai vangiai, kraujuojančios jų žaizdos ir noras reabilituotis prieš savus sirgalius Edgaro Jankausko pasiuntinių misiją Slovakijoje daro dar sudėtingesnę.
Edgaro Jankausko laukia nelengvas galvosūkis
Edgaro Jankausko laukia nelengvas galvosūkis / „Scanpix“ nuotr.

Eksperimentuoja iš reikalo

Slovakijos rinktinės pagirios po istorinio šios komandos vakarėlio 2016-ųjų metų Europos čempionate – sunkios, ilgos ir skausmingos. Prancūzijoje būsimi Lietuvos rinktinės varžovai pasiekė aštuntfinalyje, kuriame turėjo pripažinti pasaulio čempionų vokiečių pranašumą, tačiau sėkmė vasarą Slovakijos „sakalams“ (rinktinės pravardė – aut.past.) dar didesnių sparnų neužaugino.

Jano Kozako treniruojamai komandai atrankos į pasaulio čempionato ciklas prasidėjo ne taip sėkmingai, kaip to laukė šios šalies futbolo aistruoliai. Du skaudūs pralaimėjimai atrankos pradžioje privertė slovakus iš naujo perkainuoti vertybes ir ieškoti naujų sprendimų. Ar jie buvo pagaliau rasti, atsakys ir penktadienio vakaras Trnavoje.

Jeigu Edgaras Jankauskas džiaugiasi atradęs komandos branduolį ir jau rudenį pradėjo skinti pirmuosius darbo vaisius, tai jo oponentas vis dar tebėra rimtuose ieškojimuose.

F grupė
1. Anglija 3 2 1 0 3:0 7
2. Lietuva 3 1 2 0 5:3 5
3. Slovėnija 3 1 2 0 3:2 5
4. Škotija 3 1 1 1 6:5 4
5. Slovakija 3 1 0 2 3:2 3
6. Malta 3 0 0 3 1:9 0

Mūsų šalies komanda rungtynes veikiausiai ir šį kartą pradės jau „nusistovėjusiu“ išsidėstymu 4-4-1-1. Kokią taktiką pasirinks mūsų varžovai, išlieka didelė intriga. J.Kozakas per pirmas tris atrankos dvikovas pasiūlė tris skirtingus Slovakijos rinktinės paveikslus.

Išsprūdęs taškas

Šį rudenį Slovakijos futbolo aistruoliai kur kas dažniau keiksnoja nei džiaugiasi. Priežasčių ieškoma įvairių – kad ir nedėkingas tvarkaraštis, nes atrankos varžybas jų komandai teko pradėti su dviem stipriausiomis grupės komandomis Anglija ir Slovėnija.

„Scanpix“ nuotr./Danielis Sturridge'o ir anglų slovakams peršokti nepavyko
„Scanpix“ nuotr./Danielis Sturridge'o ir anglų slovakams peršokti nepavyko

Nors prieš abi šias dvikovas J.Kozakas kalbėjo apie keturis taškus, svajonių piramidė skausmingai subyrėjo. Tiesa, slovakai tiki, jog iš jos dar bus galima sudėlioti mozaiką.

Su anglais slovakai vasarą grūmėsi „Euro 2016“ grupės varžybose ir tuomet mačas pasibaigė be įvarčių. Tąkart Sent Etjeno „Stade Geoffroy-Guichard“ tribūnose būsimus priešininkus akylai stebėjo ir E.Jankauskas.

„Slovakijos rinktinės braižas, lyginant su tuo maču dabar yra šiek tiek pasikeitęs. Nors tame mače jiems teko žaisti su labai galingu priešininku, bet į akis krito viena detalė – turbūt vos vienas perdavimas buvo atliktas į baudos aikštelę iš krašto. Tai mane tikrai nustebino. Vasarą jų žaidimas buvo labiau grįstas per vidurį. Dabar slovakai žaidžia įvairiau, dažniau išnaudoja kraštus. Manau, kad dabartinis slovakų žaidimas yra šiek tiek panašus į tą, kurį demonstruoja ir Slovėnijos rinktinė“, – 15min kalbėjo E.Jankauskas. Treneris pastebėjo, kad dabar slovakai kur kas greičiau grįžta į gynybą.

Šio atrankos ciklo mačą su tuo pačiu varžovu Lietuvos būsimi varžovai pradėjo taktiniu išsidėstymu 4-3-3, kuris esant reikalui, labai greitai galėdavo transformuotis į 4-1-4-1.

Viktoras Pečovskis šiame mače užėmė atraminio saugo poziciją, o Marekas Hamšikas ir Janas Gregušas pasidalijo atitinkamai kairįjį ir dešinį kraštus, tačiau abu susitraukdavo į aikštės vidurį, kai iš priekio atsitraukdavo Dušanas Švento (į kairįjį kraštą) bei Robertas Makas (į dešinįjį). Labai panašiai Lietuvos rinktinėje į dešinį kraštą neretai sugrįžta formaliai puolime rungtynes pradedantis Nerijus Valskis.

Slovakijos rinktinė rungtynėse su anglais
Slovakijos rinktinė rungtynėse su anglais

Vienintelis aiškiai išreikštas slovakų puolėjas pirmajame mače buvo Michalas Durišas.

Neblogai veikęs žaidimo planas sugriuvo 57-ąją minutę, kai gynybos ramsčiui Martinui Škrteliui buvo parodyta antra geltona kortelė.

Net ir rungtyniaudami su dešimčia žaidėjų, slovakai rodė charakterį ir nusipelnė taško, bet per penktąją pridėto laiko minutę Adamas Lallana pasiuntė kamuolį į vartus ir „Trys liūtai“ iš Trnavos išsivežė pergalę.

Tiesa, reikėtų pasakyti, kad jei gynyboje slovakams ilgą laiką sekėsi vykdyti uždavinius, tai jų puolimas netgi su „Serie A“ žvaigžde M.Hamšeku buvo bedantis. Per visas 96 minutes jie taip ir nė karto nesmūgiavo nei į vartus, nei link jų.

Liublianos variantas nepasiteisino

„Scanpix“ nuotr./Lukašas Pauschekas prieš Benjaminą Verbicą
„Scanpix“ nuotr./Lukašas Pauschekas prieš Benjaminą Verbicą

Antrajame mače su slovėnais J.Kozakas viską pakeitė iš esmės. Diskvalifikuoto M.Škrtelio problemą treneris išsprendė paprastai – į aikštę išleido tik tris gynėjus.

Mače su anglais puolimo krašte žaidęs D.Švento šį kartą buvo paliktas ant suolo, o puolėjų porą sudarė M.Hamšikas ir R.Makas.

Aikštės viduryje V.Pečovskį pakeitė Patrikas Hrošovsky, dešiniajame krašte šansą pasireikšti gavo atlaisvinti nuo gynybinių funkcijų R.Maką turėjęs Lukašas Pauschekas.

„Slovakijos žaidimas ir toliau dažniausiai organizuojamas per aikštės vidurį. Norint žaisti taip, tu privalai turėti aukšto meistriškumo individualiai labai pajėgius žaidėjus, tačiau slovakai tokius turi ir gali taip žaisti“, – pastebėjo E.Jankauskas.

Vis dėlto dešiniojo saugo žaidimu J.Kozakas turbūt neliko sužavėtas – jį pakeitė 79-ąją minutę, o mače su škotais šanso jis negavo.

Lyginant su pirmąja dvikova, J.Kozakas Liublianoje atliko net keturis keitimus, tačiau 3-5-2 taktinė schema taip pat nesuveikė. 74-ąją minutę Rokas Kronaveteras pelnė vienintelį mačo įvartį ir antrą kartą iš eilės slovakai paliko aikštę nuleidę galvas.

Slovakijos rinktinė rungtynėse su slovėnais
Slovakijos rinktinė rungtynėse su slovėnais

Pakeitė daugiau nei pusę komandos

F grupės turnyro lentelės dugne su Malta atsidūrę slovakai neturėjo kur trauktis ir trečiajame mače namuose į miltus sumalė Škotiją – 3:0. Tiesa, šiame mače J.Kozako rinktinė atrodė dar kitaip.

Grįžus į rikiuotę M.Škrteliui, J.Kozakas sugrįžo prie keturių gynėjų linijos. Vidurio gynėjų porą M.Škrtelis, kaip ir pirmajame mače su anglais, sudarė su Janu Durica. Labai tikėtina, kad abu jie žais ir mače su Lietuva.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Robertas Snodgrassas iš Škotija Trnavoje buvo parklubdyti ant kelių
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Robertas Snodgrassas iš Škotija Trnavoje buvo parklubdyti ant kelių

Tačiau abiejuose gynybos kraštuose vėl papūtė nauji vėjai – į aikštę mesti Jakubas Holubekas (kairėje) ir Erikas Sabo (dešinėje). Abu jie mače su slovėnais pasirodė antrajame kėlinyje po keitimo ir akivaizdžiai pagyvino slovakų žaidimą.

Aikštės viduryje su slovėnais žaidęs P.Hrošovsky taip pat stratego nesužavėjo, tad J.Kozakas tęsė ieškojimus ir suteikė šansą Milanui Škriniarui. Sunku pasakyti, ar Genujos „Sampdoria“ vidurio saugas slovakų problemas išsprendė, tačiau vienas faktas badė akis ir po trečiosios atrankos dvikovos.

Dar nė viename mače iš trijų Slovakijos rinktinė neturėjo teritorinės persvaros prieš savo oponentus. Pagal kamuolio valdymo kontrolę J.Kozako vyrai nusileido tiek anglams (39-61), tiek slovėnams (48-52), tiek škotams (48-52).

Slovakijos rinktinė rungtynėse su škotais
Slovakijos rinktinė rungtynėse su škotais

Trnavoje M.Hamšikas užėmė savo mėgstamą poziciją po puolėju, į kraštus buvo pastumti R.Makas ir M.Durišas, o šansą atakos smaigalyje pirmą kartą šiame atrankos cikle gavo Adamas Nemecas.

4-5-1 suveikė idealiai. R.Makas pelnė du įvarčius bei atliko rezultatyvų perdavimą, Bukarešto „Dinamo“ rungtyniaujantis A.Nemecas jį pavertė įvarčiu ir slovakai pradėjo plauti savo aptaškytą mundurą – 3:0.

Jei lyginsime mačus Slovėnijoje ir Trnavoje, tai šį kartą J.Kozakas starto sudėtyje atliko net šešis (!) keitimus. Vietas sudėtyje išsaugojo tik vartininkas Matušas Kozačikas, J.Durica, R.Makas, Jurajus Kucka bei M.Hamšikas.

Staigmenos nesiliaus?

Iš viso per tris pirmąsias atrankos dvikovas J.Kozakas panaudojo 22 futbolininkus. Startinėje sudėtyje progą pasireikšti gavo net 19 žaidėjų. E.Jankauskas tokios prabangos neturi. Palyginimui, Lietuva šiame cikle išbandė 16 futbolininkų, iš kurių 13 žaidė starto sudėtyje.

15min paklaustas, ar toks dažnas Slovakijos rinktinės startinės sudėties kaitaliojimas E.Jankauskui ir jo trenerių štabui sukelia papildomų rūpesčių ruošiantis dvikovai, strategas išliko lakoniškas. „Matysime penktadienį. Iš to akivaizdu viena – slovakai šiuo metu turi labai daug aukšto lygio žaidėjų, jei gali sau leisti prabangą pakeisti penkis ar šešis startinės sudėties futbolininkus. Tai labai daug ką parodo, parodo tikrąjį Slovakijos rinktinės pajėgumą ir potencialą“, – vertino E.Jankauskas.

Vladimiras Weissas
Vladimiras Weissas

Galima neabejoti, kad slovako eksperimentai ir toliau nesibaigs. Ruoštis rungtynėms su lietuviais J.Kozakas iš Kataro iškvietė puikiai pažįstamą Vladimirą Weissą.

Europos čempionate garsaus slovakų trenerio sūnus įrodinėjo, kad net derinant futbolą su Arabų pusiasalio teikiamais malonumais galima išlaikyti puikią formą ir buvo vienas komandos lyderių.

Dabar optimalios sudėties ieškantis J.Kozakas tikisi, jog „Al-Gharafa“ puolėjas vėl gali padėti išspręsti slovakų problemas ir tikrai iš Kataro jį iškvietė ne tam, jog rungtynėse su Lietuva V.Weissas galėtų pasižiūrėti į savo tautiečių žaidimą nuo atsarginių suolo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas