Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Edgaro Jankausko taktinėse dėlionėse – ir garsiojo Jose Mourinho metodų apraiškos

Lietuvos nacionalinės rinktinės vyriausiasis treneris Edgaras Jankauskas neslepia – nors mūsiškiai ir nebus favoritai, Glazge vyksiančiose antrosiose 2018-ųjų metų pasaulio čempionato atrankos rungtynėse jį tenkins tik pergalė. „Šioje ciklo stadijoje savo žaidimą privalome projektuoti galvodami apie tris taškus“, – tikina treneris ir jis yra visiškai teisus. Lietuvos rinktinė svečiuose nelaimėjo 11 pastarųjų dvikovų (3 lygiosios, 8 pralaimėjimai), bet 41-erių metų strategas nelinkęs dairytis atgal ir yra pasiryžęs keisti nepalankią statistiką.
Edgaras Jankauskas savo akimis matė Jose Mourinho legendos gimimą
Edgaras Jankauskas savo akimis matė Jose Mourinho legendos gimimą / „Scanpix“ nuotr.

Išgrynintas rinktinės paveikslas

Du sezonus Jose Mourinho treniruojamoje „Porto“ komandoje praleidęs ir Čempionų lygą bei UEFA taurę su ja virš galvos kėlęs E.Jankauskas, panašu, jog pats savo darbe vadovaujasi panašiais metodais kaip ir įžymusis jo mokytojas. „Ypatinguoju“ save vadinantis portugalas išsiskiria tuo, jog formuodamas savo komandų sudėtį atsirenka labai konkretų skaičių futbolininkų į tam tikrą poziciją.

Edgaras Jankauskas ir Jose Mourinho
Edgaras Jankauskas ir Jose Mourinho

Pavyzdžiui, prieš trejus metus sugrįžęs į Londono „Chelsea“, jis pareiškė, jog jam reikalingi tik 24 pagrindinės sudėties futbolininkai – po du į kiekvieną poziciją. Nei daugiau, nei mažiau.

Panašu, jog laikydamas svarbiausius savo egzaminus E.Jankauskas yra linkęs elgtis panašiai. Nors draugiškose rungtynėse treneris nevengė eksperimentų, prasidėjus pasaulio čempionato atrankai jo vadovaujama rinktinė turi labai aiškiai išreikštus griaučius.

Nereikia abejoti, kad svarbiausius vaidmenis prieš mėnesį dvikovoje su Slovėnija vaidinę futbolininkai ir šį kartą bus pagrindiniai kandidatai užimti vietas starto vienuolikėje.

Lyginant su praėjusia stovykla, E.Jankausko komanda pasikeitė labai nežymiai. Komandoje nebeliko vietos veteranui Arūnui Klimavičiui, jaunajam Rolandui Baravykui bei Tadui Eliošiui. Iš pradžių į šią stovyklą nekviestas ir Ovidijus Verbickas, tačiau LFF taurės finale traumą patyrus Tomui Radzinevičiui, treneris naujo puolėjo nesižvalgė ir atsigręžė į puikiai pažįstamą Klaipėdos „Atlanto“ saugą.

Nei vienas iš į rinktinę šįsyk nepakviestų žaidėjų paskutinių rungtynių metu svarbaus vaidmens nevaidino, o naujai pakviesti Vytautas Andriuškevičius, Tomas Mikuckis bei Simonas Paulius turėtų netgi sustiprinti komandą.

Lietuvos rinktinės permainos
Decrease Prarado vietą rinktinėje Increase Naujai pakviesti į rinktinę
Arūnas Klimavičius („Trakai“) Tomas Mikuckis (Chabarovsko SKA, Rusija)
Rolandas Baravykas (Klaipėdos „Atlantas“) Vytautas Andriuškevičius („Portland Timbers“, MLS)
Tadas Eliošius (Jonavos „Lietava“) Simonas Paulius („Ventspils“, Latvija)
Tomas Radzinevičius (Marijampolės „Sūduva“)

Atlikus šias nežymias rokiruotes, E.Jankauskas vėl turi žaidėjų rinkinį, kuris savo struktūra yra labai artimas J.Mourinho mėgstamai dėlionei – su nežymiomis išimtimis į kiekvieną poziciją pretenduoja po du futbolininkus.

Edgaro Jankausko rinktinės paveikslas
Edgaro Jankausko rinktinės paveikslas

Permainos kairiajame krašte?

Labai tikėtina, kad Vilniuje pasiteisinusia taktika E.Jankauskas ir jo trenerių štabas žais ir Glazge. Bene daugiausiai šansų išbėgti nuo pirmųjų minučių ant „Hampden Park“ stadiono vejos iš naujokų turi V.Andriuškevičius.

Neabejotina, kad iš kito pasaulio krašto V.Andriuškevičių treneris iškvietė ne tam, kad jis sėdėtų ant atsarginių suolo.

Kairysis gynėjas pastaruoju metu išgyveno savo karjeros piką ir labai sėkmingai įsitvirtino MLS lygoje, kur tapo tvirtu „Portland Timbers“ startinės sudėties žaidėju. Vis dėlto visai neseniai 25-erių alytiškį netikėtai pristabdė šonkaulio lūžis.

Nors gynėjas grįžo į rikiuotę bei praėjusį savaitgalį jau žaidė MLS rungtynes ir buvo pakeistas tik 86-ąją minutę, neaišku, ar ši trauma neturės padarinių. Kita vertus yra ir adaptacijos klausimas. Nors pats gynėjas 15min yra užsiminęs, jog priprasti prie pasikeitusių laiko juostų jam sekasi nesunkiai, keliauti į Glazgą teko kone pusę paros.

„Pirmą naktį tikrai nebuvo lengva, negalėjau užmigti iki 7 val. ryto, tačiau trečiadienį teko pakentėti ir su migdomųjų pagalba pavyko gerai išsimiegoti visą naktį. Dabar tikrai jaučiuosi puikiai“, – kalbėdamas su 15min, Glazge prisipažino V.Andriuškevičius

Atrodytų, kad iš kito pasaulio krašto V.Andriuškevičių treneris iškvietė ne tam, kad jis sėdėtų ant atsarginių suolo. Tačiau pagrindinis V.Andriuškevičiaus konkurentas kairiojo gynėjo pozicijoje Marijampolės „Sūduvos“ atstovas Vaidas Slavickas pastaruoju metu rinktinėje trenerius taip pat džiugino sėkmingu žaidimu.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Danny Welbeckas ir Vytautas Andriuškevičius
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Danny Welbeckas ir Vytautas Andriuškevičius

Nors rungtynėse su Slovėnija trisdešimtmetis suvalkietis žaidė gana solidžiai, paskutinis rungtynių epizodas virto šaukštu deguto medaus statinėje. Būtent už V.Slavicką tame lemiamame epizode aukščiau iššoko slovėnų kapitonas Boštjanas Cesaras ir galva nuleido parašiutą į Ernesto Šetkaus ginamus vartus.

Iš nevilties V.Slavickui teko klauptis ant kelių ir, atrodo, kad šis epizodas gali jam kainuoti vietą starto sudėtyje rungtynėse su škotais.

Visgi V.Andriuškevičius siūlo neskubėti ir tikina suprantąs, jog sugrįžti į starto vienuolikę bus nelengva.

„Atvirai pasakius, Vaidas rungtynėse su slovėnais sužaidė labai gerai. Ką pasirinks treneris šį kartą, matysime, tačiau galiu užtikrinti, jog jokios įtampos tikrai nėra. Su Vaidu puikiai sutariame, rinktinė yra viena šeima. Žinoma, kaip ir kiekvienas futbolininkas, noriu žaisti ir save parodyti, tačiau jei reiks sėdėti ant atsarginių suoliuko problemos tikrai nebus“, – mūsų portalui kalbėjo „Portland Timbers“ gynėjas.

Iki šiol „pačiupinėti“ V.Andriuškevičių E.Jankauskas galimybę turėjo vos dvejose pirmosiose savo rungtynėse prie komandos vairo su Rumunija ir Rusija. Abejose jose, alytiškis buvo pirmasis trenerio pasirinkimas ir su rumunais žaidė visą mačą, su rusais – iki pertraukos.

Šeštadienį V.Andriuškevičius švenčia savo 26-ąjį gimtadienį. Įdomu, ar įteiks E.Jankauskas savo auklėtiniui gimtadienio dovaną ir išleis jį į aikštę nuo pirmųjų minučių? Jei vis dėlto šįsyk alytiškis liks ant suolo, beveik neabejojama, jog savo šanso sulauks antradienį, kai teks namuose žaisti su Maltos vienuolike.

Susilipdžiusi gynėjų pora

T.Mikuckiui iš tolimuosiuose Rusijos rytuose esančio Chabarovsko teko sukarti dar ilgesnį kelią, tačiau vargu, ar patyrusį 33-ejų gynėją E.Jankauskas mes į aikštę nuo pirmųjų dvikovos minučių.

Kur kas labiau tikėtina, kad gynėjas savojo šanso galėtų sulaukti antradienį Vilniuje.

Edvino Girdvainio ir Georgo Freidgeimo vidurio gynėjų pora tiek draugiškame mače su Lenkija, tiek rungtynėse su Slovėnija veikė labai užtikrintai ir treneris turėjo likti patenkintas abiejų savo auklėtinių žaidimu.

Jaunuoju E.Girdvainiu E.Jankauskas pasitikėjo net tuomet, kai gynėjas trynė Glivicių „Piast“ atsarginių suolą, tačiau pastarosiose trejose rungtynėse Lenkijos vicečempionus treniruojantis garsus čekas Radoslavas Látalas nusprendė suteikti šansą lietuviui ir jo žaidimu liko patenkintas.

„Scanpix“ nuotr./Georgas Freidgeimas
„Scanpix“ nuotr./Georgas Freidgeimas

Kad puikiai jaučiasi šalia E.Girdvainio, prisipažino ir G.Freidgeimas. „Keista, tačiau mums net nereikėjo pratintis vienam prie kito. Nuo pat pirmųjų rungtynių, kuriose teko abiem kartu žaisti Rumunijoje, radome bendrą kalbą ir puikiai vienas kitą suprantame. Nors tai buvo išvis pirmas kartas gyvenime, kai žaidėme kartu, tačiau pavyko tikrai neblogai“, – 15min prisipažino Pavlodaro „Irtyš“ gynėjas.

Iki šiol iš Jonavos kilusiam T.Mikuckiui šansą E.Jankauskas suteikė tik vieneriose rungtynėse – draugiškame mače su gynėjui puikiai pažįstama Rusijos komanda. Visgi tąkart lietuviai į savo vartus praleido tris įvarčius.

Beje, tose rungtynėse T.Mikuckis sudarė vidurio gynėjų porą su L.Klimavičiumi. Panašu, jog abiem šiems futbolininkams savojo šanso Glazge dar teks palaukti.

Šansas veteranui?

„Scanpix“ nuotr./Edgaras Jankauskas, Paulas Hartley ir Deividas Česnauskis
„Scanpix“ nuotr./Edgaras Jankauskas, Paulas Hartley ir Deividas Česnauskis

Dešinėje E.Jankausko pagrindine opcija ir toliau išlieka Vilniaus „Žalgirio“ kapitonas Egidijus Vaitkūnas.

Nors net ir A lygos pirmenybėse šis futbolininkas ne visuomet atrodo užtikrintai ir neretai pratrūksta karštu charakteriu bei nemaloniai nustebina negrabiais ir skubotais veiksmais, dvikovoje su slovėnais atrodė ypač užtikrintai ir sužaidė turbūt vienas geriausių rungtynių Lietuvos rinktinėje.

Juo treneris kol kas pasitiki labiau nei universaliuoju veteranu Deividu Česnauskiu, tačiau pastarasis už savo nugaros šį kartą taip pat turi slaptą kozirį.

Net keturis savo įspūdingos karjeros sezonus 35-erių metų gynėjas praleido būtent Škotijoje, kur atstovavo Edinburgo „Hearts“ ekipai, tad jam motyvacijos šiame mače prieš puikiai pažįstamą publiką tikrai netrūks.

V.Slivkos faktorius

Aikštės viduryje E.Jankauskas, ko gero, revoliucijų tikrai nedarys. Mače su slovėnais Lietuvos rinktinė aikštės viduryje žiūrėjosi labai patraukliai ir į greitas atakas išeidavo taip staigiai, kaip iki šiol mūsų šalies futbolo gerbėjai vargu ar buvo regėję. Vis dėlto problemos pradėjo lįsti per paskutines 15 dvikovos minučių, kai mūsiškiams akivaizdžiai pradėjo stigti jėgų.

Įvartis į Slovėnijos vartus dar sustiprino futbolininko pozicijas nacionalinėse rinktinėje.

Aikštės viduryje atraminių saugų porą veikiausiai ir vėl sudarys Artūras Žulpa ir Mantas Kuklys, o į priekį greičiausiai bus pastumtas techniškasis Vykintas Slivka. Įvartis į Slovėnijos vartus dar sustiprino futbolininko pozicijas nacionalinėse rinktinėje.

Grįžęs po rungtynių su slovėnais jaunasis panevėžietis nuolat gauna žaisti Hertogenboso „Den Bosch“ pagrindinėje sudėtyje ir tai E.Jankauskui turėtų kelti malonius rūpesčius.

V.Slivka, kartu su E.Vaitkūnu, M.Kukliu ir Fiodoru Černychu yra vieninteliai keturi žaidėjai, kurie aikštėje pasirodė visose šešeriose rungtynėse, kai prie komandos vairo stovi E.Jankauskas. Penkis kartus V.Slivka žaidė nuo pirmųjų minučių ir nė karto nesužaidė iki pat finalinio teisėjo švilpuko.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pasaulio čempionato atrankos startas: Lietuva – Slovėnija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pasaulio čempionato atrankos startas: Lietuva – Slovėnija

Nors savo klube pastarosiose ketveriose rungtynėse 21-erių metų saugas žaidė be keitimo, tikėtina kad antroje rungtynių pusėje jį E.Jankauskas vėl pakeis, norėdamas įlieti šviežio kraujo.

Pagrindinė opcija tam – „RNK Split“ pastaruoju metu nuolat rungtyniaujantis Karolis Chvedukas. Tiesa, jei E.Jankauskas saugą mes į aikštę, jis greičiausiai užims atraminio saugo poziciją, o į priekį pastumtas galėtų būti M.Kuklys.

Pavojingiausi ginklai – kraštuose

Aikštės kraštuose tradiciškai turėtų karaliauti Arvydas Novikovas ir Fiodoras Černychas. Rungtynėse su Slovėnija buvo epizodų, kai abu šie futbolininkai keitėsi pozicijomis, tačiau nuo pat dvikovos pradžios A.Novikovas turėtų rungtyniauti sau įprastoje kairėje, o Fiodoras – dešinėje pusėje.

„Visi mūsų žaidėjai jau pradėjo žaisti savo klubuose ir tai džiugina. Beliko tik Arvydui surasti vietą aikštėje, kad jis turėtų daugiau žaidybinio laiko ir praktikos. Jis yra labai talentingas žaidėjas, tačiau net tokiems futbolininkams reikia rungtyniauti, kad priprastų kūnas. Vien tik treniruotės tikrai neatstos tos įtampos, kuri patiriama rungtynių metu“, – kalbėjo E.Jankauskas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pasaulio čempionato atrankos startas: Lietuva – Slovėnija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pasaulio čempionato atrankos startas: Lietuva – Slovėnija

A.Novikovas Škotijoje taip pat turės ką įrodyti vietos aistruoliams, kadangi šioje šalyje žengė pirmuosius savo žingsnius didžiajame futbole.

Kapitonas F.Černychas – vienintelis žaidėjas, kuris vadovaujant 2004-ųjų metų Čempionų lygos laimėtojui pradėjo visas dvikovas starto sudėtyje. Nors skirtingai nei Balstogės „Jagiellonia“ klube, rinktinėje jam tenka dažniau žaisti ne atakos smaigalyje, o atakuojančio dešiniojo saugo pozicijoje, čia jis taip pat jaučiasi tarsi žuvis vandenyje ir, esant reikalui, gali labai sėkmingai kaitaliotis su taip pat tiek dešinėje, tiek priekyje galinčiu rungtyniauti Nerijumi Valskiu.

Mače su slovėnais pastarasis „Trakų“ ekipos lyderis paliko labai gerą įspūdį, todėl neabejojama, kad šanso sulauks ir Škotijoje, o vienintelis tikras rinktinės puolėjas D.Matulevičius dvikovą turėtų pradėti ant atsarginių suolo.

Prognozuojama Lietuvos rinktinės sudėtis rungtynėse su Slovėnija
Prognozuojama Lietuvos rinktinės sudėtis rungtynėse su Škotija

Kad rungtynes gali pradėti tokia pačia sudėtimi, kaip ir dvikovoje su slovėnais, nepaneigė ir E.Jankauskas.

Rungtynių išvakarėse 15min paklaustas apie galimas permainas starto vienuolikėje, strategas nebuvo linkęs iš anksto atversti visų kortų.

„Galutinai dėl sudėties apsispręsiu rytoj (šeštadienį – aut.past.). Aišku, mano galvoje viskas jau yra sudėliota, tačiau rungtynių išvakarėse ją paskelbti dar nebūtų korektiška ir teisinga“, – penktadienį „Hampden Park“ stadione kalbėjo E.Jankauskas.

Škotijos žiniasklaida taip pat yra įsitikinus, kad E.Jankauskas į aikštę veikiausiai mes tą pačią patikrintą sudėtį, kuri pirmajame atrankos mače vos nepatiesė slovėnų.

Tuo tarpu dėl Gordono Strachano pasirinkimo vietos žurnalistai neturi vieningos nuomonės. Skirtinguose leidiniuose vyrauja vis kitokia nuomonė, kokius žaidėjus strategas turėtų pasirinkti.

Bene didžiausias klaustukas „kabo“ taip pat virš kairiojo gynėjo pozicijos. Kai kurie dienraščiai įsitikinę, jog šioje pozicijoje, kaip ir mače su Malta turėtų rungtyniauti Andrew Robertsonas, kita stovykla įsitikinusi, kad šansas turi būti suteiktas devyniolikmečiui Glazgo „Celtic“ talentui Kieranui Tierney.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas