Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Euro 2020“ finalas: kaip ir kur Italija ir Anglija gali laimėti ar pralaimėti

Tituluojama geriausia čempionato komanda Italija sekmadienio vakarą stos į mūšį su bene efektyviausiai turnyre žaidžiančia finalo rungtynių šeimininkų ekipa – Anglija. Mačas Vemblyje turėtų būti įtemptas ir intensyvus. Nors finalas dažnai būna nenuspėjamas, pasvarstykime, kaip rungtynės gali būti laimėtos, ar pralaimėtos.

Skirtumas aikštės viduryje

Italijos vidurio saugų departamentas yra aukščiausios klasės ir patirties.

Marco Verratti yra vienas iš kelių genialių vidurio saugų turnyre, o Jorginho praėjusį mėnesį triumfavo Čempionų lygoje ir yra nepakeičiamas atraminis saugas. Dar yra Nicolo Barella – 24 metų saugas, jauniausias iš šio trejeto, bet šį sezoną irgi sėkmingas – laimėjo Italijos pirmenybes su Milano „Inter“.

VIDEO: „Eurofutbolas 2021“: liepos 11 d. svarbiausi įvykiai

Anglija turi sunkiai dirbančių vidurio saugų porą – Declaną Rice'ą ir Kalviną Phillipsą, kurie suteikia žaidimui tvirtus pamatus ir taip pat negali būti nuvertinti.

„Rungtynės su Ispanija (pusfinalyje) ir Anglija (finale) bus labai skirtingos, – įsitikinęs M.Verratti. – Aikštės vidurys yra kertinė vieta. Galbūt mums pavyks sukurti pranašumą ten, o tada mes galėtume diktuoti rungtynių tėkmę.“

Marco Verratti
Marco Verratti

Galima tikėtis, kad Masonas Mountas, Anglijos atakuojantis vidurio saugas, šįsyk žais kiek giliau, kad padėtų D.Rice'ui ir K.Phillipsui, arba potencialiai pakeistų sistemą.

Atsarginių suolo giluma

Tai tikriausiai didžiausia Anglijos rinktinės stiprybė. Prisiminkite: gynėjai Reece'as Jamesas ir Benas Chilwellas su „Chelsea“ laimėjo Čempionų lygą, bet Europos čempionate kartu skaičiuojant sužaidė vos vieną mačą.

Du žaidėjus Anglijos rinktinės treneris Garethas Southgate'as metė į kovą per pusfinalio rungtynių su Danija pratęsimą: tai Čempionų lygą (2019 m.) ir Anglijos lygą (2020 m.) laimėjusio „Liverpool“ klubo kapitonas Jordanas Hendersonas, o taip pat Philas Fodenas, laikomas Anglijos futbolo ateitimi.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Philas Fodenas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Philas Fodenas

Tarp nepanaudotų žaidėjų pusfinalyje liko „Manchester United“ puolėjai Marcusas Rashfordas ir Jadonas Sancho – už pastarąjį talentą Mančesterio klubas paklojo 100 mln. eurų Dortmundo „Borussia“ ekipai.

Anglija turi bene plačiausią puolėjų pasirinkimą (drauge su Prancūzija) turnyre, o tai gali būti ypač svarbu, jei teks žaisti pratęsimą.

Italijos sudėtis nėra prikimšta tokiais garsiais vardais, ypač atakose, bet atakuojantis vidurio saugas Manuelis Locatelli buvo vienas geriausių žaidėjų per grupės etapą, o treneris Roberto Mancini rodo didelį pasitikėjimą visais futbolininkais.

Trenerių sprendimai

Vienas yra laimėjęs Anglijos pirmenybes ir dirbęs trejose šalyse, elitiniuose Europos klubuose. Kito darbas klube tetruko trejus metus, per kuriuos jo treniruojama komanda („Middlesbrough“) iškrito iš „Premier“ lygos.

Tačiau „Euro 2020“ rodo, kad ir mažiau patyręs G.Southate'as turi savybių, kurios padeda rinktinei žaisti ne mažiau efektyviai nei labiau patyrusiam jo kolegai R.Mancini.

„Scanpix“ nuotr./Garethas Southgate'as
„Scanpix“ nuotr./Garethas Southgate'as

50-metis G.Southgate'as sukūrė pragmatišką žaidimo modelį, panašų į tą, kuriuo Prancūzija laimėjo auksą 2018 metų pasaulio čempionate. Sistema ir struktūra čia svarbiau nei individualus žaidėjų pasirodymas, kad ir kokio talento ir galimybių būtų futbolininkai.

Beveik kiekvienas Anglijos trenerio sprendimas iki šiol pasiteisino. Ar taip įvyks ir per svarbiausias karjeros rungtynes? Labiau tikėtina, kad nesuklys 56 metų R.Mancini – Italijos ramybės ir šaltakraujiškumo karalius.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Roberto Mancini
AFP/„Scanpix“ nuotr./Roberto Mancini

Silpnosios erdvės

Pusfinalio rungtynės atskleidė akivaizdžiai silpnesnes abiejų komandų vietas.

Anglijos vartininkas Jordanas Pickfordas pasitiko turnyrą įvertintas kaip slidžiausia komandos pozicija. Nors turnyre jis išvengė klaidų, per mačą su Danija jo kamuolio išspyrimai nebuvo tikslūs, tad klausimų dėl pasitikėjimo vartininku vėl kilo.

VIDEO: „Skrieja kamuolys“: Italija ir Anglija žvangina ginklais. Kurių ietys aštresnės?

Italijai nerimą kels, kaip Anglija pasinaudos Ispanijos pastebėtą spragą gynyboje – traumuotą Leonardo Spinazzolą kairiajame krašte pakeitęs Emersonas, šį sezoną retai žaidęs „Chelsea“ sudėtyje, yra labiau atakuojantis gynėjas. Yra nerimo, kad už jo gali likti erdvių, kuriomis anglai gali bandyti atakuoti, staigiai perėmę kamuolį.

Tanki gynyba

Susitiks dvi geriausios Europos čempionato gynėjų grandys.

Anglija praleido vieną įvartį turnyre – jis krito po vienintelio rezultatyvaus baudos smūgio turnyre. G.Southgate'ui dažnai renkantis schemą, kurioje du atraminiai saugai žaidžia prieš keturis gynėjus, Anglijos varžovai turi labai mažai erdvės kūrybai.

„Scanpix“ nuotr./Anglija – Danija
„Scanpix“ nuotr./Anglija – Danija

Italijos gynybos racionalumas primena senus laikus ir atspindi šios rinktinės ilgametį bruožą.

Nuo tada, kai R.Mancini perėmė rinktinės vairą 2018 metų gegužę, Italija per 38 mačus vienintelį kartą praleido daugiau nei nulį arba vieną įvartį.

Per tą laiką net 23 mačai baigėsi nepraleidus nė vieno įvarčio, o Leonardo Bonucci ir Giorgio Chiellini yra centrinės figūros gynybos širdyje. Turino „Juventus“ gynėjai kartu žaidžia 11 metų, o už aikštės ribų yra tokie artimi, kad keliaus kartu atostogų, pasibaigus turnyrui.

„Gynybos gale jie turi šiuos du karius, kurie jau yra matę viską“, – apie 34 ir 36 metų gynėjų porą sakė G.Southgate'as.

VIDEO: „Vieni Vartai“ su A.Skarbaliumi: „Euro 2020“ mohikanai ir danų šokas

Tad nevertėtų pernelyg stebėtis, jei pasibaigus reguliariam rungtynių laikui švieslentėje tebedegs 0:0.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas