Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Europos futbolo apžvalga: nuo „Bayern“ ir „Juventus“ dominavimo iki „Monaco“ stebuklo

Europoje pagaliau baigėsi klubinis sezonas visuose stipriausiuose nacionaliniuose čempionatuose – lygos trofėjai ir taurės jau išdalytos. Liko vienintelės rungtynės – Čempionų lygos finalas. Prieš jį 15min pristato jums penkių stipriausių Europos lygų sezono apžvalgą.
J.Terry, PLahmas ir G.Buffonas
J.Terry, P.Lahmas ir G.Buffonas / 15min koliažas

Ispanijos „Primera“

Čempionas: Madrido „Real“ (33-ias titulas)

Taurės laimėtojas: „Barcelona“

Rezultatyviausias žaidėjas: Lionelis Messi („Barcelona“) – 37 įvarčiai

Iškrito: „Gijon“, „Osasuna“, „Granada“

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Real“ laimėjo 33-iąjį Ispanijos čempionų titulą
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Real“ laimėjo 33-iąjį Ispanijos čempionų titulą

Skirtingai nuo praėjusio sezono, šiemet du didžiausi Ispanijos klubai greitai atitrūko nuo likusiųjų ir didžiąją sezono dalį varžėsi tik tarpusavyje. Daugiau kartų kovose su mažesniais klubais paslydo „Barcelona“, tad pirmą kartą nuo 2011–2012 m. taurę į viršų kėlė „Real“.

Tikrai įdomi kova vyko dėl trečiosios vietos, kurioje labai ilgai ir tvirtai besilaikiusi „Sevilla“ galiausiai pralaimėjo lenktynes „Atletico“. Pirmąją sezono pusę itin stebino „Las Palmas“ klubas, tačiau čempionatą Kanarų salų ekipa baigė penkiais pralaimėjimais iš eilės.

Sezono nusivylimu galima laikyti vos 12-ąją „Valencia“ poziciją (tokia pat kaip pernai) bei 13-oje vietoje finišavusią „Celta“ (pernai buvo 6-a). Didžiausias staigmenas pateikė vos 27 tūkst. gyventojų turinčio miestelio Eibaro klubas „Eibar“ (9 vieta) bei lygos naujokė „Deportivo Alaves“ (8 vieta ir „Copa del Rey“ finalas).

Šių klubų sėkmė reiškia, kad visos keturios („Athletic“ – 7 vt., „Real Sociedad“ – 6 vt., „Alaves“ – 9 vt., „Eibar“ – 10 vt.) baskų krašto komandos pasiekė pirmąjį „Primeros“ dešimtuką.

Tarp nustebinusių futbolininkų galime paminėti „Malaga“ ekipoje 14 įvarčių įmušusį buvusį „Barcelona“ auklėtinį Sandro Ramirezą, 13 įvarčių pelniusį „Espanyol“ lyderį Gerardą Moreno, taip pat pirmą kartą karjeroje puolėju žaidusį „Las Palmas“ veteraną Keviną-Prince'ą Boatengą (10 įvarčių).

Po sezono postą palieka „Barcos“ treneris Luisas Enrique. Tikriausiai keisis ir „Sevilla“ treneris Jorge Sampaoli, priėmęs Argentinos rinktinės pasiūlymą. „Barcelona“ klube šią vasarą bus nemažai pasikeitimų ir sudėtyje, priešingai nei galingą sudėtį bei nemažai į pagrindinę komandą besibeldžiančių talentų turinčiame „Real“ klube.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Deportivo Alaves“ sužaidė puikų sezoną
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Deportivo Alaves“ sužaidė puikų sezoną

„Atletico“, kurio treneris Diego Simeone pažadėjo likti klube, darbai vasarą labai daug priklausys nuo lyderio Antoine'o Griezmanno sprendimo dėl tolimesnės karjeros.

Kitos Ispanijos komandos biudžetais nė iš tolo negali varžytis su lyderiais, tad turi pasikliauti akademijų ištekliais, talentingų ir nežinomų žaidėjų paieška bei veteranais. Galima prognozuoti, kad lyderių ketvertas kitą sezoną nesikeis.

Vokietijos Bundeslyga

Čempionas: Miuncheno „Bayern“ (26-as titulas)

Taurės laimėtojas: Dortmundo „Borussia“

Rezultatyviausias žaidėjas: Pierre'as-Emerickas Aubameyangas („Borussia“) – 31 įvartis

Iškrito: „Ingolstadt“ ir „Darmstad“.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./„Bayern“ dominavimas Vokietijoje tęsiasi
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./„Bayern“ dominavimas Vokietijoje tęsiasi

Vos dukart per visą sezoną pralaimėjusi „Bayern“ titulą iškovojo net 15-os taškų skirtumu. Jau likus keliems mėnesiams iki sezono pabaigos niekas neabejojo bavarų triumfu, tačiau kova dėl tiesioginių kelialapių į Čempionų lygą buvo labai įdomi.

Ilgametį dviejų klubų dominavimą šį sezoną Vokietijoje bandė sugriausti dvi patrauklų futbolą demonstravusios ekipos. Leipcigo „Red Bull“ net sugebėjo pirmąją čempionato pusę baigti lyderio pozicijoje, o vos 29 metų trenerio Juliano Nagelsmanno vadovaujamam „Hoffenheim“ iki prizininkų pakylos pritrūko vienos pergalės.

Įdomu, kad net keturios pernai į Europą patekusios komandos šį sezoną buvo toli nuo 2015–2016 m. sezono pasiekimų. Pernai trečia likusi Lėverkuzeno „Bayer“ užėmė vos 12-ąją vietą, Monchengladbacho „Borussia“ iš ketvirtosios nusirito į devintąją, Gelzenkircheno „Schalke“ – iš 5-osios į 10-ąją, o „Mainz“ – iš 6-osios net į 15-ąją.

Liūdina ir neseniai Čempionų lygoje žaidusios „Wolfsburg“ nuopolis – ekipa liko vos 16-a ir tik per pereinamąsias rungtynes liko aukščiausioje lygoje.

Bus labai įdomu vasarą stebėti, kaip kovai Europoje stiprinsis „Hoffenheim“, ką su skylėta gynyba darys Dortmundo „Borussia“, kokių naujų žvaigždžių prisivilios „Bayern“, ar nekris į duobę „Red Bull“ projektas bei kaip iš duobės kapstysis šį sezoną nuvylę klubai.

„Scanpix“/AP nuotr./„Hoffenheim“ dar nėra žaidusi Čempionų lygoje
„Scanpix“/AP nuotr./„Hoffenheim“ dar nėra žaidusi Čempionų lygoje

Kitais metais nutraukti „Bayern“ dominavimą bus labai sunku. Jeigu bavarai ir „Borussia“ įpratę varžytis keliais frontais, tai „Hoffenheim“ ir „Red Bull“ tai bus nauja patirtis. Abi ekipos bandys „pagilinti“ savo sudėtį, tačiau po tokio sezono ne vienas lyderis gali susivilioti turtingesnio klubo pinigais. Juolab kad „Bayern“ kone kasmet iš pagrindinių varžovų mėgsta nuvilioti kokį svarbų futbolininką.

Dortmundo „Borussia“ ekipa po nuviliančio sezono atsisveikino su treneriu Thomasu Tucheliu, ekipą greičiausiai paliks ir lyderis P.E.Aubameyangas. Permainos laukia ir Miunchene, kur su ekipa atsisveikino karjeras baigę Philippas Lahmas ir Xabi Alonso, o link to po truputį artėja ir Franckas Ribery (34 metai) su Arjenu Robbenu (33 metai). Didelis klaustukas ir prie Thomaso Mullerio pavardės – pernai per visus turnyrus 32 įvarčius įmušęs vokietis sužaidė prastesnį sezoną, pasižymėdamas vos 9 sykius.

Anglijos „Premier“ lyga

Čempionas: Londono „Chelsea“ (5-as titulas)

Taurės laimėtojas: FA taurę laimėjo „Arsenal“, EFL taurę – „Manchester United“

Rezultatyviausias žaidėjas: Harry Kane'as („Tottenham“) – 29 įvarčiai

Iškrito: „Sunderland“, „Middlesbrough“ ir „Hull City“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Chelsea“ triumfavo „Premier“ lygoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Chelsea“ triumfavo „Premier“ lygoje

Trys „Tottenham“ žaidėjai sezoną baigė įmušę per 10 įvarčių, ekipa turi rezultatyviausią lygos futbolininką, surinko 5 taškais daugiau nei praėjusių metų čempionė „Leicester City“, nepralaimėjo nė vienų rungtynių namuose, tačiau lygą vis tiek laimėjo pernai vos 10 vietoje finišavusi „Chelsea“.

Į šį Londono klubą atvykęs italas Antonio Conte pritaikė savo mėgstamą taktiką su trimis vidurio gynėjais, kurią per keletą mėnesių bent kartą išbandė didžioji dalis EPL komandų.

Vis dėlto svarbiausiu A.Conte sprendimu buvo praėjusių metų čempionų lyderio N'Golo Kante įsigijimas. Prancūzas vidurio saugas šį sezoną žibėjo tiek aikštėje, tiek rinkdamas asmeninius prizus – jį geriausiu EPL žaidėju pripažino tiek patys futbolininkai, tiek žurnalistai.

Daugelis tikėjosi, kad po stebuklo „į realybę“ sugrįš „Leicester“ – taip ir atsitiko. Stipriai nuvylė ir „West Ham“ bei „Stoke City“ klubai. Žinoma, bene daugiausia aptarinėjama sezono tema tapo dar vienas „Arsenal“ strigimas ir gandai apie Arsene'o Wengero išėjimą. Bet šią savaitę su treneriu iš Prancūzijos sutartis buvo pratęsta dar dvejiems metams.

Didžiausia sezono staigmena tapo pernai vos 16-ąją vietą užėmęs, o šiemet iki 9-osios pakilęs „Bournemouth“ klubas. 39 metų trenerio Eddie Howe'o vadovaujama ekipa vasarą išleido vos 40 mln. eurų, tačiau aplenkė ne vieną stiprų vidutinioką.

"Watford", tarp kurio atsarginių vartininkų buvo šį sezoną nė vieno mačo nesužaidęs Giedrius Arlauskis, finišavo 17 pozicijoje ir išsaugojo vietą elite.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Harry Kane'as ir Dele Alli sužaidė įspūdingą sezoną
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Harry Kane'as ir Dele Alli sužaidė įspūdingą sezoną

Daug kritikos po sezono sulaukė ir „Manchester United“ bei „Manchester City“ klubai. Abi Mančesterio ekipos vasarą švaistėsi pinigais į kairę ir į dešinę („Man City“ išleido 213 mln. eurų, „Man Utd“ – 185 mln.), tačiau gana anksti baigė kovą dėl titulo. Tiesa, Jose Mourinho kariauna triumfavo Europos lygos finale ir taip iškovojo kelialapį į Čempionų lygą.

Vasarą vėl galime tikėtis daug pasikeitimų abiejose Mančesterio komandose, stiprintis prieš sugrįžimą į Čempionų lygą privalo ir „Liverpool“. Neaišku, kiek stipriai išlaidaus „Chelsea“, tačiau naujokų komandai to prireiks, ypač jei ekipą paliks Diego Costa. „Tottenham“ tikriausiai pavyks išlaikyti lyderius, tačiau Europoje norėtųsi geresnio pasirodymo nei šiemet.

Italijos „Serie A“

Čempionas: Turino „Juventus“ (33-ias titulas)

Taurės laimėtojas: „Juventus“

Rezultatyviausias žaidėjas: Edinas Džeko („AS Roma“) – 29 įvarčiai

Iškrito: „Pescara“, „Palermo“ ir „Empoli“.

„Scanpix“ nuotr./„Juventus“ dominuoja Italijoje
„Scanpix“ nuotr./„Juventus“ dominuoja Italijoje

„Juventus“ šiemet pasiekė visų laikų Italijos čempionato rekordą – laimėjo šeštąjį titulą paeiliui. Tiesa, antroje vietoje likusi „Roma“ atsiliko tik keturiais taškais, o tai yra mažiausias skirtumas nuo 2011–2012 m. sezono, kai „Juve“ sezono finiše prieš „Milan“ irgi turėjo tokią pačią persvarą.

Tarp keturių stipriausių Europos lygų „Serie A“ šį sezoną tapo rezultatyviausia (vid. 2,96 įvarčio per mačą) – „Roma“ ir „Napoli“ ekipos pasiekė 90 įvarčių ribą.

Lyg iš mirusiųjų prisikėlė antrąją jaunystę išgyvenantis „Roma“ bosnis Edinas Džeko, įmušęs net 29 įvarčius, tik vienu nuo jo atsiliko rezultatyviausiu „Napoli“ žaidėju tapęs Driesas Mertensas. Net keturi Neapolio klubo žaidėjai sezoną baigė pelnę daugiau nei 10 įvarčių.

Vis dėlto didžiausia lygos staigmena galime laikyti Giano Piero Gasperini treniruojamą Bergamo „Atalanta“, kuri po sėkmingo finišo ir kelių Romo „Lazio“ kluptelėjimų finišavo ketvirtojoje pozicijoje (pernai buvo 13-a). Daug vietos žaidėjų savo gretose turinčią komandą į priekį varė 29-erių atakuojantis saugas iš Argentinos Papu Gomezas – 16 įvarčių ir 12 rezultatyvių perdavimų.

„Scanpix“ nuotr./Edinas Džeko
„Scanpix“ nuotr./Edinas Džeko

Bergamo komandoje yra vos trys futbolininkai, „Transfermartk“ vertinami daugiau nei 10 mln. eurų. Vasarą ekipa išleido tik 12 mln. eurų naujokams, pasikvietė nemažai laisvųjų agentų, kelis žaidėjus išsinuomojo ir visą sezoną demonstravo solidų futbolą. Įvarčių daug neįmušė (62), tačiau praleido tik 41-ą, o tai yra ketvirtas geriausias rezultatas nuo lyderių trejeto.

Sezono juokdariu tapo Milano „Inter“ klubas, vasarą naujiems pirkiniams ištaškęs per 150 mln. eurų, o sezoną baigęs trimis pozicijomis žemiau nei pernai – septintoje vietoje, o tai yra už Europos turnyrų ribos. Komanda per sezoną pakeitė net tris trenerius – pradėjo su Franku de Boeru, lapkritį vairą perėmė Stefano Pioli, kuris irgi neišdirbo iki sezono pabaigos. Abu kartus atleistus trenerius pavadavo Stefano Vecchi.

Palyginti su praėjusiu sezonu, didžiausią šuolį be „Atalanta“ atliko „Cagliari“, kuris grįžo iš „Serie B“ ir užėmė 11-ąją vietą. Per penkias pozicijas aukščiau (iš 15-os į 10-ąją) pakilo „Sampdoria“. Ženklų nuopolį patyrė pernai dešimtas buvęs „Empoli“ klubas, kuris iškrito iš lygos.

Prancūzijos „Ligue 1“

Čempionas: „Monaco“

Taurės laimėtojas: „Coupe de France“ ir lygos taurę laimėjo Paryžiaus "Saint-Germain"

Rezultatyviausias žaidėjas: Edinsonas Cavani (PSG) – 35 įvarčiai

Iškrito: „Bastia“, „Nancy“, „Lorient“.

„Scanpix“ nuotr./„Monaco“ laimėjo titulą po 17 metų pertraukos
„Scanpix“ nuotr./„Monaco“ laimėjo titulą po 17 metų pertraukos

Jeigu Vokietijos ir Italijos lygos pastaruosius keletą metų vadinamos „vienos komandos čempionatais“, tai Prancūzijos lyga šį sezoną pagaliau atsikratė šio statuso. Pirmą kartą po 17-os metų pertraukos lygą laimėjo nuostabų futbolą žaidusi ir 107 įvarčius sukalusi „Monaco“ ekipa, nutraukusi ketverių metų PSG dominavimą.

Tiesa, jeigu kova dėl čempiono titulo didžiąją sezono dalį buvo įdomi, tai lenktynės dėl 2–5 vietų daug intrigos futbolo gerbėjams nepadovanojo. Savo sirgalius gerokai nuvylė stiprią sudėti turėjusi „Lyon“ ekipa, iš pernykštės antrosios vietos nusiritusi į ketvirtąją ir netekusi vietos Čempionų lygoje. Jau dabar aišku, kad Lione laukia nemažai permainų, mat išvyksta pastarųjų sezonų lyderis Alexandre'as Lacazette'as.

Didžiausią progresą parodė „Marseille“, iš nuviliančios 13-osios pozicijos pernai sugrįžusi į savo vietą – lyderių penketuką. Dar vieną žingsnį pirmyn žengė „Nice“, užėmusi trečiąją vietą ir atsidūrusi per žingsnį nuo Čempionų lygos. Ekipos treneris Lucienas Favre jau dabar siejamas su ne vienu užsienio klubu, o favorite jį prisivilioti laikoma trenerį atleidusi Dortmundo „Borussia“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Edinsonas Cavani laimėjo rezultatyviausiojo titulą
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Edinsonas Cavani laimėjo rezultatyviausiojo titulą

Prancūzijos lygoje šį sezoną sužibo ryškiausias Europos talentas – „Monaco“ 18-metis puolėjas Kylianas Mbappe. Iš tikrųjų, didžioji dalis čempionų lyderių yra didžiųjų klubų radare, tad „Monaco“ greičiausiai laukia nemažai pasikeitimų. Daug permainų galima tikėtis ir minėtame „Lyon“ klube, žinoma, pinigų kranelio atsukimo galime laukti ir Paryžiuje, kur visų pirma greičiausiai nulėks Unai Emery galva.

Geras Prancūzijos futbolo klubų pasirodymas Europoje lėmė, kad pagal UEFA koeficientą prancūzai grįžo į stipriausių Europos lygų penketuką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas