Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos lygos finalas: ar „raudonieji velniai“ paskandins „geltonąjį submariną“?

Gdanske trečiadienio vakarą nusileis vieno svarbiausių Senojo žemyno futbolo turnyrų uždanga – paaiškės Europos lygos čempionai. Šio turnyro finale akis į akį stoja Anglijos vicečempionai „Manchester United“ ir Ispanijoje aukštų vietų nepasiekę „Villarreal“ futbolininkai.
„Manchester United“ ir „Villarreal“ susitiks Europos lygos finale
„Manchester United“ ir „Villarreal“ susitiks Europos lygos finale / „Scanpix“ nuotr.

„El Submarino Amarillo“ („geltonasis submarinas“ – liet.) liko tik septintoje vietoje „La Liga“ čempionate, o tai reiškia, kad kitą sezoną jiems tektų tenkintis UEFA Konferencijų lygos kovomis.

Žinoma, jei nelaimės Europos lygos, nes nugalėtojams atitenka teisė kitą sezoną varžytis Čempionų lygoje. „Man United“ komanda dėl savo vietos prestižiniame Europos turnyre jau yra rami, mat finišavo antra „Premier“ lygoje.

„Raudonųjų velnių“ pergalė finale lemtų, kad bilietą į Čempionų lygą gautų trečiąją vietą „Ligue 1“ užėmęs „Monaco“ klubas.

Tai bus vos antrasis finalas Mančesterio komandos treneriui Ole Gunnarui Solskjaerui. Pirmasis buvo dar 2013-aisiais, kai su „Molde“ klubu jam pavyko laimėti Norvegijos taurę.

Ir turi O.G.Solskjaeras rimtų rūpesčių prieš šį didžiulį išbandymą, mat pagrindinis gynybos ramstis Harry Maguire'as yra susižeidęs čiurną. Dar praėjusią savaitę anglas vaikščiojo su ramentai, o dieną prieš finalą vis dar nesitreniravo su komanda.

„Scanpix“ nuotr./„Manchester United“ strategas Ole Gunnaras Solskjaeras
„Scanpix“ nuotr./„Manchester United“ strategas Ole Gunnaras Solskjaeras

Vis dėlto „Man United“ stovykloje rusena nedidelė viltis, jog kapitonas sugebės atsigauti.

Tikrai negalės norvegas į aikštę mesti Anthony Martialio ir Philo Joneso, kurie gydosi kelio traumas.

„Šią komandą mes perstatinėjome pastaruosius kelerius metus. Tikiuosi, kad tai kažko naujo pradžia. Tai geriausias klubas pasaulyje. Mėgaujuosi dirbdamas „Manchester United“ klube. Žaidėjai tam pasirengę. Jie nebūtų šioje komandoje, jei nebūtų aukščiausios klasės.

Tai bus svarbus mums vakaras. Galime žengti svarbų žingsnį šviesios ateities link. Pusantrų metų ši žaidėjų grupė dirbo kartu. Kitas žingsnis jiems yra pasimėgauti tokiu futbolo vakaru ir dar labiau paaugti“, – sakė Anglijos vicečempionų treneris.

O.G.Solskjaeras gal ir yra nepatyręs finaluose, bet jo oponentas Unai'us Emery turi kuo pasigirti – jis Europos lygą yra laimėjęs tris kartus.

„Scanpix“ nuotr./Unai Emery
„Scanpix“ nuotr./Unai Emery

Su „Sevilla“ U.Emery šiame turnyre triumfavo 2014, 2015 ir 2016 metais. Jei laimėtų ketvirtą kartą, jis taptų pirmuoju tai padariusiu strategu.

Buvo pasiekęs jis finalą ir 2019-aisiais, kai treniravo Londono „Arsenal“, tačiau tada krito 1:4 prieš Londono „Chelsea“.

Atleistas U.Emery buvo „Arsenal“ komandos po 18 mėnesių darbo, tačiau teigia, kad prieš Europos lygos finalą keršto siekio nebus: „Nesiruošiu keršyti nei Anglijos komandoms, nei jų sirgaliams. Aš didžiuojuosi, kad šiame finale ginsiu „Villarreal“ spalvas.“

Nemenką šventę sukurtų U.Emery ir Viljarealyje, jei pavyktų nuskinti titulą. Šio klubo gerbėjai čempioniško šampano po triumfo dideliame turnyre nėra ragavę nė karto per 98 metų klubo istoriją.

Faktai:

  • „Villarreal“ ir „Man United“ susitiks penktą kartą klubų istorijoje. Įdomu tai, kad pastarosios ketverios komandų tarpusavio rungtynės vyko Čempionų lygoje ir visos baigėsi identišku rezultatu 0:0.
  • Tai buvo aštuntasis „Man United“ Europos turnyrų finalas, daugiau Anglijoje yra žaidęs tik „Liverpool“ (14). Paskutinius penkis iš septynių finalų Mančesterio ekipa laimėjo, o suklupo dukart, kai Čempionų lygos lemiamose rungtynėse krito prieš „Barcelona“ ekipą 2009 ir 2011 metais.
  • „Villarreal“ klubui tai bus pirmas didysis Europos turnyrų finalas istorijoje.
  • Kai Europos pagrindinių turnyrų finaluose (įskaitant Supertaurę) susitiko Ispanijos ir Anglijos klubai, paskutinius devynis kartus pergale džiaugėsi ispaniškoji pusė. Paskutinį kartą anglai ispanus finale nugalėjo 2001-siais, kai UEFA taurę iškovojo „LIverpool“, nugalėjęs „Alaves“ klubą.
  • Jei „Man United“ laimės Europos lygą, O.G.Solskjaeras taps pirmuoju europinį klubinį titulą iškovojusiu norvegu treneriu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento