Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos lygos finale – Liverpulio rokeris prieš Sevilijos stileivą

Trečiadienio vakarą Bazelio „St.Jakob-Park“ stadione įvyks antrojo pagal prestižą Senojo žemyno futbolo klubinių komandų turnyro Europos lygos finalas. Į trečią iš eilės trofėjų nusitaikęs „Sevilla“ klubas sukryžiuos ietis su „Liverpool“.
Unai Emery ir Jurgenas Kloppas
Unai Emery ir Jurgenas Kloppas / „Scanpix“ nuotr.

Abiem klubams tai bus ne tik kova dėl gražuolės taurės. Ant kortos šį kartą pastatytas ir bilietas į kito sezono Čempionų lygos turnyrą, kadangi tiek Andalūzijos, tiek Mersisaido klubas savo šalies čempionatuose šį sezoną atrodė ypač blankiai.

Keturias Europos lygos taures turinti „Sevilla“ yra šio turnyro rekordininkė. Ispanijos klubo futbolininkai trofėjų virš galvų kėlė 2006, 2007, 2014 ir 2015 metais.

Jei pavyktų triumfuoti ir Šveicarijoje, tai būtų dar vienas istorinis pasiekimas, kadangi dar nė vienai komandai nėra pavykę laimėti taurės trejus metus iš eilės.

„Liverpool“ taip pat turi kuo pasigirti. Šį trofėjų anglai kėlė 1973, 1976 ir 2001 metais, o, be to, savo apdovanojimų kambaryje turi penkias Čempionų lygos taures.

Abi komandos puikiai supranta, kad tokie trofėjai nelaimimi žaidžiant viena koja.

„Raudonieji“ laimėjo aštuonis iš pastarųjų 11 Europos taurių finalų, tačiau visai priešingi statistiniai rodikliai slegia komandos trenerio Jurgeno Kloppo pečius. Vokietis niekaip nesugeba nutraukti finaluose jį persekiojančio užkeikimo – stratego vadovaujamos komandos pralaimėjo keturis pastaruosius finalus (Čempionų lygos finalą, du Vokietijos taurės finalus ir šiemetinį Anglijos lygos taurės finalą).

„Neabejoju, kad trečiadienį išvysite nuostabų finalą su daug mikrodvikovų. Abi komandos puikiai supranta, kad tokie trofėjai nelaimimi žaidžiant viena koja. Privalome atiduoti visas jėgas ir parodyti, kad esame pasirengę svarbiausioms akimirkoms“, – prieš finalą kalbėjo J.Kloppas.

Emocingasis specialistas nebuvo linkęs spėlioti, kuri komanda bus trečiadienio dvikovos favoritė. Anot J.Kloppo, abiejų ekipų šansai yra lygūs.

„Sunku pasakyti, kaip bus. Žinau tik viena – privalome pasinaudoti savo šansais, jeigu tik jų turėsime. Žaidžiant su tokia komanda kaip „Sevilla“, bus sunku, tačiau tokius mačus gali laimėti tik tuomet, jei esi pasirengęs 100 proc.“, – įsitikinęs J.Kloppas.

„Scanpix“ nuotr./„Liverpool“ – „Villarreal“
„Scanpix“ nuotr./„Liverpool“ – „Villarreal“

Vokiečio teigimu, pirmasis titulas su „Liverpool“ ekipa jam būtų ypatingas, tačiau treneris džiaugiasi ir tuo, ką jau pavyko nuveikti jo auklėtiniams šį sezoną.

„Jaučiuosi tikrai gerai. Kai atvykau čia, neįsivaizdavau, kad tai nutiks taip greitai. Visa šiemetinė kampanija mums yra didžiulis malonumas. Šiemet savo „Anfield“ stadione turėjome daugybę nuostabių vakarų, sirgaliai matė daugybę puikių rungtynių“, – kalbėjo J.Kloppas.

Kelių dienų barzda, sportinis kostiumas, madingi sportbačiai ir hipsteriški akiniai. Tokį J.Kloppo paveikslą keletą pastarųjų metų pažįsta futbolo sirgaliai. Visai priešingas yra kitoje barikadų pusėje stovėsiantis Unai Emery. Kostiumą su raudonais lopais alkūnėse paprastai vilkintis ispanas laikomas vienu stilingiausių trenerių visame žemyne.

Dvejus metus iš eilės U.Emery vaikinai sezoną baigė aukštai iškėlę galvas. Nepaisant dviejų iš eilės trofėjų, treneris tikina jaučiantis didžiųjų pergalių badą ir pasistengs dar kartą įrašyti savo pavardę į Europos futbolo metraščius.

„Žaisti visuose šiuose finaluose ir juos laimėti yra nuostabus jausmas. Tų emocijų negalima palyginti su niekuo. Manau, jog kiekviena šį pergalė Sevilijos miestui yra ypatinga“, – įsitikinęs U.Emery.

Šį sezoną „Sevilla“ žaidimas gyvybiškais priklauso nuo Kevino Gameiro. Paskaičiuota, jog prancūzas prisidėjo net prie devynių iš 14 komandos įmuštų įvarčių. U.Emery viliasi, kad įspūdingą formą prancūzas pratęs ir svarbiausiame sezono mače.

„Scanpix“ nuotr./Kevinas Gameiro
„Scanpix“ nuotr./Kevinas Gameiro

„Tai yra didis, ilgą istoriją turintis klubas, tačiau pastarųjų kelerių metų laikotarpis yra ypatingas. Kovosime dėl trečiojo iš eilės trofėjaus, o to dar nėra pavykę niekam kitam. Ar gali būti geresnė motyvacija?“ – klausė ispanas.

Praėjusį sekmadienį rungtynėse su „West Bromwich Albion“ į aikštę pagaliau po kelios traumos sugrįžo penkias savaites nežaidęs „Liverpool“ kapitonas Jordanas Hendersonas.

Nemažai klaustukų yra dėl čiurną susižeidusio Divocko Origi, o Mamadou Sakho yra diskvalifikuotas.

Problemų turi ir „Sevilla“. Kelio traumą yra patyręs danas Michaelis Krohnas-Dehli ir nuo balandžio apendicitą gydosi Jose Antonio Reyesas.

Įdomūs faktai:

  • Tai bus pirmasis istorijoje „Sevilla“ ir „Liverpool“ klubų susitikimas;
  • Tiek vieni, tiek kiti yra laimėję visus Europos lygos (anksčiau UEFA taurės) finalus, kuriuos žaidė;
  • Liverpulio klubui tai yra pirmasis Europos taurių finalas nuo 2007-ųjų, kai jie nuostabioje Čempionų lygos dvikovoje nukovė „Milan“;
  • Liverpulio klubas laimėjo abu Europos taurių finalus prieš Ispanijos klubus. 1981-aisiais Čempionų taurės finale buvo įveiktas Madrido „Real“, o 2001-aisiais UEFA taurės finale palaužė Vitorijos „Alaves“;
  • Šį sezoną „Liverpool“ pralaimėjo vos vienas iš 14 rungtynių Europos lygoje. Vienintelį pralaimėjimą „raudonieji“ patyrė pirmose pusfinalio rungtynėse prieš „Villarreal“ (0:1);
  • Šį sezoną Europos lygos turnyre Liverpulio klubui įvarčius pelnė 11 futbolininkų – daugiau nei bet kurio kito klubo;
  • Ispanijos klubai laimėjo 7 iš 12 šio turnyro finalų („Sevilla“ – 4, Madrido „Atletico“ – 2, „Valencia“ – 1);
  • Europos taurių turnyruose „Sevilla“ prieš Anglijos klubus laimėjo tris kartus iš aštuonių bandymų, taip pat ir 2006-ųjų UEFA taurės finalą su „Middlesbrough“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai