Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Farerų futbolo mėgėjų įveikti nesugebėjęs „Žalgiris“: „Lietingą dieną išlipome sausi“

Blankios lygiosios ir nuviliantis antrasis kėlinys. Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkai įgyvendino savo tikslą ir sugebėjo peršokti UEFA Europos lygos pirmąjį atrankos etapą, bet atsakomasis mačas su „Klaksvik“ užminė labai daug mįslių. Iš Farerų salų kuklią pergalę 2:1 parsivežę žalgiriečiai savoje aikštėje sugebėjo sužaisti tik lygiosiomis 1:1. Pirmą kartą Lietuvos klubas nesugebėjo įveikti Farerų salų komandos.
Liviu Antalis ir Valdas Urbonas
Liviu Antalis ir Valdas Urbonas / Alfredo Pliadžio nuotr.

Kitame etape „Žalgirio“ lauks kitos nykštukinės šalies Lichtenšteino stipriausios komandos „Vaduz“ barjeras, bet išvadas daryti reikia jau dabar – tokio bedančio žaidimo prieš Šveicarijos antrajame divizione rungtyniaujančius varžovus gali neužtekti.

Jeigu nacionalinė rinktinė Farerų salų barjerą yra skaudžiai kabinusi ne kartą, tai šalies klubams varžovai iš šio žvejų ir avių krašto iki šiol būdavo lengvas laimikis.

Iki šios savaitės Lietuvos klubai buvo laimėję visas devynerias Europos taurių rungtynes prieš Farerų salų futbolininkus. Bet žalgiriečiai šią gražią statistiką sudarkė.

Atokiai nuo kitų svečių, ant LFF stadiono stogo, dvikovą stebėjusi klubo vykdančioji direktorė Vilma Venslovaitienė progų džiaugtis ir šypsotis ketvirtadienio lietingą vakarą turėjo nedaug.

6-ąją minutę Liviu Antalis gavo puikų Rolando Baravyko perdavimą iš dešinio krašto būdamas visiškai prie pat varžovų vartų ir taikliu smūgiu sutrupino psichologinius antpečius.

Bet tai ir buvo viskas, ką apčiuopiamo šiame mače nuveikė A lygos vicečempionai.

Lietuviai prieš Farerus
Sezonas Turnyras Klubas Varžovas Rezultatai
2003-04 Čempionų lyga „FBK Kaunas“ „HB Torshavn“ 1:0, 4:1
2005-06 Čempionų lyga „FBK Kaunas“ „HB Torshavn“ 4:2, 4:0
2007-08 UEFA taurė „Ekranas“ „B36 Torshavn“ 3:1, 3:2
2015-16 Europos lyga „Trakai“ „HB Torshavn“ 3:0, 4:1
2018-19 Europos lyga „Žalgiris“ „Klaksvik“ 2:1, 1:1

Po pertraukos žalgiriečiai atrodė ypač blankiai, o pusiau profesionalios Farerų ekipos futbolininkai netgi kur kas ilgiau kontroliavo kamuolį.

66-ąją minutę pardavėju Fareruose dirbantis danas Ronnis Molleris-Iversenas puikiu tolimu smūgiu grąžino intrigą, bet sukurti dar didesnės sensacijos 5 tūkst. gyventojų miestelio komanda neįstengė.

„Rungtynės klostėsi maždaug taip, kaip mes ir tikėjomės. Žalgiriečiai mačą pradėjo be ryškaus puolėjo. Žinojome, kad spausti tokį priešininką bus sudėtinga, bet mums pavyko rungtynes pakreipti taip, kaip norėjome. Mačo pradžia buvo sunki, bet po to grįžome ir net sukūrėme „Žalgiriui“ rimtų problemų. Labai didžiuojuos savo vaikinais. Jie atidavė visas jėgas ir sužaidėme puikias rungtynes, nepaisant to, kad savo kelią Europoje baigėme“, – dėl pralaimėjimo pernelyg neišgyveno Farerų salų ekipą treniruojantis Mikkjalas Thomassenas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mikkjalas Thomassenas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mikkjalas Thomassenas

Treneris neslėpė, kad jo komanda yra mėgėjiška, o beveik visi „Klaksvik“ žaidėjai turi kitus darbus.

„Dauguma žaidėjų studijuoja, komandoje yra dailidė, draudimo agentas, dirbančių laivų statybose. Visi vaikinai labai protingi ir išsilavinę, bet žinoma, treniruotis tiek, kiek varžovai, neturime galimybių“, – pasakojo M.Thomassenas.

Įvarčio autorius R.Molleris-Iversenas į Farerus atvyko iš antrojo Danijos diviziono ir taip pat dirba vieno iš klubo rėmėjų įmonėje.

„Dauguma mūsų žaidėjų dirba po 15-20 valandų per savaitę“, – pasakojo treneris.

Visai kitokios nuotaikos po blankaus mačo „Žalgirio“ vyriausiasis treneris Valdas Urbonas.

„Pirmiausia norėčiau pasidžiaugti, kad pasiekėme tikslą, kurį išsikėlėme ir patekome į kitą etapą. Žinoma, prie savų žiūrovų norėjosi pratęsti pergalingą žaidimą, bet rungtynės mums nebuvo lengvos. Buvo galima tikėtis, kad varžovas pakeis savo žaidimo stilių. Taip ir nutiko. Bet nepaisant visko, mes įdėjome per mažai širdies“, – po mačo pripažino „Žalgirio“ strategas.

Anot trenerio, ankstyvas įmuštas įvartis padarė meškos paslaugą.

„Žaidėjai nusiramino ir pagalvojo, kad viskas padaryta. Bet kaip pamatėme, taip nebuvo. Kiekvieną varžovą reikia gerbti ir su juo kovoti. Pametėme žaidimo ritmą, o vėliau sugrįžti į rungtynes buvo labai sunku. Praleistas įvartis mums buvo dar vienas šaltas dušas. Bet džiaugiuosi, kad jis komandą paveikė teigiamai. Po šio epizodo atsirado žmonių, kurie sugebėjo kurti progas. Laimei, tokią lietingą dieną išėjome sausi“, – džiaugėsi strategas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Urbonas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Urbonas

V.Urbonas pripažino, kad ne visi žaidėjai pateisino lūkesčius, tad kitą savaitę mače su „Vaduz“ žada permainų. Tikėtina, kad jų bus ir atakos smaigalyje. Kiek netikėtai, šį kartą „Žalgiris“ rungtynes pradėjo be aiškiai išreikšto puolėjo ir tai visiškai nesuveikė.

„Prisiimu atsakomybę dėl to, kas įvyko. Kai kurie žaidėjai tikrai nepateisino vilčių. Manau, jog ieškosime kitų variantų“, – neslėpė strategas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas