Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

FIFA nenusileido: už aguonos žiedus baudos skirtos visoms keturioms Didžiosios Britanijos rinktinėms

Tarptautinė futbolo federacijų asociacija (FIFA) liko negailestinga. Pirmadienį oficialiai pranešta, kad finansinėmis baudomis baudžiamos visos keturios Didžiosios Britanijos futbolo rinktinės, kurios nepaisė rekomendacijų ir per pasaulio čempionato atrankos rungtynes į aprangą įsisegė aguonos žiedą. Jis Britanijoje yra žuvusiųjų kare pagerbimo simbolis.
Aguonų žiedai ant aprangos
Aguonų žiedai ant aprangos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Anglijos FA skirta 45 tūkst. Šveicarijos frankų bauda, Škotijai ir Velsui – po 20 tūkst., Šiaurės Airijai – 15 tūkst.

Šis FIFA sprendimas britų žiniasklaidoje buvo vadinamas hipokritišku, absurdišku ir amoraliu, neigiamai pasisakė ir patys futbolininkai.

Kiekvienais metais lapkričio 11 dieną Jungtinėje Karalystėje minima Atsiminimo diena, kurios metu pagerbiami karuose žuvę britai. Ši diena pradėta švęsti po Pirmojo pasaulinio karo 1919 metais. Atminimo simbolis – raudonas aguonos žiedas.

Kasmet lapkričio 11-ąją aguonos žiedais nusagstoma visa Jungtinė Karalystė, diena minima ir kitose buvusiose JK kolonijinėse žemėse – Kanadoje, Australijoje ir pan.

Vis dėlto FIFA draudžia ant marškinėlių bet kokius politinius, religinius arba komercinius simbolius. Tokiu FIFA laiko ir raudoną aguonos žiedą, tuo pykdydama Jungtinės Karalystės visuomenę.

Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May tokį FIFA sprendimą pavadino kvailyste, o peticija prieš draudimą JK jau susilaukė daugiau nei 300 tūkst. žmonių parašų.

Lapkričio 11-ąją „Wembley“ stadione atrankoje į pasaulio čempionatą ginklus surėmė Anglijos ir Škotijos rinktinės. Abiejų šalių futbolo federacijos dar prieš rungtynes paskelbė, kad nepaisys FIFA draudimo, futbolininkai ant rankų vilkės juodus raiščius, prie kurių bus prisegti aguonų žiedai.

Tiek Anglijos, tiek Škotijos futbolo federacija žinojo, kad po šių rungtynių už aguonos žiedų dėvėjimą sulauks baudų, tačiau tai nesvarbu.

Škotijos ir Anglijos rinktinės yra didžiulės varžovės, patys žmonės irgi dažnai rodo neapykantą vieni kitiems. Tai dar labiau paskatino Anglijoje įvykęs referendumas dėl išstojimo iš Europos Sąjungos, kam Škotija nepritaria. Vis dėlto, kai tema pasisuka apie žuvusiųjų kare pagerbimą, abi tautos yra vieningos.

2011 metais FIFA buvo padariusi išimtį Velso, Anglijos ir Škotijos rinktinėms ir leido dėvėti aguonos žiedą. Tam prireikė didelio spaudimo iš tuomečio JK premjero Jameso Camerono ir princo Williamo. Tačiau šiemet FIFA nusprendė išimčių nebedaryti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas