Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pergalė išslydo, bet tiks ir lygiosios – herojiška Lietuva nenusileido Vengrijai

Apetitas užaugo bevalgant. Ilgiau nei dvejus metus trukusį pergalių badą savaitgalį Bulgarijoje nutraukusi Lietuvos futbolo rinktinė antradienio vakarą 2:0 pirmavo ir prieš grupės lyderę Vengriją.

Pergalė išslydo, bet ir lygiosios prieš varžovą, atvykusį tik laimėti ir užsitikrinti bilietą į kitų metų Europos čempionatą, pasiaukojamai Edgaro Jankausko nurodymus vykdžiusiai komandai prilygo žygdarbiui.

Mačą Dariaus ir Girėno stadione Kaune lietuviai baigė lygiosiomis 2:2.

Pirmasis kėlinys priminė sapną. Kapitonas Fedoras Černychas 20 minutę surado tolimąjį vengrų vartų kampą trijų varžovų apsuptyje, o dar po 16 minučių trečią savo įvartį per dvejas rungtynes pridėjo krašto gynėjas Pijus Širvys, vėl buvęs pirmas prie kamuolio po kampinio.

Vengrai į Kauną atsivežė 1500 sirgalių, bet ir jų dainos pritilo, kai iš karto po pertraukos krito trečias. Deja, F.Černychas šiek tiek paskubėjo, liko nuošalėje ir Gyčio Paulausko smūgis nebuvo įskaitytas.

Lietuva-Vengrija: rungtynių statistika

  • Kamuolio kontrolė: 33-67 proc.
  • Smūgiai į vartus: 7-16
  • Į vartų plotą: 4-8
  • Tikėtini įvarčiai (xG): 0,84-2,26
  • Kampiniai: 1-10
  • Nuošalės: 1-2
  • Pražangos: 17-10
  • Geltonos kortelės: 4-2

Beveik penkis kartus aukščiau FIFA reitinge esantys vengrai (32-i, o lietuviai – tik 143-i) galiausiai įjungė aukštesnę pavarą ir ėmė kurtis progas, bet vartuose kamuolius lyg magnetais traukė Emilijus Zubas.

Deja, 66 min. šiek tiek pavėlavo ir jis, nugriovęs varžovą. Teisėjas iš Albanijos Juxhinas Xhaja nedvejodamas parodė į baudinio žymę ir ryškiausia varžovų žvaigždė, „Liverpool“ klube žaidžiantis Dominikas Szoboszlai'us galingai smūgiavo po skersiniu (2:1).

„Scanpix“/AP nuotr./Dominikas Szoboszlai
„Scanpix“/AP nuotr./Dominikas Szoboszlai

Jėgos ėmė sekti, o vengrų spaudimas tik didėjo. 82 minutę, po dar vieno svečių kampinio, Barnabas Varga liko be priežiūros ir tiksliai mušė galva – 2:2.

Lygiosiomis sužaidę vengrai dar neužsitikrino vietos „Euro 2024“ pirmenybėse, kurios kitąmet vyks Vokietijoje. Tiesa, už borto juos gali palikti tik neįtikėtini rezultatai likusiuose grupės mačuose.

Tuo metu lietuviai prarado net ir matematines viltis, bet su 6 taškais dar labiau įsitvirtino 4 grupės vietoje. Paskutiniai žengiantis bulgarai jau nebegali mūsų pavyti viena pergale, o ir trečia vieta tikėjimą užsiauginusiems E.Jankausko kariams – pasiekiama.

Standings provided by Sofascore

Kitas, jau paskutines, šio atrankos ciklo rungtynes lietuviai lapkričio 16 d. išvykoje žais būtent su 3 vietą šiuo metu užimančia Juodkalnija.

Rungtynių eiga

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Futbolininkai dėkoja sirgaliams
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Futbolininkai dėkoja sirgaliams

90+6 min. Viskas! Visas jėgas atidavusi rinktinė iškovoja lygiąsias!

90 min. Pridedamos 5 minutės.

89 min. Lietuviai herojiškai ginasi. A.Novikovas keičia V.Slivką.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Lietuvių sirgaliai
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Lietuvių sirgaliai

83 min. Dar viena itin pavojinga vengrų ataka... J.Lasickas spėja apsiginti, o teisėjas netrukus fiksuoja ir nuošalę.

82 min. Vengrų kampinis, varžovo smūgis galva ir lygu 2:2.

79 min. Apgultis prie lietuvių vartų... Mūsiškiai pasiaukojamai krenta po kamuoliu, blokuoja vengrų smūgius ir galiausiai apsigina...

76 min. Antrojo lietuvių įvarčio autorius P.Širvys sėda ant suolo. Jį keičia komandos draugas ir „Panevėžio“ klube M.Beneta.

74 min. V.Slivkos bandymas. Vengrų vartininkas vietoje.

70 min. Lietuvių atsakas – V.Slivka skersuoja kamuolį, deja, M.Vorobjovas laisvas iš 15 metrų sėkmingai į kamuolį nepataiko.

67 min. Baudinys į lietuvių vartus... E.Zubas šįkart pavėluoja, nugriauna varžovą ir D.Szoboszlai'us nuo 11 m žymos šauna neatremiamai. 2:1.

65 min. Pirmuosius keitimus atlieka ir Edgaras Jankauskas. Įvarčio autorių F.Černychą keičia Eligijus Jankauskas, o E.Utkų – K.Kažukolovas.

61 min. Ką išdarinėja E.Zubas!! Lietuvių vartininkas tarsi su magnetais traukia kamuolį ir reaguoja į dar vieną itin pavojingą vengrų bandymą. Varžovai vėl lieka nieko nepešę.

LFF nuotr./Emilijus Zubas
LFF nuotr./Emilijus Zubas

56 min. E.Zubas!! Vengrų kampinis, pavojingas smūgis galva, bet mūsų vartininkas ir vėl reaguoja pagirtinai.

54 min. Pavojinga lietuvių kontrataka! Tik paskutinis V.Slivkos perdavimas J.Lasickui šiek tiek per silpnas... ir vengrai apsigina.

51 min. E.Jankauskas ir lietuviai nekeičia plano – nesitraukia į akliną gynybą, o bando paspausti varžovus ir aukščiau, nors pirmauja 2:0. Vengrams dėl tokio lietuvių žaidimo nesiseka užgulti mūsų vartų.

47 min. Lietuviai muša ir trečią! Deja, fiksuojama nuošalė...

46 min. Vengrai po pertraukos iš karto atlieka dvigubą keitimą. Ant suolo sėda D.Gazdagas ir M.Kerkezas. Juos keičia C.Stylesas ir Z.Nagy. E.Jankauskas puikiai žaidžiančioje mūsų ekipoje nekeičia nieko.

Pirmas kėlinys

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Po pirmojo kėlinio – sutrikę vengrų sirgaliai
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Po pirmojo kėlinio – sutrikę vengrų sirgaliai

45+3 min. Stebuklingas pirmasis kėlinys baigiasi. Lietuviai sensacingai pirmauja prieš Vengriją, į Kauną atvykusią tik pergalės ir garantuoto bilieto į kitų metų Europos čempionatą. Bet E.Jankausko kariai svečių planus kol kas sėkmingai jaukia. Ir visiškai pelnytai pirmauja.

„Scanpix“/AP nuotr./Nustebęs vengrų treneris Marco Rossi
„Scanpix“/AP nuotr./Nustebęs vengrų treneris Marco Rossi

43 min. Fantastiškas E.Zubas! Mirtina vengrų proga, bet lietuvių vartininkas demonstruoja neįtikėtiną reakcija ir atmuša kamuolį. Rezultatas nesikeičia, lietuviai lieka priekyje 2:0.

37 min. Nemalonus epizodas... E.Utkus praleidžia varžovo smūgį ranka į veidą ir krenta ant žolės. Teisėjas Juxhinas Xhaja iš Albanijos nefiksuoja net pražangos, nors E.Utkui prireikia net medikų pagalbos.

35 min. 2:0! Po kampinio pasižymi ir Pijus Širvys!! „Panevėžio“ gynėjas mušė abu įvarčius Bulgarijoje, o dabar pirmasis pasiekia kamuolį galva ir Kaune. Puikiai žaidžiantys E.Jankausko auklėtiniai pelnytai pirmauja.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pijus Širvys švenčia įvartį
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pijus Širvys švenčia įvartį

30 min. E.Zubas! Pirmasis vengrų bandymas – itin pavojingas. „Liverpool“ žvaigždė Dominikas Szoboszlai'us baudos smūgiu pataiko į patį vartų kampą, bet E.Zubas pasiekia kamuolį.

„Scanpix“/AP nuotr./Dominikas Szoboszlai'us ir Modestas Vorobjovas
„Scanpix“/AP nuotr./Dominikas Szoboszlai'us ir Modestas Vorobjovas

28 min. Lauželis prie lietuvių vartų po vengrų pakelto kampinio, bet šeimininkai apsigina. Svečiai vis dar nėra atlikę nė vieno smūgio į lietuvių vartus.

25 min. Vengrai atrodo sutrikę, o lietuviai žaidžia dar drąsiau. J.Lasickas šauna iš 25 metrų ir varžovus gelbėja vartininkas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lietuvių džiaugsmas po pirmojo įvarčio
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lietuvių džiaugsmas po pirmojo įvarčio

20 min. LIETUVA muša įvartį! E.Girdvainis perima kamuolį, perduoda jį kapitonui F.Černychui, šis veržiasi link vartų ir trijų varžovų apsuptyje šauna tiksliai į tolimąjį vartų kampą! Dariaus ir Girėno stadionas pašoka iš savo vietų! 1:0!

17 min. J.Lasickas ir toliau kelia daugiausiai sumaišties varžovų baudos aikštelėje. Krašto gynėjui dar sykį pavyksta suklaidinti varžovą ir išsaugoti kamuolį, tik perdavimas kiek netikslus.

10 min. Šansas G.Gineičiui! J.Lasickas atlieka puikų perdavimą, o laisvas „Torino“ saugas kaire koja iš 15 metrų šauna aukštai virš vartų.

7 min. Vengrai ilgiau žaidžia su kamuoliu. Lietuviai ginasi ir tai kol kas daro sėkmingai bei agresyviai.

2 min. Lietuviai nesitraukia į gynybą – bando žaisti futbolą ir net paspausti aiškiais favoritais laikomus varžovus.

Mačas prasideda tylos minute – pagerbiamos aukos Izraelio kare su „Hamas“ ir du švedų sirgaliai, vakar nužudyti prieš rungtynes Belgijoje.

Startinės sudėtys

Startinėje šeimininkų vienuolikėje – vienintelis pasikeitimas, lyginant su rungtynėmis Bulgarijoje. Vitoje Lino Klimavičiaus gynybos širdyje žais Edvinas Girdvainis.

Vos vienas pokytis – ir vengrų startinėje sudėtyje. Vietoje Callumo Styleso žais Danielis Gazdagas, o tai reiškia, kad Dominikas Szoboszlai'us žais šiek tiek giliau.

Prieš rungtynes

E.Jankausko auklėtiniai į kovą su vengrais stoja po saldžios pergalės svečiuose 2:0 prieš Bulgariją. Abu įvarčius mušė gynėjas Pijus Širvys.

Džiaugsmingomis nuotaikomis į Kauną atvyko ir vengrai, šeštadienį namuose 2:1 laimėję principinę akistatą prieš Serbiją.

Pergalė Lietuvoje vengrams jau garantuotų bilietą į kitų metų Europos čempionatą. Būtent tokį tikslą prieš mačą ir kėlė varžovų treneris Marco Rossi, laukęs „vienos nuostabiausių dienų savo gyvenime“.

Matematinių šansų dar nėra praradę ir lietuviai, bet reikia ne tik patiems nugalėti vengrus, bet ir sulaukti serbų pralaimėjimo Juodkalnijai.

Standings provided by Sofascore

Tarpusavio akistatų istorija – visiškai svečių pusėje. Lietuviai su vengrais yra žaidę šešis kartus, penkis pralaimėję ir sykį sužaidę lygiosiomis. Įvarčių santykis – 2:16, ne mūsų naudai.

„Scanpix“ nuotr./Ryškiausia vengrų žvaigždė Dominikas Szoboszlai'us žaidžia „Liverpool“ klube.
„Scanpix“ nuotr./Ryškiausia vengrų žvaigždė Dominikas Szoboszlai'us žaidžia „Liverpool“ klube.

Akivaizdūs rungtynių favoritai vengrai FIFA reitinge užima 32 vietą, o lietuviai yra vos 143-i.

Antradienio vakarą Dariaus ir Girėno stadione laukiama ir karšto svečių palaikymo. Išpirkti visi bilietai, skirti varžovų sirgaliams – 1500. Dalis jų jau pasišiukšlino – išniekino Ukrainos vėliavą ir atsidūrė areštinėje.

VIDEO: „Skrieja kamuolys“: „MML City“ smūgis federacijai, idėja Kaunui, stebuklingas „Panevėžys“ ir „Arsenal“ triumfas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas