Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Futbolas skatina ne tik fizinį aktyvumą, bet ir bendravimą: sporto rėmimo fondo parama suteiks daugiau galimybių senjorams

2020 metais pasaulį užklupusi COVID-19 pandemija sujaukė daugelio sporto organizacijų planus. Koronaviruso protrūkis pristabdė ir Asociacijos Vilniaus regiono futbolo sąjungos (VRFS) planus įtraukti į futbolo varžybas vyresnio amžiaus žmones, taip pat pakoregavo aktualų visam Vilniaus regionui futbolo teisėjų kvalifikacijos kėlimo projektą.

Šiais metais du VRFS vadovo Pauliaus Malžinsko parengti projektai sulaukė teigiamo Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos administruojamo Sporto rėmimo fondo ekspertų įvertinimo. VRFS rengiamiems Vilniaus regiono senjorų (35+ ir 45+) futbolo čempionatams ir Futbolo teisėjų kvalifikacijos kėlimo mokymams Sporto rėmimo fondas skyrė daugiau nei 100 tūkst. eurų.

Sporto rėmimo fondo parama suteiks daugiau galimybių

Asociacijos VRFS prezidento P.Malžinsko teigimu, Senjorų futbolo pirmenybėms per artimiausius trejus metus skirta daugiau nei 68 tūkst. eurų, iš šios sumos net 43 tūkst. eurų bus skirta aikštelių nuomos išlaidoms apmokėti, tad gerokai sumažės startinis komandų mokestis, o tai, pasak P.Malžinsko, leis pritraukti į futbolo aikštynus daugiau vyresnio amžiaus žmonių.

„Vilniaus mieste ir regione didžiojo futbolo varžybose dalyvauja beveik šešios dešimtys komandų, tačiau vyresnio amžiaus futbolo mėgėjams sudėtinga varžytis su jaunesniais priešininkais. VRFS ne vienerius metus rengė senjorų pirmenybes, kuriose dalyvauti gali 35 metų ir vyresni futbolo mėgėjai. Visgi, dėl futbolo infrastruktūros problemų Vilniuje mūsų galimybės priimti visus norinčius buvo labai ribotos. Tačiau su Sporto rėmimo fondo parama galėsime ne tik sumažinti startinius komandų mokesčius, bet ir daugiau lėšų skirti įvairių futbolo aikštelių nuomai. Be to, visos komandos bus aprūpintos kokybiškais kamuoliais, daugiau dėmesio bus skiriama varžybų komunikacijai bei informacijos sklaidai. Manau, kad tai leis pritraukti daugiau vyresnio amžiaus futbolo mėgėjų į mūsų rengiamas varžybas ir suteiks jiems didesnes galimybes aktyviai sportuoti“, – teigė P.Malžinskas.

Organizatorių nuotr./Senjorai žaidžia futbolą
Organizatorių nuotr./Senjorai žaidžia futbolą

Skatina ne tik fizinį aktyvumą, bet ir bendravimą

2019-2020 m. VRFS rengiamose senjorų futbolo varžybose dalyvavo 34 futbolo komandos. Naują varžybų modelį buvo planuojama išbandyti jau šių metų rudenį, tačiau dėl COVID-19 pandemijos ir karantino užsitęsus sezonui visas senjorų varžybas teko nukelti į 2021 metus. Vis dėlto tai nepakeitė Asociacijos VRFS tikslų.

„Siekiame, kad vyresnio amžiaus žaidėjai nepaliktų futbolo ir kuo ilgiau išliktų aktyvioje futbolo veikloje. Taip pat norime įtraukti į futbolo veiklą naujus vyresnius žaidėjus, skatinti senjorų fizinį aktyvumą, skatinti futbolo bendruomenės socialinių ryšių išlaikymą, bendravimą ir socializaciją. Akivaizdu, kad senėjant Lietuvos visuomenei deramai organizuotų pirmenybių senjorams poreikis tik didės, todėl matome poreikį šį projektą stiprinti ir vystyti toliau, nepaisant dabartinio, pandeminio laikotarpio iššūkių“, – konstatavo P. Malžinskas.

Organizatorių nuotr./Senjorai žaidžia futbolą
Organizatorių nuotr./Senjorai žaidžia futbolą

Rengiama papildoma teisėjų komanda

Organizuotos futbolo varžybos negali vykti be futbolo teisėjų. Asociacija VRFS iš 2020 metų Sporto rėmimo fondo 2020–2023 metais įgyvendinamiems sporto projektams, susijusiems su kvalifikacijos tobulinimu, gavo beveik 38 tūkst. eurų paramą futbolo teisėjų kvalifikacijos kėlimo mokymams.

„Vilniaus regione futbolo varžybų apimtys ir intensyvumas yra labai didelės, bet tikrai dar matome erdvės kiekybiniam ir kokybiniam tobulėjimui. Didžiausia mūsų problema – kvalifikuotų futbolo teisėjų trūkumas. Neretai, ypač žemesniuose divizionuose, rungtynėms teisėjauja vienas teisėjas, o tai kelia pagrįstą varžybų dalyvių nepasitenkinimą. Puikiai suprantame, kad negalime tikėtis paramos iš Lietuvos futbolo federacijos ar Lietuvos futbolo teisėjų asociacijos, todėl nusprendėme patys imtis iniciatyvos ir savo varžyboms paruošti naujus futbolo teisėjus“, – teigė P.Malžinskas.

Į futbolo teisėjų kursus VRFS sukvietė vaikinus ir merginas nuo 16 iki 29 metų. Dvi dešimtys dalyvių keturis mėnesius gilins savo žinias ne tik paskaitose, bet ir praktiniuose užsiėmimuose, o kursus vainikuos praktikos ir teorijos egzaminas. Pagal planą užsiėmimai turėjo prasidėti gruodį, bet dėl karantino futbolo teisėjų kursai buvo nukelti į sausį ir kol nebus atšaukti karantino laikotarpio ribojimai, bus vykdomi nuotoliniu būdu.

Futbolo mėgėjai laukia galimybės sugrįžti į aikšteles

Dėl sudėtingos COVID-19 situacijos Lietuvoje buvo sustabdytos ir Sekmadienio futbolo lygos rengiamos 7x7 futbolo varžybos. Šioms, šaltuoju metų laiku uždarose futbolo arenose vykstančioms futbolo mėgėjų pirmenybėms VŠĮ „Lietuvos sekmadienio futbolo lyga“ dar 2019 metais gavo 24 tūkst. eurų Sporto rėmimo fondo paramą.

„Parama buvo skirta ketveriems metams. Pernai mes visoms varžybose dalyvavusioms komandoms skyrėme kokybiškus futbolo kamuolius, taip pat buvo sumažintas startinis mokestis, o varžybose dalyvavo net 60 komandų. Deja, dėl kovo 16 d. įvesto visuotinio karantino 7x7 varžybų užbaigti nepavyko, o naujų pirmenybių startas atidėtas bent iki vasario mėnesio. Kol kas sunku prognozuoti, kada futbolo mėgėjai turės galimybę sugrįžti į futbolo aikštes, bet mes neabejojame, kad galiausiai kova prieš koronavirusą bus laimėta ir visi galės vėl mėgautis futbolu“, – vylėsi VRFS prezidentas P.Malžinskas.

VRFS informacija

Sporto rėmimo fondas
Sporto rėmimo fondas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento