Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

G grupė: ar iššaus talentinga Belgija ir titulus pamiršusi Anglija?

Kremliaus rūmuose Maskvoje penktadienį ištraukti burtai padalino 2018 metų vasarą pasaulio čempionate Rusijoje žaisiančias komandas į aštuonias grupes. Pristatome E grupę, kurioje žais Belgija, Anglija, Tunisas ir Panama.
Anglijos futbolo rinktinė prieš susitikimą su Lietuva
Anglijos futbolo rinktinė prieš susitikimą su Lietuva / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Belgija

Belgai neabejotinai turi pakankamai talento, tačiau iššauti pasaulio čempionate jiems nepavyksta – jie dar nėra pasiekę pusfinalio.

Iki šiol dėl to buvo verčiama kaltė vidutiniams treneriams, tačiau ispanas Roberto Martinezas turėtų sustyguoti žvaigždžių rinktinę.

Atrodo, kad sėkmės formulę jie turi – Romelu Lukaku atakos smaigalyje, kūrybos genijų Edeną Hazardą ir vartų sargą Thibaut Courtois.

Tiesa, nerimą kelia gynybos linija. Vidurio gynėjas Vincentas Kompany nebėra toks kaip geriausiais savo laikais, tinkamos pamainos trūksta Toby Alderweireldui ir Janui Vertonghenui.

Svarbiausias žaidėjas – Kevinas De Bruyne‘as („Manchester City“) – prieš ketverius metus pasaulio čempionate užgožė Edeną Hazardą ir nuo to laiko tik dar labiau subrendo.

Treneris – Roberto Martinezas buvo netikėtas pasirinkimas, kai Belgija atleido Marcą Wilmotsą po 2016 metų Europos čempionato. Ispanas neblogai prisitaikė prie darbo tarptautiniuose turnyruose.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kevinas De Bruyne
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kevinas De Bruyne

Anglija

Valstybė, kurioje futbolas gimė, jau pastaraisiais metais yra nutolusi nuo pasaulio lyderių.

2014-aisiais anglai krito po grupių turnyro, o Europos čempionate 2016-aisiais – po pralaimėjimo aštuntfinalyje nykštukinei Islandijai.

Turtingiausią ir populiariausią pasaulio klubinę lygą turinti Anglija stringa, nors ir turi galybę pajėgių žaidėjų. Kita vertus, atrankos varžybų grupėje anglai atrodė labai įtikinamai ne tik rungtynėse su Lietuva, kuri buvo įveikta abu kartus.

Svarbiausias žaidėjas – Harry Kane'as (Londono „Tottenham Hotspur“). Šiais metais puolėjui vis dažniau lipdoma geriausio pasaulyje etiketė, jis štampuoja vieną įvartį po kito tiek Anglijoje, tiek Čempionų lygoje. Per 23 rungtynes nacionalinėje komandoje jis pasižymėjo jau 12 kartų.

Treneris – Garethas Southgate'as. Skeptikai jau pradeda tarkuoti šį trenerį, kuris komandai vadovauja nuo 2016-ųjų rugsėjo. Aukščiausiame lygyje daug patirties neturintis G.Southgate'as parodė, kad nesibaimina imtis rizikingų sprendimų.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Harry Kane'as
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Harry Kane'as

Tunisas

Taip nė karto ir nepralaimėjusi atrankos varžybose Tuniso komanda į pasaulio čempionatą grįžta po 12 metų pertraukos.

„Kartagenos ereliai“ peršoko Kongo, Libijos bei Gvinėjos barjerus ir penktą kartą žais planetos pirmenybėse.

Tiesa, nė karto Tunisui dar nėra pavykę įveikti grupės etapo.

Nauja karta su Wahbi Khazri ir Aymenu Abdennouru pasiryžusi įgyvendinti šią svajonę Rusijoje.

Svarbiausias žaidėjas – Youssefas Msakni („Al Duhail“) – 27-erių puolėjas atliko nuostabų vaidmenį atrankos varžybų svarbiausiame mače svečiuose prieš Gvinėją, kai įmušė net tris kartus.

Nabilas Maaloulas – buvęs Roger Lemerre'o asistentas, kuomet Tunisas laimėjo Afrikos čempionatą 2002-aisiais. Komandos vairą iš Henri Kasperczako perėmė po pirmųjų dviejų atrankos etapo rungtynių.

„Scanpix“ nuotr./Youssefas Msakni
„Scanpix“ nuotr./Youssefas Msakni

Panama

Pirmą kartą į pasaulio čempionatą patekusi Panamos rinktinė suteikė šventę savo šaliai.

Jau prieš ketverius metus nedaug trūko, kad Panamą iki planetos pirmenybių Brazilijoje skyrė kelios minutės, bet tada lemtingame atrankos mače 90-ąją minutę pirmavę 2:1 prieš amerikiečius Panamos futbolininkai praleido du įvarčius per pridėtą laiką ir prarado viltį patekti į atkrintamąsias kovas.

Po ketverių metų „Los Canaleros“ vadinama Centrinės Amerikos komanda atranką įveikė sklandžiai, paskutiniame etape 2:1 įveikusi Kosta Rikos futbolininkus.

Panamoje turi tik 4 mln. gyventojų, bet šios šalies futbolininkai atrankoje aplenkė JAV, kuriose gyvena 320 mln. Žmonių.

Tarp kitko – Panamoje populiariausia sporto šaka lieka beisbolas, bet dabar futbolas irgi žengė platų žingsnį į priekį.

Svarbiausias žaidėjas – Luisas Tejada („Universitario“) – šis 35 metų puolėjas jau įmušė 43 įvarčius Panamai.

Treneris – Kolumbijoje gimęs Hernanas Dario Gomezas sukūrė dar vieną stebuklą. Jis buvo atvedęs Kolumbijos rinktinę į 1998 metų pasaulio pirmenybes, o 2002 metais tą patį padarė su Ekvadoru. Dabar tai jam pavyko su dar mažesne šalimi – Panama.

„Scanpix“ nuotr./Luisas Tejada (kairėje)
„Scanpix“ nuotr./Luisas Tejada (kairėje)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas